Zapiekany makaron z jarmużem i boczniakami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zapiekany makaron z jarmużem i boczniakami

18 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Nie wiadomo dokładnie, kto wymyślił makaron. Podobno w takiej formie jak dzisiejsza, czyli przygotowany głównie z mąki i wody, i następnie suszony, znany był we Włoszech już w średniowieczu. Archeolodzy odkryli jednak długie wstążki makaronu sprzed czterech tysięcy lat w wiosce nad brzegami rzeki Huang He w północnych Chinach. Laija to osada, której początki sięgają okresu neolitu (8000-4500 lat p.n.e.), a której historia kończy się w epoce brązu (3300-1200 p.n.e.) i właśnie z tego okresu pochodzi wspomniany makaron, wytworzony na bazie mąki z prosa. Podobno to najstarsze jedzenie, jakie udało się znaleźć archeologom. Niektórzy sądzą, że do Włoch makaron sprowadził z Chin Marco Polo, jednak historyczne wzmianki o jego istnieniu na terenie Italii wyprzedzają narodziny słynnego podróżnika. Nam pozostaje cieszyć się tym, że makaron znany jest dziś również na naszych stołach.

 

Składniki:

  • 200 g makaronu – świderki,
  • 50 g jarmużu (świeżego lub mrożonego),
  • 240 g boczniaków,
  • 2 nieduże cebule białe,
  • 60 g marchewki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 60 g sera żółtego gouda,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kminku mielonego,
  • 1/2 łyżeczki czosnku suszonego,
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia.

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować przed zapieczeniem – najlepiej wykorzystać ekspresowy, który ma cienkie ścianki i jest gotowy w 3 minuty. Ze świeżego jarmużu odrywamy grube łodygi i dopiero wtedy ważymy. Ja użyłam mrożonego, z którego usunęłam łodygi jeszcze przed zamrożeniem. Cebulę siekamy na drobno, a marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Boczniaki kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego i wrzucamy cebulkę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy boczniaki i podsmażamy przez kilka minut dobrze mieszając. Dosypujemy tartą marchew i jarmuż, doprawiamy czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Całe podsmażanie niech nie przekracza 10 minut. Do takiej mieszanki dodajemy makaron i dokładnie, delikatnie wszystko mieszamy.

Przekładamy makaron do naczynia żaroodpornego starając się ugnieść go łyżką, aby zawartość naczynia stała się bardziej zwarta. Całość obsypujemy tartym żółtym serem. Można też część sera zmieszać z makaronem. Zapiekamy przez 20 minut i podajemy na ciepło, udekorowany listkami świeżej bazylii.

Lubicie makaron z piekarnika?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...