Kuchnia ukraińska – przepisy na tradycyjne smaczne dania | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kuchnia ukraińska – przepisy na tradycyjne smaczne dania

18 marca 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Znajdziemy w niej wiele z naszej rodzimej kuchni, jak również mnóstwo naleciałości litewskich, mołdawskich, tatarskich czy żydowskich. Mowa tu o kuchni ukraińskiej, która różnorodnością smaków i obfitością dań przyciąga wielu smakoszy z całego świata. Mimo dużych podobieństw także do kuchni polskiej, tradycyjna kuchnia ukraińska jest jednak bez wątpienia wyrazista i charyzmatyczna.

 

kuchnia ukraińska

Tradycyjna kuchnia ukraińska jest niezwykle ciekawa i zróżnicowana, co zawdzięcza wpływowi wielu obcych kultur. Na półwyspie krymskim odnajdziemy wpływy kultury rosyjskiej, tatarskiej oraz żydowskiej, na Bukowinie podobieństwa do kuchni rumuńskiej, a w kuchni lwowskiej wpływ kultury ormiańskiej, żydowskiej, a także polskiej. Potrawy kuchni ukraińskiej charakteryzują się prostotą i charakterystycznym sposobem przygotowywania. Podstawą są dania mączne, chleby oraz potrawy oparte na kaszach i warzywach, nabiał, kasza gryczana, ziemniaki, kiszonki, słonecznik pod wieloma postaciami, dużo koperku, pietruszki, cebuli i czosnku.

Przysmakiem ukraińskim jest słonina wieprzowa, którą podaje się zwykle z chlebem i musztardą lub z ziemniakami. Stanowi także dodatek do prawie wszystkich potraw słonych (zup i drugich dań), faszeruje się nią także inne mięsa, by były bardziej soczyste. Ukraińskim napojem narodowym jest kwas chlebowy, który ma słodko-kwaśny smak pieczonego chleba, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego idealnie sprawdza się podczas upałów. Natomiast na południu – w regionie Morza Czarnego – można skosztować pysznych dań z ryb, warzyw i owoców. Jest to też kuchnia chłopska i pasterska, czyli proponuje dania przygotowywane z tego, co ofiarowuje natura w danym regionie.

Typowym daniem Ukrainy jest barszcz ukraiński, czyli połączenie buraków, słoniny, kapusty i innych jarzyn wzbogaconych dużą ilością czosnku oraz śmietany. Przepis na tradycyjną ukraińską zupę jest często modyfikowany i wzbogacany o różne składniki. Równie znaną ukraińską zupą jest kapuśniak przyrządzany z kiszonej kapusty na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek z ziemniakami lub chlebem. Wśród zup bardzo popularne są także solanki mięsne, rybne bądź grzybowe. Dodawane są do nich ogórki kiszone i kapusta. Bardzo znanym daniem jest kotlet po kijowsku (kotlet de volaille) z rozbitej, zawiniętej piersi, panierowanej w jajku i bułce, którą smaży się na głębokim oleju z farszem z masła i koperku. Popularne są również wersje z nadzieniem grzybowym lub serowym. Warto spróbować baraniny, koniny czy kołduny podawane z filiżanką gorącego bulionu. Wśród tradycyjnych dań można wyróżnić także żarke – gęsty gulasz z wołowiny z ziemniakami i groszkiem podawany w garnuszku zalepionym chlebem, czanachy – kilka rodzajów mięs, fasoli i warzyw, czy kruczenyky – zrazy zawijane z wieprzowiny, z nadzieniem z kapusty i boczku, często zalewane sosem jarzynowym.

 

dania kuchni ukraińskiej

Ukraińska kuchnia to także mnogość różnorodnych pierogów wywodzących się z różnych tradycji. Najpopularniejsze są pielmieni, czyli niewielkie pierożki z farszem mięsnym o charakterystycznym, okrągłym kształcie. W regionie Krymu dużą popularnością cieszy się czebureki, czyli duży pieróg z farszem z drobno pokrojonego mięsa i smażony na oleju. W całym kraju chętnie jedzone są także wareniki. Nadzienie może być wytrawne, dobrze doprawione lub słodkie. Wareniki to pierogi o kształcie identycznym z tymi znanymi w Polsce. Wykonywane są z podobnego ciasta. Tym, co wyróżnia wareniki, jest bogactwo bezmięsnych farszów, np. z ziemniakami, kapustą, cebulą, makiem i bakaliami lub przygotowywane sezonowo ze świeżych owoców – truskawek, wiśni, malin czy jabłek. Mogą być one przystawką lub dodatkiem do innego dania (zupy), ale także stanowić główne danie obiadowe. Inną ukraińską przystawką, która może być jedzona zarówno na słodko, jak i w postaci wytrawnej są draniki, czyli placki ziemniaczane. Podawane są często ze śmietaną, a także jako dodatek do gęstych, mięsnych sosów. Za ulubioną ukraińską potrawę mięsną uważa się też odpowiednik naszych polskich gołąbków, czyli holubtsi – roladki z mielonego mięsa i ryżu zawijane w liście kapusty i duszone w pomidorowym sosie. Podobna formę mają kruchenyky, czyli mięsne zrazy nadziewane suszonymi owocami i orzechami, pochodzące z regionu Wołynia.

Wśród najpopularniejszych deserów ukraińskich króluje sękacz wyrabiany z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, pieczonego nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie. Bardzo znanym ukraińskim wypiekiem jest chleb korowaj, znany u nas jako chleb weselny czy kołacz. Kolejną słodką potrawą kuchni ukraińskiej jest kutia. W Polsce jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach naszego kraju w okresie Bożego Narodzenia. Deser to połączenie pszenicy i maku z bakaliami i miodem. Bardzo lubiane są też syrnyky, czyli placuszki twarogowe podawane ze śmietaną lub dżemem. Same przetwory, w tym dżemy czy marmolady, stanowią na Ukrainie ogromny przysmak i chętnie są jedzone jako dodatek do placków, ale także do kanapek. Warto spróbować także bardzo popularnych kiszonych pomidorów przyprawianych na ostro. Są równie powszechne jak u nas ogórki kiszone bądź kapusta.

Hreczanyki – kotleciki

Składniki:
– 350 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 200 g kaszy gryczanej
– 3 jajka
– 2-3 ząbki czosnku
– pęczek szczypiorku
– sól
– pieprz
– słodka papryka
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Mięso przełożyć do miski, dodać kaszę, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Wilgotnymi dłońmi formować płaskie kotleciki i smażyć na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kotleciki podawać z sosem pieczarkowym lub pieczeniowym posypane szczypiorkiem.

 

Hreczanyki - kotleciki

Pielmieni – ukraińskie pierożki

Składniki:
Ciasto:
– 800 g mąki pszennej
– 250 ml ciepłej wody
– 1 łyżka soli
Farsz:
– 500 g mielonego mięsa wieprzowego
– 500 g mielonego mięsa wołowego
– 70 ml rosołu
– 1 żółtko
– pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:
Mięso umieścić w dużej misce, dodać bulion, a następnie żółtko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przesianą mąkę wsypać do misy robota, dodać sól i stopniowo dolewać wodę. Wyrobić ciasto, a gotowe podzielić na dwie części. Jedną część odłożyć na bok przykrytą ściereczką, a drugą rozwałkować na placek grubości ok. 1,5-2 mm. Szklanką wyciąć kółka i nałożyć farsz. Sklejać jak pierogi, a następnie połączyć ze sobą rogi. Gotować w osolonej wodzie około 3 min. od czasu wypłynięcia.

 

Pielmieni - ukraińskie pierożki

Tradycyjny barszcz ukraiński

Składniki:
– 500 g mięsa wołowego z kością
– 4 średniej wielkości buraki
– 4 ziemniaki
– 2 średnie marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– 1/4 włoskiej kapusty
– 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
– 1 cebula
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka octu
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki masła
– 4-5 ząbków czosnku
– 5 ziaren pieprzu
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Obrać buraki i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Wrzucić na patelnię, dodać olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolać trochę bulionu i dusić buraki, aż będą miękkie. Na innej patelni, podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce (także na większych oczkach) marchewkę i korzeń pietruszki. Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Do wywaru wrzucić ziemniaki i zagotować. Następnie dodać kapustę i gotować przez ok. 15 min. Do garnka z gotującym się wywarem dodać zawartość obu patelni. Doprawić liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu. Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gęsta masa bez grudek. Dodać trochę zupy i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę dodać do gotującego się barszczu. Na koniec dodać do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować jeszcze kilka minut. Barszcz podawać z posiekaną natką pietruszki i śmietaną. Idealnie pasują do niego pampuszki – czyli ukraińskie drożdżowe bułeczki z czosnkiem i pietruszką.

 

Tradycyjny barszcz ukraiński

Naleśniki ukraińskie

Składniki:
– 12–15 przygotowanych wcześniej naleśników
– 450 g ugotowanych ziemniaków
– 2 cebule
– 250 g twarogu
– tłuszcz do smażenia
– szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Ser oraz ugotowane ziemniaki zmielić za pomocą maszynki. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć ją na złoto. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić solą i pieprzem. Do gotowych naleśników nakładać farsz i zawijać. Podsmażyć naleśniki na patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z sosem czosnkowym.

 

Naleśniki ukraińskie

Czeburaki

Składniki:
– 2,5 – 3 szklanki mąki pszennej
– 100 – 150 ml ciepłej wody
– 25 ml spirytusu lub 50 ml wódki
– łyżeczka soli
– szczypta cukru
– 5 łyżek oleju
– 1 jajko
Farsz mięsno – kapuściany:
– mięso mielone
– cebula
– czosnek
– przyprawy (curry, sól, pieprz, papryka, mielony kminek)
– kapusta kiszona
– przyprawa do kapusty
– koperek
– natka pietruszki

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą, cukrem, alkoholem, olejem i ciepłą wodą. Dodać jajko i całość zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i da się uformować w zwartą kulę. Odstawić do lodówki na 30 min. lub dłużej (ciasto można wykorzystać nawet za kilka dni). Cebulę pokroić i podsmażyć, dodać mięso i dalej smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy oraz posiekaną kapustę, przyprawę do kapusty i wszystko razem jeszcze chwilę smażyć, dodać natkę pietruszki i koperek. Ciasto rozwałkować na cienko, wycinać np. talerzem koła wielkości całej lub połowy patelni. Na połowę placka nakładać farsz, przykryć drugą połową i dokładnie zlepić brzegi. Smażyć na głębokim tłuszczu każdą stronę parę minut, aż się zrumienią i powstaną bąble. Można też upiec w piekarniku.

 

Czeburaki

Draniki – placki ziemniaczane

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 cebula
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 jajko
– sól, pieprz
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Dokładnie obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce lub przy użyciu robota kuchennego. Z gotowych ziemniaków odcisnąć sok. Do gotowej masy z ziemniaków i cebuli dodać mąkę oraz jajko. Całość doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni olej i łyżką nakładać masę ziemniaczaną. Placki powinny mieć grubość około 1–2 cm. Smażyć na średnim ogniu przez 2 lub 3 min., aż placki nabiorą złotego koloru. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do zezłocenia. Podawać ze śmietaną lub sosem.

 

Draniki - placki ziemniaczane

Pierogi z ziemniakami i cebulą

Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– pół łyżeczki soli
– ok. 1 szklanka ciepłej wody

Farsz:
– 4 duże ziemniaki
– 1 cebula
– 2-3 łyżki masła
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie rozgnieść. Dodać cebulę z masłem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Z podanych składników na ciasto zagnieść mięciutkie ciasto. Rozwałkować ciasto i za pomocą szklanki wykrawać krążki. Nakładać farsz z ziemniaków i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Podawać polane podsmażoną cebulką z masłem.

Pierogi z ziemniakami i cebulą

Holubtsi – gołąbki z mięsem

Składniki:
– 500 g mielonej wołowiny
– 200 g kaszy gryczanej
– 1 średnia cebula
– główka białej kapusty
– 1 jajko
– przyprawy: sól, pieprz, cukier, suszony czosnek, cząber, kminek świeży tymianek, świeże oregano
– 1 puszka pomidorów
– połówka szalotki
– 10 ml oleju
– 1 ząbek czosnku
– 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 500 ml bulionu lub wody

Przygotowanie:
Mięso wołowe połączyć z ugotowaną kaszą, przesmażoną na odrobinie oleju cebulą, jajem oraz doprawić do smaku (sól, pieprz, cząber, kminek, tymianek, czosnek i wyrobić na jednolita masę. Oddzielone liście kapusty, bądź całą główkę sparzyć we wrzątku przez kilka chwil, powinny być elastyczne. Nakładać farsz do liści i ciasno zwijać. Następnie ułożyć w naczyniu na liściach kapusty i podlać bulionem lub wodą, przykryć i dusić około 45 min. Do rondelka posiekać pół cebuli szalotki oraz ząbek czosnku i zeszklić na odrobinie oliwy, dorzucić pomidory z puszki, 200 ml wody, szczyptę cukru i świeże oregano . Dusić przez około 30 min. aż sos ładnie się zredukuje. Pod koniec gotowania dodać koncentratu pomidorowego, zmiksować na gładką masę i doprawić do smaku (solą, pieprzem, cukrem).

 

Holubtsi - gołąbki z mięsem

Kotlet po kijowsku

Składniki:
– 3 pojedyncze piersi z kurczaka
– 100 g masła
– pęczek natki pietruszki
– mały ząbek czosnku
– sól, pieprz
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki
– 8 łyżek bułki tartej
– klarowane masło lub smalec do smażenia

Przygotowanie:
Miękkie masło wymieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekaną natką pietruszki oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Uformować kulkę i wstawić do lodówki (lub zamrażarki) aby stwardniało. Każdą z piersi kurczaka przekroić wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa równe kotlety. Każdy z nich rozbić cienko przy pomocy tłuczka. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdym z kotletów ułożyć kawałek przygotowanego wcześniej masła ziołowego. Zwinąć ciasne rolady, zwracając uwagę, by mięso szczelnie otoczyło masło. Następnie panierować kotlety, obtaczając je w mące, jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż kotlety będą złociste.

 

Kotlet po kijowsku

zobacz również:

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...