Święta z Bakalland – wygraj zestaw nagród – WYNIKI!

18 grudnia 2015, dodał: Karolina
Artykuł zewnętrzny

Święta zbliżają się do nas coraz większymi krokami, czas więc pomyśleć o świątecznych potrawach oraz przekąskach! Jak zaskoczyć gości? Jak dodać temu magicznemu czasowi niepowtarzalnego smaku i charakteru? Wraz z marką Bakalland, zapraszamy Was do udziału w świątecznym konkursie! Do wygrania wspaniały, i jakże smakowity, zestaw nagród!

bakaland top

Serdecznie zapraszamy Was do udziału w konkursie z marką Bakalland — do wygrania wspaniały zestaw 11 smakowitych produktów tej marki, idealnych do świątecznych przysmaków!

W skład zestawu nagród wchodzą:

  • Bakalland Sułtańskie rodzynki
  • Bakalland Selection Żurawina z sokiem z granatu
  • Bakalland Chrupiąca sałatka
  • Bakalland Mieszanka keksowa
  • Bakalland Daktyle drylowane
  • Bakalland Morela suszona
  • Bakalland Śliwka kalifornijska
  • Bakalland Skórka pomarańczowa
  • Bakalland Orzechy włoskie
  • Bakalland Orzechy laskowe
  • Bakalland Masa krówkowa standard

 

Wygrywa osoba, która najciekawiej odpowie w komentarzu pod postem konkursowym na poniższe pytanie:

Bakalii można używać nie tylko w kuchni! Rodzinne przygotowania świąteczne to także wspólne przygotowywanie ozdób choinkowych i opakowań prezentowych. Orzechy włoskie będą świetnie wyglądać na choince, możecie też przygotować z dziećmi łańcuchy z suszonej żurawiny – będzie kolorowo i naturalnie! A jakie są Wasze rozwiązania na wykorzystanie bakalii, aby stworzyć świąteczny nastrój? Może przepis na tradycyjną potrawa wigilijną z bakaliami w Twoim domu?

 

Zaskoczcie nas swoimi odpowiedziami! Nagrodzimy najbardziej kreatywną z nich! Konkurs trwa od  4 grudnia 2015 do 20 grudnia 2015 roku. Wyniki podamy do 21 grudnia br. na portalu Urodaizdrowie.pl.

 

WYNIKI!

Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Po obradach redakcyjnych zdecydowałyśmy, że wygrywa:

Kasia W

Bakalie u mnie w kuchni są nieodłącznym czynnikiem w kuchni, dodaję je do ciast, ale najlepiej mi smakują jako dodatek w mięsach np schab ze śliwką,indyk z morelą robię roladę ,medaliony z piersi kurczaka ze śliwką, żurawiną i ananasem.Zbliża się okres świąteczny w którym ozdabiamy nasze domy ,uwielbiam zapach bakalii rozchodzący się z ozdób na choince (robimy łańcuch bakaliowy i wieszamy suszone plasterki pomarańczy).

GRATULUJEMY!

Z laureatką skontaktujemy się drogą mailową.

 

 

Sponsorem nagrody jest:

llll

 

O nagrodzie:

Bakalland Sułtańskie rodzynki

Winorośl – w starożytności uważana za roślinę świętą – dotarła do państw obszaru Morza Śródziemnego z Azji Mniejszej, gdzie uprawiano ją od około V  tysiąclecia p.n.e. Rodzynki, czyli suszone winogrona, dotarły do Europy dopiero w XI wieku, wraz z wyprawami krzyżowymi. Rodzynki sułtańskie pochodzą ze szczepów, które poza Turcją, uprawiane są między innymi w USA, Iranie i Chinach. Rodzynki sułtańskie wykorzystywane są do wypieków, dań wytrawnych, bądź spożywane na surowo. Rodzynki to bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6.

rodzynki sultanskie100

Bakalland Selection Żurawina z sokiem z granatu

Ambasadorka marki Bakalland Kasia Bujakiewicz podróżując po plantacjach Bakalland nie tylko zdobywa wiedzę o bakaliach, ale również wypatruje nowych bakaliowych przyjemności. Żurawina z sokiem z granatu to zupełna nowość – niezapomniany smak soczystej żurawiny z delikatnie słodkim granatem. Idealna przekąska dla całej rodziny!

zurawina_z_sokiem_z_granatu_100

Bakalland Chrupiąca sałatka

Bakalland „Chrupiąca sałatka” to nowość stworzona z myślą o wielbicielach sałatek.  Naturalnie prażone w piecu ziarna słonecznika i dyni z domieszką orzeszków pinii sprawią, że każda sałatka będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza. Świeże i kolorowe warzywa, takie jak lubisz najbardziej, lekko skropione oliwą i sokiem z cytryny wraz z chrupiącym dodatkiem wprawią w zachwyt najbardziej wymagających smakoszy! Jakąkolwiek sałatkę przyrządzamy, możemy ją każdorazowo wzbogacić garścią nowości Bakalland „Chrupiąca sałatka”. Nie tylko sałatki będą smaczniejsze i pożywniejsze, ale dzięki temu chętniej będziemy je przyrządzać. A przecież każdy wie, że częste jedzenie warzyw i owoców sprzyja naszej diecie i urodzie.

chrupiaca salatka

Bakalland Mieszanka keksowa

Mieszanka ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie – jest nierozłącznym składnikiem wypieków, Dodawana jest również do tortów, deserów i lodów. Mieszanka keksowa świetnie sprawdza się również jako słodka przekąska – zabierając nasze podniebienie w podróż do tropikalnych krain.

mieszanka keksowa tacka90

Bakalland Daktyle drylowane

Palmy daktylowe uprawiane są od czasów prehistorycznych. Aktualnie występują w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 metrów i posiada 40 gron owocowych (w każdym około 30 daktyli). Arabowie zgodnie twierdzą, że z daktyla można zrobić tyle produktów, ile jest dni w roku. Stosuje się je do produkcji mąki, miodu palmowego, jako dodatek do wypieków, musli, bądź jako doskonałą przekąskę. Suszone daktyle to bogactwo potasu oraz istotne źródło miedzi.

daktyle100

Bakalland Morela suszona

Morela jest owocem uprawianym od ponad 4000 lat. Trudno jest ustalić jej pochodzenie, ale najprawdopodobniej jej korzenie wywodzą się z Azji. Morele obecnie uprawiane są w bardzo wielu krajach świata. Morele  są zdrowym zamiennikiem słodyczy, spożywanym na surowo oraz w przetworach. W przemyśle cukierniczym stosowane są do wypieku ciast i produkcji deserów. Morele to również idealny dodatek do dań mięsnych. Suszone morele są bogactwem witamin: A, C, PP oraz B6. Zawierają również zanczące ilości wapnia, fosforu, żelaza, witamin z grupy B oraz witaminy E.

morele 100

Bakalland Śliwka kalifornijska

Suszenie śliwek zapoczątkowane zostało tysiące lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego, skąd również pochodzą drzewa śliwy domowej. Obecnie, na całym świecie uprawiane jest około 2 tysiące odmian śliwy. Znaczenie ekonomiczne ma natomiast około 100 odmian, które występują między innymi w USA, Chile, Argentynie, czy Francji. Suszone śliwki są zdrowym substytutem słodyczy. Stanowią nieodłączny element wypieków oraz przetworów. Świetnie sprawdzają się jako urozmaicenie dań wytrawnych. Suszone śliwki to bogactwo potasu i miedzi oraz źródło witaminy A, B2, B6.

sliwki 100

Bakalland Skórka pomarańczowa

Pomarańcza jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych drzew owocowych na świecie. W największych ilościach występuje w Brazylii, europejskie pomarańcze pochodzą głównie z Włoch oraz Grecji. Skórka pomarańczowa ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie – jest nierozłącznym składnikiem serników, makowców, mazurków oraz innych tradycyjnych ciast. Dodawana jest również do deserów i lodów. Starta skórka tworzy również bardzo ciekawe połączenie z daniami wytrawnymi, mięsami, sosami oraz sałatkami. Skórka pomarańczowa jest źródłem błonnika pokarmowego.

skorka pomaranczowa

Bakalland Orzechy włoskie

Orzech włoski rośnie do 400 lat, a owocowanie rozpoczyna około 12 roku życia. Jest to drzewo z rodziny orzechowatych wywodzące się z rejonów Europy Południowej. Występuje w wielu rejonach naszego globu: Europie, Azji, Ameryce. Orzechy włoskie wykorzystywane są do wypieku ciast oraz innych słodkości. Znajdują również zastosowanie, jako szlachetny dodatek do dań wytrawnych, sosów oraz sałat. Orzechy to jednocześnie zdrowa przekąska będąca doskonałą alternatywą dla słodyczy. Orzechy włoskie dostarczają do naszego organizmu witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie, jak potas, fosfor i magnez. Zawierają także drogocenny kwas foliowy, cynk i miedź.

orzechy wloskie 100

Bakalland Orzechy laskowe

Orzechy laskowe rosną na dużych, wielopiennych krzewach (do 5 m wysokości) należących do rodziny brzozowatych. Leszczyny, w stanach dzikich, występują w całej Europie oraz Azji Mniejszej. Szlachetne odmiany leszczyny uprawiane są również w obrębie Morza Śródziemnego (Turcja, Włochy). Orzechy to nieodłączny składnik ciast oraz element dekoracji deserów. Wykorzystywane są również do podkreślenia smaku wielu potraw wytrawnych. Orzechy laskowe bogate są w witaminę E,  witaminy z grupy B, kwas foliowy. Dostarczają organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników mineralnych: magnezu, fosforu, miedzi, wapnia potasu i żelaza.

orzechy laskowe 100

Bakalland Masa krówkowa standard

Tajemnica kajmaków Bakalland tkwi w idealnie przygotowanej recepturze. Doskonały smak i aromat oraz odpowiednia konsystencja zapewnią sukces kulinarny.  Do wyboru są aż 4 warianty smakowe: tradycyjny, orzechowy, kakaowy oraz nowość – Tiramisu. W końcu można puścić wodze fantazji i zachwycić gości nowymi pomysłami. Dziś ciasto karmelowe,  jutro naleśniki albo wafle, następnym razem – legumina. Kajmak Bakalland nie zawiera konserwantów, a po otwarciu jest od razu gotowy do użycia – nie wymaga kilkugodzinnego gotowania, co na pewno ucieszy nie jedną gospodynię.

masa kajmakowa_tradycyjna

 

Polecamy:

logo

 

zobacz również:

  1. Konkurs z QBox – wygraj zestaw herbat!
  2. Piękne rzęsy przez cały rok z Inveo!
  3. Mikołajkowy konkurs z księgarnią Platon24.pl!
  4. Konkurs z Noble Health – kreuj z nami piękno!
  5. Konkurs z FEMIGLOVE



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

120 komentarzy do Święta z Bakalland – wygraj zestaw nagród – WYNIKI!

  1. avatar Calineczka pisze:

    Okres Świąt Bożego Narodzenia jest bardzo wyjątkowy ,skłania nas do dawania prezentów najbliższym ,ale czasami zapominamy o tych najmniejszych stworzonkach jakimi są ptaki .Mój tata zawsze przed wigilią wypełnia taką specjalną siatkę bakaliami i wiesza przed domem.Przyjemnie jest przez okno patrzeć, jak się zlatują ptaki na te pyszne bakalie

  2. avatar Marta pisze:

    Bakaliowy piernik:

    PIERNIK

    500g mąki pszennej
    4łyżeczki kakao
    4łyżeczki przyprawy do piernika
    200g cukru
    Po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
    100g masła
    100ml oleju
    3jaja
    250g jogurtu naturalnego
    200g miodu płynnego
    70g rodzynek
    70g skórki pomarańczy
    50g orzechów włoskich
    50g żurawiny
    Polewa:
    gorzka czekolada
    mleko

    Włożyć do garnka miód, cukier i masło. Rozpuścić, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z gazu. Zostawić do ostygnięcia. W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawy do piernika. Zmiksować jaja, dodać olej. Następnie ciągle mieszając dodawać mąkę na przemian z masą miodowo-maślaną i jogurtem. Dosypać bakalie.
    Przelać masę (jest dość gęsta) do foremki (35x12cm)wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok. 60min (do suchego patyczka) w 170 st. C.
    Studzić na kratce kuchennej.
    Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dolać mleka, tak aby rozrzedzić trochę czekoladę. Nakładać na ciasto. Z góry posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

  3. avatar Aga pisze:

    Witam bakalie to niodłączny atrybut Świąt .Wykożtstuje ich w tym czasie bardzo dużo .Od zupy z suszu po keks ,bigos ,łazanki ,makowiec itp.

  4. avatar Justyna pisze:

    Bakalie w moim domu odkąd pamiętam są nieodłącznym elementem Świąt. Mój tata co roku kupuje orzechy, suszone morele i daktyle w tak dużych ilościach, że jemy je jeszcze jakiś czas po Świętach :). Poza tym z części orzechów włoskich robimy ozdoby – malujemy je na złoto lub srebrno i wieszamy na choinkę lub dodajemy je do wieńców.
    Oczywiście w potrawach tez nie brakuje bakalii, moja mama od jakiegoś czasu robi sałatkę śledziową z rodzynkami, poza tym rodzynki lądują też w tradycyjnym serniku. Ja jestem w tej rodzinie specjalistką od pierogów :), jednym z ich rodzajów są pierogi z serem na słodko, z dodatkiem rodzynków i skórki pomarańczowej. I jeszcze kompot z suszonych owoców, który przyrządza moja ciocia.
    Wykorzystujemy też bakalie do wszelkich posypek i dekoracji ciast, a ja staram się przemycić, gdzie tylko się da moja ulubiona żurawinę :).

  5. avatar Asia pisze:

    Bakalie w Święta w Naszym domku Królują :)
    I w Kuchni i na Choince pierwszoplanowe miejsce zajmują :)
    Kiedy Mama w kuchni z Nich pyszności gotuje,
    Tata z Filipkiem Nimi choinkę dekoruje!
    W tym roku Chrupiąca sałatka z prażonym mixem na stole Wigilijnym wyląduje,
    Jestem pewna, że całej Rodzinie ta Nowość zasmakuje :)
    Znajdą się w niej kawałki dorsza smażonego,
    a do pica będzie kompot z suszu – z przepisu ulubionego <3
    Choinka łańcuchem z żurawiny i rodzynek będzie wszystkich zachwycać :)
    I już widzę jak część owoców będzie w buzi Synka znikać ;)
    Orzechów masa w cieście wyląduje :)
    Dekoracje na stół z orzechów Dzidek zbuduje :D
    Śledzie z rodzynkami i śliwkami? Jestem na TAK! :D
    Na stole znajdzie się ciasto wyjątkowe w którym rządzi MAK ;)
    Masą krówkową je udekorujemy,
    I z radością w Wigilię po dużej porcji zjemy :)
    Bakaliowe Święta w Naszym domku to tradycji smak :)
    Radosnych, Rodzinnych i Smacznych Świąt szczególny znak :)

  6. avatar Katarzynka pisze:

    Po świętach jak zostaną jeszcze bakalie ,to na deser robię domowe lody z bakaliami

    Lody bakaliowe

    Składniki:

    1 szklanka śmietany kremówki
    1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego(nie gotujemy!)
    1 garść orzechów (ja dałam włoskie)
    1 garstka rodzynek
    1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
    Śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie ubijania dodajemy cienkim strumieniem mleko z puszki.
    Orzechy lekko prażymy na suchej patelni, siekamy na drobniejsze kawałki. Studzimy.
    Do masy dodajemy bakalie, pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, mieszamy, przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy
    Spróbujcie sami to zrobić :)

  7. avatar Martyna pisze:

    Na Mikołajki oraz pod choinke mama zawsze, czyli Święty Mikołaj, przynosi powiązane w woreczkach świątecznych pistacje, nerkowce, daktyle, figi, morele, orzechy i inne bakalie,które tworzą niepowtarzalny klimat oraz smak Świat!!! :)))

  8. avatar Maras pisze:

    Święta bez ciasta z bakaliami to dla mnie nie swieta zawsze ja z siostrą sprzątamy ubieramy choinke a tato tradycyjnie picze ciasto „keks”

    250g mąki pszennej
    180g cukru
    5 jajek
    250g margaryny lub masła
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka mleka
    ok. 800g bakalii (*) + trochę do dekoracji (**)

    I zawsze prosze tate zeby zrobił wiecej aby i po swietach miał to ciasto gdyz bardzo lubie róznego rodzaju orzechy i suszone owoce

  9. avatar Stasiu X pisze:

    Jestem kierowcą ,więc czasami przypada mi wyjazd w święta w trasę,przykre to jest ,ale nie mam wyjścia .Żona ,żeby mi dać namiastkę świąt daje mi potrawy świąteczne .Na przednią szybę dzieci mi zrobiły łańcuch z bakalii, ale zapach się roznosi po kabinie, a od żony dostałem stroik ze świerku.

  10. avatar Perełka pisze:

    Zawsze biegiem do pracy się spieszę, bo lubię spać do ostatniej chwili .W lodówce zawsze mam naturalny jogurt, a w szafce bakalie Bakalland już wymieszane w słoiczku .W porannym pośpiechu jak zawsze wrzucam to do mojej torby na śniadanie .Większość ludzi ma kanapki a ja mam jogurt z bakaliami

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...