Święta z Bakalland – wygraj zestaw nagród – WYNIKI!
Święta zbliżają się do nas coraz większymi krokami, czas więc pomyśleć o świątecznych potrawach oraz przekąskach! Jak zaskoczyć gości? Jak dodać temu magicznemu czasowi niepowtarzalnego smaku i charakteru? Wraz z marką Bakalland, zapraszamy Was do udziału w świątecznym konkursie! Do wygrania wspaniały, i jakże smakowity, zestaw nagród!
Serdecznie zapraszamy Was do udziału w konkursie z marką Bakalland — do wygrania wspaniały zestaw 11 smakowitych produktów tej marki, idealnych do świątecznych przysmaków!
W skład zestawu nagród wchodzą:
- Bakalland Sułtańskie rodzynki
- Bakalland Selection Żurawina z sokiem z granatu
- Bakalland Chrupiąca sałatka
- Bakalland Mieszanka keksowa
- Bakalland Daktyle drylowane
- Bakalland Morela suszona
- Bakalland Śliwka kalifornijska
- Bakalland Skórka pomarańczowa
- Bakalland Orzechy włoskie
- Bakalland Orzechy laskowe
- Bakalland Masa krówkowa standard
Wygrywa osoba, która najciekawiej odpowie w komentarzu pod postem konkursowym na poniższe pytanie:
Bakalii można używać nie tylko w kuchni! Rodzinne przygotowania świąteczne to także wspólne przygotowywanie ozdób choinkowych i opakowań prezentowych. Orzechy włoskie będą świetnie wyglądać na choince, możecie też przygotować z dziećmi łańcuchy z suszonej żurawiny – będzie kolorowo i naturalnie! A jakie są Wasze rozwiązania na wykorzystanie bakalii, aby stworzyć świąteczny nastrój? Może przepis na tradycyjną potrawa wigilijną z bakaliami w Twoim domu?
Zaskoczcie nas swoimi odpowiedziami! Nagrodzimy najbardziej kreatywną z nich! Konkurs trwa od 4 grudnia 2015 do 20 grudnia 2015 roku. Wyniki podamy do 21 grudnia br. na portalu Urodaizdrowie.pl.
WYNIKI!
Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Po obradach redakcyjnych zdecydowałyśmy, że wygrywa:
Kasia W
Bakalie u mnie w kuchni są nieodłącznym czynnikiem w kuchni, dodaję je do ciast, ale najlepiej mi smakują jako dodatek w mięsach np schab ze śliwką,indyk z morelą robię roladę ,medaliony z piersi kurczaka ze śliwką, żurawiną i ananasem.Zbliża się okres świąteczny w którym ozdabiamy nasze domy ,uwielbiam zapach bakalii rozchodzący się z ozdób na choince (robimy łańcuch bakaliowy i wieszamy suszone plasterki pomarańczy).
GRATULUJEMY!
Z laureatką skontaktujemy się drogą mailową.
Sponsorem nagrody jest:
O nagrodzie:
Bakalland Sułtańskie rodzynki
Winorośl – w starożytności uważana za roślinę świętą – dotarła do państw obszaru Morza Śródziemnego z Azji Mniejszej, gdzie uprawiano ją od około V tysiąclecia p.n.e. Rodzynki, czyli suszone winogrona, dotarły do Europy dopiero w XI wieku, wraz z wyprawami krzyżowymi. Rodzynki sułtańskie pochodzą ze szczepów, które poza Turcją, uprawiane są między innymi w USA, Iranie i Chinach. Rodzynki sułtańskie wykorzystywane są do wypieków, dań wytrawnych, bądź spożywane na surowo. Rodzynki to bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6.
Bakalland Selection Żurawina z sokiem z granatu
Ambasadorka marki Bakalland Kasia Bujakiewicz podróżując po plantacjach Bakalland nie tylko zdobywa wiedzę o bakaliach, ale również wypatruje nowych bakaliowych przyjemności. Żurawina z sokiem z granatu to zupełna nowość – niezapomniany smak soczystej żurawiny z delikatnie słodkim granatem. Idealna przekąska dla całej rodziny!
Bakalland Chrupiąca sałatka
Bakalland „Chrupiąca sałatka” to nowość stworzona z myślą o wielbicielach sałatek. Naturalnie prażone w piecu ziarna słonecznika i dyni z domieszką orzeszków pinii sprawią, że każda sałatka będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza. Świeże i kolorowe warzywa, takie jak lubisz najbardziej, lekko skropione oliwą i sokiem z cytryny wraz z chrupiącym dodatkiem wprawią w zachwyt najbardziej wymagających smakoszy! Jakąkolwiek sałatkę przyrządzamy, możemy ją każdorazowo wzbogacić garścią nowości Bakalland „Chrupiąca sałatka”. Nie tylko sałatki będą smaczniejsze i pożywniejsze, ale dzięki temu chętniej będziemy je przyrządzać. A przecież każdy wie, że częste jedzenie warzyw i owoców sprzyja naszej diecie i urodzie.
Bakalland Mieszanka keksowa
Mieszanka ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie – jest nierozłącznym składnikiem wypieków, Dodawana jest również do tortów, deserów i lodów. Mieszanka keksowa świetnie sprawdza się również jako słodka przekąska – zabierając nasze podniebienie w podróż do tropikalnych krain.
Bakalland Daktyle drylowane
Palmy daktylowe uprawiane są od czasów prehistorycznych. Aktualnie występują w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 metrów i posiada 40 gron owocowych (w każdym około 30 daktyli). Arabowie zgodnie twierdzą, że z daktyla można zrobić tyle produktów, ile jest dni w roku. Stosuje się je do produkcji mąki, miodu palmowego, jako dodatek do wypieków, musli, bądź jako doskonałą przekąskę. Suszone daktyle to bogactwo potasu oraz istotne źródło miedzi.
Bakalland Morela suszona
Morela jest owocem uprawianym od ponad 4000 lat. Trudno jest ustalić jej pochodzenie, ale najprawdopodobniej jej korzenie wywodzą się z Azji. Morele obecnie uprawiane są w bardzo wielu krajach świata. Morele są zdrowym zamiennikiem słodyczy, spożywanym na surowo oraz w przetworach. W przemyśle cukierniczym stosowane są do wypieku ciast i produkcji deserów. Morele to również idealny dodatek do dań mięsnych. Suszone morele są bogactwem witamin: A, C, PP oraz B6. Zawierają również zanczące ilości wapnia, fosforu, żelaza, witamin z grupy B oraz witaminy E.
Bakalland Śliwka kalifornijska
Suszenie śliwek zapoczątkowane zostało tysiące lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego, skąd również pochodzą drzewa śliwy domowej. Obecnie, na całym świecie uprawiane jest około 2 tysiące odmian śliwy. Znaczenie ekonomiczne ma natomiast około 100 odmian, które występują między innymi w USA, Chile, Argentynie, czy Francji. Suszone śliwki są zdrowym substytutem słodyczy. Stanowią nieodłączny element wypieków oraz przetworów. Świetnie sprawdzają się jako urozmaicenie dań wytrawnych. Suszone śliwki to bogactwo potasu i miedzi oraz źródło witaminy A, B2, B6.
Bakalland Skórka pomarańczowa
Pomarańcza jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych drzew owocowych na świecie. W największych ilościach występuje w Brazylii, europejskie pomarańcze pochodzą głównie z Włoch oraz Grecji. Skórka pomarańczowa ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie – jest nierozłącznym składnikiem serników, makowców, mazurków oraz innych tradycyjnych ciast. Dodawana jest również do deserów i lodów. Starta skórka tworzy również bardzo ciekawe połączenie z daniami wytrawnymi, mięsami, sosami oraz sałatkami. Skórka pomarańczowa jest źródłem błonnika pokarmowego.
Bakalland Orzechy włoskie
Orzech włoski rośnie do 400 lat, a owocowanie rozpoczyna około 12 roku życia. Jest to drzewo z rodziny orzechowatych wywodzące się z rejonów Europy Południowej. Występuje w wielu rejonach naszego globu: Europie, Azji, Ameryce. Orzechy włoskie wykorzystywane są do wypieku ciast oraz innych słodkości. Znajdują również zastosowanie, jako szlachetny dodatek do dań wytrawnych, sosów oraz sałat. Orzechy to jednocześnie zdrowa przekąska będąca doskonałą alternatywą dla słodyczy. Orzechy włoskie dostarczają do naszego organizmu witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie, jak potas, fosfor i magnez. Zawierają także drogocenny kwas foliowy, cynk i miedź.
Bakalland Orzechy laskowe
Orzechy laskowe rosną na dużych, wielopiennych krzewach (do 5 m wysokości) należących do rodziny brzozowatych. Leszczyny, w stanach dzikich, występują w całej Europie oraz Azji Mniejszej. Szlachetne odmiany leszczyny uprawiane są również w obrębie Morza Śródziemnego (Turcja, Włochy). Orzechy to nieodłączny składnik ciast oraz element dekoracji deserów. Wykorzystywane są również do podkreślenia smaku wielu potraw wytrawnych. Orzechy laskowe bogate są w witaminę E, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Dostarczają organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników mineralnych: magnezu, fosforu, miedzi, wapnia potasu i żelaza.
Bakalland Masa krówkowa standard
Tajemnica kajmaków Bakalland tkwi w idealnie przygotowanej recepturze. Doskonały smak i aromat oraz odpowiednia konsystencja zapewnią sukces kulinarny. Do wyboru są aż 4 warianty smakowe: tradycyjny, orzechowy, kakaowy oraz nowość – Tiramisu. W końcu można puścić wodze fantazji i zachwycić gości nowymi pomysłami. Dziś ciasto karmelowe, jutro naleśniki albo wafle, następnym razem – legumina. Kajmak Bakalland nie zawiera konserwantów, a po otwarciu jest od razu gotowy do użycia – nie wymaga kilkugodzinnego gotowania, co na pewno ucieszy nie jedną gospodynię.
Polecamy:
zobacz również:
- Konkurs z QBox – wygraj zestaw herbat!
- Piękne rzęsy przez cały rok z Inveo!
- Mikołajkowy konkurs z księgarnią Platon24.pl!
- Konkurs z Noble Health – kreuj z nami piękno!
- Konkurs z FEMIGLOVE
Przez cały okres świąteczny w moim domu stoi na stole kompot z suszu ,po takich posiłkach jest idealny do picia .
Raz w roku robimy Kutię ,jest to potrawa typowo wigilijna ,bez której nie wyobrażam sobie świąt .Podczas gdy my z mamą przygotowujemy potrawy na święta ,to moje dzieci robią z bakalii stroiki dla każdego gościa .
Barwię gazę opatrunkową na różne kolory, następnie suszę. Do środka wkładam po troszeczku skórki pomarańczy, sułtańskich rodzynków, daktyli drylowanych, moreli suszonych, śliwek kalifornijskich. Następnie zawiązuje je niteczką tworząc kształt kulki. Takie ozdoby nadają się idealnie na choinkę jako bombki lub wiszące ozdoby do mieszkania. Nadają cudownego zapachu, dzięki czemu tworzą świąteczną aromatyczną atmosferę.
Bakalie układamy w koszyczki z dużych skórek po pomarańczach i dzieciaki korzystają jak z miseczek z cukierkami – tylko dużooo zdrowiej :)
Przygotowujemy kutię.
Wrzucamy jako dodatek do prezentów, zawsze to lepsze niż czekolada!
Tworzymy ozdoby na choinkę.
pozdrawiam ciepło
A mój sposób na bakaliowe święta, oprócz keksów, makowców i makówek to rozwieszanie zasuszonych pomarańczy z goździkami w okolicach kaloryferów, aby rozdawały swój zapach na cały dom.
Na żywą choinkę najlepsze są żywe ozdoby: morele przewlekam na nitkę, dodaję kokardę i wieszam jak bombki. Z żurawiny i rodzynek robię dwukolorowy łańcuch i oplatam drzewko. A orzechy włoskie i laskowe wykorzystuję do jadalnej dekoracji stołu: idealnie komponują się z szyszkami i gałązkami iglaków.
Na święta w moim domu zawsze jest pieczony pyszny keks z bakaliami ,pomyślałam że się z wami nim podzielę oto przepis:
Składniki:
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1,5 szklanki mąki pszennej
bakalie
1 łyżka proszku do pieczenia
6 jajek
1 łyżka cukru z wanilią
Przygotowanie:
Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Do masy maślanej dodajemy żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy wszystkie bakalie i mieszamy całość. Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto dzielimy na dwie części i wlewamy do dwóch keksówek o wymiarach 25x 12 cm. Pieczemy w 180 st C ok 45 minut.
* Moja rada*
Przed dodaniem bakali do ciasta warto je opruszyć mąką, wtedy nie opadną na dno ciasta
Stroiki…. na świątecznym stole, na kuchennym blacie i w pokoju gościnnym. Piękny zapach choinki może łączyć się z zapachem bakali… bo dlaczego nie wpleść tego co lubimy pochrupać i wąchać w świąteczny stroik. Ja proponuję skórę pomarańczy, daktyle i morele.
Z przepysznych bakalii można wyczarować nie tylko piękną dekorację domu,
ale mogą one także stanowić dodatek do świątecznego stroju.
Daktylowe i żurawinowe kolczyki oraz śliwkowa bransoleta – każda dziewczyna na taką smaczną biżuterię pod choinką czeka.
Z bakalii Bakalland przygotowuję również świątecznych smakołyków wiele,
kompot z suszonych owoców, kutię, makowca i piernika w polewie.
Jak widać, bakalie dają wiele możliwości,
wszystko zależy od twórczości i kreatywności:).
Lubię pichcić w kuchni. Zwłaszcza przed świętami, kiedy w całym domu unosi się zapach domowych wypieków, który pamiętam z dzieciństwa. A moje małe łakomczuszki mi pomagają, zwłaszcza starszy syn;) Wyczarowujemy więc różne frykasy, ciasteczka w kształcie choinki i pierniki w kształcie gwiazdek, pyszne makowce, i co tylko dusza zapragnie!
BAKALIOWY PIERNIK
500g mąki pszennej
4łyżeczki kakao
4łyżeczki przyprawy do piernika
200g cukru(pół na pół brązowego i białego)
Po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
100g masła
100ml oleju
3jaja
250g jogurtu naturalnego
200g miodu płynnego
50g rodzynek
50g skórki pomarańczy
50g orzechów włoskich
50g żurawiny
Polewa:
Tabliczka czekolady gorzkiej
100 ml mleka
orzechy włoskie
Włożyć do garnka miód, cukier i masło. Rozpuścić, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z gazu. Zostawić do ostygnięcia. W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawy do piernika. Zmiksować jaja, dodać olej. Następnie ciągle mieszając dodawać mąkę na przemian z masą miodowo-maślaną i jogurtem. Dosypać bakalie.
Przelać masę (jest dość gęsta) do foremki (35x12cm)wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 60min (do suchego patyczka) w 170 st. C.
Studzić na kratce kuchennej.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać mleko i posmarować wierzch piernika. Na koniec posypać posiekanymi orzechami włoskimi
Co roku robię na święta bakaliową nalewkę, robię ją tylko na święta i wtedy też najlepiej smakuje, i daje nam tą satysfakcję, że jest to nasza świąteczna nalewka. Główny składnik to skórka z pomarańczy i rodzynki. Zaczynam ją robić już na początku listopada bo musi 6 tygodni leżakować. 150g skórki pomarańczowej, 100g rodzynek, 0,5 litra wody, 0,25litra spirytusu, 0,5szklanki cukru, laska cynamonu, opcjonalnie 5 sztuk goździków. Wszystko łączymy, zamykamy słoik i odstawiamy na 6 tygodni, od czasu do czasu należy wstrząsnąć słoikiem. Po tym okresie należy przecedzić przez gazę nalewkę i gotowe. Smak cudowny i pachnie świętami:)