Święta z Bakalland – wygraj zestaw nagród – WYNIKI!

18 grudnia 2015, dodał: Karolina
Artykuł zewnętrzny

Święta zbliżają się do nas coraz większymi krokami, czas więc pomyśleć o świątecznych potrawach oraz przekąskach! Jak zaskoczyć gości? Jak dodać temu magicznemu czasowi niepowtarzalnego smaku i charakteru? Wraz z marką Bakalland, zapraszamy Was do udziału w świątecznym konkursie! Do wygrania wspaniały, i jakże smakowity, zestaw nagród!

bakaland top

Serdecznie zapraszamy Was do udziału w konkursie z marką Bakalland — do wygrania wspaniały zestaw 11 smakowitych produktów tej marki, idealnych do świątecznych przysmaków!

W skład zestawu nagród wchodzą:

  • Bakalland Sułtańskie rodzynki
  • Bakalland Selection Żurawina z sokiem z granatu
  • Bakalland Chrupiąca sałatka
  • Bakalland Mieszanka keksowa
  • Bakalland Daktyle drylowane
  • Bakalland Morela suszona
  • Bakalland Śliwka kalifornijska
  • Bakalland Skórka pomarańczowa
  • Bakalland Orzechy włoskie
  • Bakalland Orzechy laskowe
  • Bakalland Masa krówkowa standard

 

Wygrywa osoba, która najciekawiej odpowie w komentarzu pod postem konkursowym na poniższe pytanie:

Bakalii można używać nie tylko w kuchni! Rodzinne przygotowania świąteczne to także wspólne przygotowywanie ozdób choinkowych i opakowań prezentowych. Orzechy włoskie będą świetnie wyglądać na choince, możecie też przygotować z dziećmi łańcuchy z suszonej żurawiny – będzie kolorowo i naturalnie! A jakie są Wasze rozwiązania na wykorzystanie bakalii, aby stworzyć świąteczny nastrój? Może przepis na tradycyjną potrawa wigilijną z bakaliami w Twoim domu?

 

Zaskoczcie nas swoimi odpowiedziami! Nagrodzimy najbardziej kreatywną z nich! Konkurs trwa od  4 grudnia 2015 do 20 grudnia 2015 roku. Wyniki podamy do 21 grudnia br. na portalu Urodaizdrowie.pl.

 

WYNIKI!

Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Po obradach redakcyjnych zdecydowałyśmy, że wygrywa:

Kasia W

Bakalie u mnie w kuchni są nieodłącznym czynnikiem w kuchni, dodaję je do ciast, ale najlepiej mi smakują jako dodatek w mięsach np schab ze śliwką,indyk z morelą robię roladę ,medaliony z piersi kurczaka ze śliwką, żurawiną i ananasem.Zbliża się okres świąteczny w którym ozdabiamy nasze domy ,uwielbiam zapach bakalii rozchodzący się z ozdób na choince (robimy łańcuch bakaliowy i wieszamy suszone plasterki pomarańczy).

GRATULUJEMY!

Z laureatką skontaktujemy się drogą mailową.

 

 

Sponsorem nagrody jest:

llll

 

O nagrodzie:

Bakalland Sułtańskie rodzynki

Winorośl – w starożytności uważana za roślinę świętą – dotarła do państw obszaru Morza Śródziemnego z Azji Mniejszej, gdzie uprawiano ją od około V  tysiąclecia p.n.e. Rodzynki, czyli suszone winogrona, dotarły do Europy dopiero w XI wieku, wraz z wyprawami krzyżowymi. Rodzynki sułtańskie pochodzą ze szczepów, które poza Turcją, uprawiane są między innymi w USA, Iranie i Chinach. Rodzynki sułtańskie wykorzystywane są do wypieków, dań wytrawnych, bądź spożywane na surowo. Rodzynki to bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6.

rodzynki sultanskie100

Bakalland Selection Żurawina z sokiem z granatu

Ambasadorka marki Bakalland Kasia Bujakiewicz podróżując po plantacjach Bakalland nie tylko zdobywa wiedzę o bakaliach, ale również wypatruje nowych bakaliowych przyjemności. Żurawina z sokiem z granatu to zupełna nowość – niezapomniany smak soczystej żurawiny z delikatnie słodkim granatem. Idealna przekąska dla całej rodziny!

zurawina_z_sokiem_z_granatu_100

Bakalland Chrupiąca sałatka

Bakalland „Chrupiąca sałatka” to nowość stworzona z myślą o wielbicielach sałatek.  Naturalnie prażone w piecu ziarna słonecznika i dyni z domieszką orzeszków pinii sprawią, że każda sałatka będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza. Świeże i kolorowe warzywa, takie jak lubisz najbardziej, lekko skropione oliwą i sokiem z cytryny wraz z chrupiącym dodatkiem wprawią w zachwyt najbardziej wymagających smakoszy! Jakąkolwiek sałatkę przyrządzamy, możemy ją każdorazowo wzbogacić garścią nowości Bakalland „Chrupiąca sałatka”. Nie tylko sałatki będą smaczniejsze i pożywniejsze, ale dzięki temu chętniej będziemy je przyrządzać. A przecież każdy wie, że częste jedzenie warzyw i owoców sprzyja naszej diecie i urodzie.

chrupiaca salatka

Bakalland Mieszanka keksowa

Mieszanka ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie – jest nierozłącznym składnikiem wypieków, Dodawana jest również do tortów, deserów i lodów. Mieszanka keksowa świetnie sprawdza się również jako słodka przekąska – zabierając nasze podniebienie w podróż do tropikalnych krain.

mieszanka keksowa tacka90

Bakalland Daktyle drylowane

Palmy daktylowe uprawiane są od czasów prehistorycznych. Aktualnie występują w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 metrów i posiada 40 gron owocowych (w każdym około 30 daktyli). Arabowie zgodnie twierdzą, że z daktyla można zrobić tyle produktów, ile jest dni w roku. Stosuje się je do produkcji mąki, miodu palmowego, jako dodatek do wypieków, musli, bądź jako doskonałą przekąskę. Suszone daktyle to bogactwo potasu oraz istotne źródło miedzi.

daktyle100

Bakalland Morela suszona

Morela jest owocem uprawianym od ponad 4000 lat. Trudno jest ustalić jej pochodzenie, ale najprawdopodobniej jej korzenie wywodzą się z Azji. Morele obecnie uprawiane są w bardzo wielu krajach świata. Morele  są zdrowym zamiennikiem słodyczy, spożywanym na surowo oraz w przetworach. W przemyśle cukierniczym stosowane są do wypieku ciast i produkcji deserów. Morele to również idealny dodatek do dań mięsnych. Suszone morele są bogactwem witamin: A, C, PP oraz B6. Zawierają również zanczące ilości wapnia, fosforu, żelaza, witamin z grupy B oraz witaminy E.

morele 100

Bakalland Śliwka kalifornijska

Suszenie śliwek zapoczątkowane zostało tysiące lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego, skąd również pochodzą drzewa śliwy domowej. Obecnie, na całym świecie uprawiane jest około 2 tysiące odmian śliwy. Znaczenie ekonomiczne ma natomiast około 100 odmian, które występują między innymi w USA, Chile, Argentynie, czy Francji. Suszone śliwki są zdrowym substytutem słodyczy. Stanowią nieodłączny element wypieków oraz przetworów. Świetnie sprawdzają się jako urozmaicenie dań wytrawnych. Suszone śliwki to bogactwo potasu i miedzi oraz źródło witaminy A, B2, B6.

sliwki 100

Bakalland Skórka pomarańczowa

Pomarańcza jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych drzew owocowych na świecie. W największych ilościach występuje w Brazylii, europejskie pomarańcze pochodzą głównie z Włoch oraz Grecji. Skórka pomarańczowa ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie – jest nierozłącznym składnikiem serników, makowców, mazurków oraz innych tradycyjnych ciast. Dodawana jest również do deserów i lodów. Starta skórka tworzy również bardzo ciekawe połączenie z daniami wytrawnymi, mięsami, sosami oraz sałatkami. Skórka pomarańczowa jest źródłem błonnika pokarmowego.

skorka pomaranczowa

Bakalland Orzechy włoskie

Orzech włoski rośnie do 400 lat, a owocowanie rozpoczyna około 12 roku życia. Jest to drzewo z rodziny orzechowatych wywodzące się z rejonów Europy Południowej. Występuje w wielu rejonach naszego globu: Europie, Azji, Ameryce. Orzechy włoskie wykorzystywane są do wypieku ciast oraz innych słodkości. Znajdują również zastosowanie, jako szlachetny dodatek do dań wytrawnych, sosów oraz sałat. Orzechy to jednocześnie zdrowa przekąska będąca doskonałą alternatywą dla słodyczy. Orzechy włoskie dostarczają do naszego organizmu witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie, jak potas, fosfor i magnez. Zawierają także drogocenny kwas foliowy, cynk i miedź.

orzechy wloskie 100

Bakalland Orzechy laskowe

Orzechy laskowe rosną na dużych, wielopiennych krzewach (do 5 m wysokości) należących do rodziny brzozowatych. Leszczyny, w stanach dzikich, występują w całej Europie oraz Azji Mniejszej. Szlachetne odmiany leszczyny uprawiane są również w obrębie Morza Śródziemnego (Turcja, Włochy). Orzechy to nieodłączny składnik ciast oraz element dekoracji deserów. Wykorzystywane są również do podkreślenia smaku wielu potraw wytrawnych. Orzechy laskowe bogate są w witaminę E,  witaminy z grupy B, kwas foliowy. Dostarczają organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników mineralnych: magnezu, fosforu, miedzi, wapnia potasu i żelaza.

orzechy laskowe 100

Bakalland Masa krówkowa standard

Tajemnica kajmaków Bakalland tkwi w idealnie przygotowanej recepturze. Doskonały smak i aromat oraz odpowiednia konsystencja zapewnią sukces kulinarny.  Do wyboru są aż 4 warianty smakowe: tradycyjny, orzechowy, kakaowy oraz nowość – Tiramisu. W końcu można puścić wodze fantazji i zachwycić gości nowymi pomysłami. Dziś ciasto karmelowe,  jutro naleśniki albo wafle, następnym razem – legumina. Kajmak Bakalland nie zawiera konserwantów, a po otwarciu jest od razu gotowy do użycia – nie wymaga kilkugodzinnego gotowania, co na pewno ucieszy nie jedną gospodynię.

masa kajmakowa_tradycyjna

 

Polecamy:

logo

 

zobacz również:

  1. Konkurs z QBox – wygraj zestaw herbat!
  2. Piękne rzęsy przez cały rok z Inveo!
  3. Mikołajkowy konkurs z księgarnią Platon24.pl!
  4. Konkurs z Noble Health – kreuj z nami piękno!
  5. Konkurs z FEMIGLOVE



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

120 komentarzy do Święta z Bakalland – wygraj zestaw nagród – WYNIKI!

  1. avatar Fila pisze:

    Jest to czas w którym rozprzestrzenia się aromat w naszych mieszkaniach pieczonych ciast z bakaliami .Nasze domy pięknie przystrajamy świecidełkami i wymyślonymi przez nas ozdobami z bakalii .W żadnym miesiącu tego nie ma ,chciałoby się,żeby ten czas zapachów i prezentów nigdy się nie skończył.

  2. avatar Joanna pisze:

    Bakalie mmmmmmmm …….. SUPER!!!! Uwielbiam jedno danie wigilijne :) makaron z rodzynkami, makiem, orzechami, migdałamii miodem :) MEGA!!!! POLECAM :) :) :) Ta potrawa smakuje tylko raz do roku :) w WIGILIĘ :)

  3. avatar Paulina Miśkowiec pisze:

    Uwielbiam bakalie!!!!! Od dziecka jestem fanką orzechów włoskich, które kojarzą mi się ze zmarłym już dziadziusiem. On je uwielbiał i zawsze obierał dzięki czemu ja mogłam je zajadać. Babcia z tych orzechów przygotowywała przepyszny tort, a ja już jako dorosła kobieta robię z nich ciastka. Dodaje do nich też rodzynki, żurawinę, orzechy laskowe i czekoladę. W tym roku orzechy włoskie w łupinie wykorzystałam do stworzenia wieńca, który wygląda bardzo okazale i naturalnie. Uwielbiam także pistację mogłabym je jeść bez końca natomiast mój mąż zajada rodzynki tonami jest ich fanem. Zdradzę także, że kiedy byłam w ciąży, a dokładnie było to niedawno miałam straszną anemię i wyleczyłam ją w naturalny sposób bez leków, a wszystko to dzięki suszonym morelom. Codziennie je jadłam nie dość, że były pyszne to jeszcze nieziemsko zdrowe. Kiedy przyplątało się natomiast zapalenie pęcherza sięgnęłam po żurawinę i też pomogła. Krótko mówiąc
    B- Boskie
    a- apetyczne
    k- kolorowe
    a- aksamitne
    l- lekkie
    i- idealne
    e- ekstra

  4. avatar arlettax pisze:

    Święta kojarzą mi się z ogromnymi talerzami, stawianymi co rocznie przez babcię. Na tych talerzach zawsze było mnóstwo słodyczy: cukierków i właśnie bakalie. Ja słodkości Bakallandu wykorzystuję właśnie w ten oto sposób. Kiedyś to miało za zadanie pokazać, ile to na Święta się naszykowało, nazbierało. Teraz na wyciągnięcie ręki mamy tego typu ozdoby, choć wyglądają zawsze tak samo apetycznie.

  5. avatar olcia11 pisze:

    Na mojej choince powieszę własnoręcznie wykonane bakaliowe bombki.Uroku dodadzą srebrne orzeszki włoskie. W pomarańczową skórkę powbijam goździki, by zapach świąt oddały.
    Święta będą pachnące bakaliami

  6. avatar Maskotka pisze:

    Staram się zdrowo odżywiać ,więc na śniadanie lubię sobie kubki smakowe dopieścić.Gotuję owsiankę na mleku dodaję pokrojoną suszoną śliwkę ,żurawinę ,odrobinę orzechów jest to danie bardzo syte więc starcza mi do obiadu.
    Wszystkie bakalie dodaję z Bakalland ponieważ ,są sprawdzone i smaczne.

  7. avatar Kinga pisze:

    Jeszcze jak byłam mała to robiłyśmy sobie z mamą na Wigilię „Bakaliową miseczkę”. Dzień przed Wigilią mama wsypywała różnego rodzaju bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, żurawinę, migdały) do specjalnej świątecznej, szklanej misy która stała w salonie. Po kolacji wigilijnej, prezentach, kiedy wróciliśmy już od dziadków, wszyscy zasiadaliśmy by obejrzeć kolejny raz „Kevina samego w domu” a przed nami stała misa z bakaliami. Każdy z nam brał pełne garście i pałaszował te smakołyki. Stąd bakalie kojarzą mi się z najfajniejszym, najmilszym momentem jakim są Święta Bożego Narodzenia. Dziś po kilkudziesięciu latach od przygotowania pierwszej „Bakaliowej miseczki” jest już ona naszą tradycją i na każdą Wigilię jest przez mamę przygotowywana.

  8. avatar Arleta pisze:

    Już na niedzielę zakupiłam chrupiącą sałatkę Bakalland na obiad dodam sałatę lodową ,pomidorki koktajlowe, ogórki zielone i poleję to dressingiem .Pyszna będzie sałatka mmmm

  9. Bakalie kocham nad życie ! :) Często jem je po prosto z paczki , ale jak nachodzi mnie ochota na coś bardziej wyrafinowanego i zmyślnego z bakaliami w roli głównej … Tworzę indyjskie kuleczki barfi , przepis : Paczka wiórek kokosowych bakalland , migdały bakalland (garstka – dwie jak kto woli ) , puszka mleka skondensowanego i odrobinę kardamonu . Mleko wlewam do garnka dodaję wiórki kokosowe oraz poćwiartowane migdały i mieszam . Wstawiam do lodówki na 30 min. Po 30 min wyciągam , wstawiam na ogień mieszam i gotuję aż masa mega zgęstnieje na taką z której mogę lepić kulki. Kiedy trochę ostygnie lepię małe kokosowe kuleczki . Stworzone kuleczki wstawiam do lodówki na pewien czas – potem najlepsza część JEM ! :D naprawdę pyszne i idealne na święta ! Drugi zaś przepis to ciasto bez cukru dla dbających o linię . PRZEPIS SZKLANKA MĄKI,CZTERY JABŁKA, GARŚĆ ŻURAWINY SUSZONEJ BAKALLAND,DWIE GARŚCI DAKTYLI BAKALLAND, GARŚĆ MIGDAŁÓW BAKALLAND ,ŁYŻECZKA CYNAMONU,IMBIR ,GAŁKA MUSZKATOŁOWEJ ,ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ i 2 JAJKA ( ewentualnie za miast cynamonu i innych pachnących przyprawa piernikowa,chodzi by ciacho miało aromat ! ) DAKTYLE , ŻURAWINĘ namaczamy gorącą wodą . Kiedy napęcznieją pokroić. Jabłka obrać i pokroić na dowolnej wielkości kawałki , wszystkie składniki wymieszać z mąką,jajkami przyprawami i sodą . Przelać masę do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym 180 stopni przed ok 40 min .
    Pychota !!! Można jeść bez ograniczeń,jest zdrowe i dosłownie dla każdego ! Smecznego ;D

  10. avatar Grzegorz pisze:

    Muszę Wam powiedzieć, że takim bakaliowym dniem jest ostatni dzień pracy uczelni przed Bożym Narodzeniem. Gdy 11 lat temu zacząłem studia, nasza pani profesor natychmiast zaangażowała mnie w swój projekt corocznych koncertów kolęd. Za każdym razem jest inna tematyka ale dzieło pani profesor jest niesamowite i przede wszystkim pełne świątecznego klimatu. Ona sama przygotowuje orzechowce. Ciasta z karmelem, kruche, z olbrzymią ilością orzechów i daktyli. Dla tego ciasta warto ponad miesiąc się wysilać w aspekcie różnych prób, przygotowań a w samym dniu koncertu od rana przystrajać salę kameralną, dopinać wszystko na ostatni guzik… teraz, jako współpracownik, dostaję spory kawałek do domu. To jest magiczne ciasto – nigdzie tak pysznego nie jadłem. No i te rozpływające się w ustach bakalie…

Dodaj komentarz