Śliwki i jabłka nie tylko na deser: różne przepisy
Śliwki i jabłka, te bogate w błonnik i witaminy owoce wpływają korzystnie na trawienie, przeciwdziałają zaparciom i wzmacniają układ odpornościowy. Zawierają też sporo witamin z grupy B, dlatego koją nerwy i poprawiają humor. I jabłka, i śliwki są prawdziwą skarbnicą błonnika i pektyn, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, a to gwarantuje aktywną ochronę przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się skóry i aktywizację komórek nowotworowych.
Przepisy na dania ze śliwkami
Faszerowane śliwki twarożkiem
Składniki:
- 40 dkg chudego twarożku
- 15 dkg śmietanki
- 30 dkg śliwek
- mała paczka cukru waniliowego
- 10 dkg cukru kryształu
Wykonanie:
Owoce umyj i drobno pokrój. Ser utrzyj z połową śmietanki, cukrem kryształem oraz waniliowym. Na chwilę przed podaniem połącz owoce z masą serową no: możesz faszerować masą wydrążone śliwki.. Deser wyłóż na deskę lub do salaterek, polej resztą śmietanki i ozdób owocami.
Wykwintna sałatka ze śliwkami
składniki:
- 10 śliwek
- rukola
- 15 dkg szynki najlepiej dojrzewającej
- 15 dkg mozzarelli
- 1 mała brzoskwinia lub nektarynka
- czubata łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Śliwki wydrąż, następnie przekrój na pół a szynkę pokrój w paski. Do szynki i śliwek dodaj pokrojoną mozzarellę, nektarynkę, całość posyp rukolą, skrop dresingiem wykonanym z miodu i soku cytryny, do smaku., całość wymieszaj.
Sos śliwkowy do makaronu
składniki:
- pół kg świeżych śliwek
- łyżka mleka w proszku
- 10 dkg cukru
- płaska łyżeczka mąki
Śliwki umyj, ugotuj i przetrzyj przez sitko. Mleko w proszku rozmieszaj z mąką, a następnie dokładnie rozbij z połową szklanki wody.
Do przetartych śliwek dodaj cukier i upłynnione mleko z mąką, całość zagotuj.
Po zagotowaniu, odstaw sos w chłodne miejsce na 10 minut. Tak przygotowanym sosem polej ugotowany makaron.
Śliwkowy napój
składniki:
- szklanka nektaru śliwkowego
- 3 szklanki maślanki
- 4 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki utrzyj w mikserze, a następnie wstaw do lodówki na 15 minut.
Pierś z kaczki w sosie śliwkowym
2 pojedyncze piersi z kaczki
300 g śliwek suszonych i 5 świeżych
400 ml wina czerwonego wytrawnego śliwkowego lub z winogron
pół łyżeczki soli himalajskiej
pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka tymianku suszonego
Suszone śliwki delikatnie ponacinać nożem, włożyć do miseczki i zalać winem. Pozostawić na około pół godziny. Pierś z kaczki naciąć nożem od strony skóry w kratkę, rozgrzać patelnię, położyć skórą do dołu, drugą stronę przyprawić solą i pieprzem. Smażyć około 8 do 10 minut, aż zacznie się wytapiać tłuszcz a skóra się zrumieni. po odwróceniu piersi smażyć kolejne 10 minut. Ze śliwek odlej połowę wina na patelnię z kaczką dodaj połowę śliwek suszonych.
Drugą połowę śliwek oraz świeże śliwki i wino wlej do blendera, dodaj trochę tłuszczu i miksuj około 10 sekund
Zmiksowane śliwki z winem wlej na patelnię, dodaj tymianek i duś całość po przykryciem pół godziny.
Ciasto ze śliwkami i zalewą migdałową
skladniki:
Na ciasto:
- pół kg mąki
- 25 dag twarogu ( najlepiej chudego)
- 10 łyżek mleka
- 10 łyżek oliwy
- sok z jednej cytryny
- paczka cukru waniliowego
- mała torebka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 kg śliwek
- łyżka cukru
Zalewa migdałowa:
- 4 jajka
- 10 dag cukru
- paczka cukru waniliowego
- 8 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag płatków migdałowych
Wykonanie ciasta:
Śliwki umyj, usuń pestki i przepołów. Do miski włóż ser, dodaj mleko, oliwę, sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy oraz sól, całość wymieszaj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto. Gotowe wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na ciasto wyłóż śliwki i posyp cukrem. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i żółtka. Masę posypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wyłóż ją na śliwki. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.Piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Jabłka z bakaliami
składniki:
- 5 jabłek
- po 7 dkg rodzynek, daktyli, orzechów włoskich, migdałów oraz fig
- owoc granatu
- sok z cytryny
- cukier waniliowy
- łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- cukier kryształ( duża łyżka stołowa)
- szklanka jogurtu
Wykonanie :
Orzechy drobno posiekaj, obrane migdały pokrój w piórka. Umyte figi i daktyle pokrój w drobną kostkę. Umyte i obrane jabłka pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i połącz z bakaliami oraz skórką pomarańczową. Dodaj cukier i cukier waniliowy, całość wymieszaj z jogurtem. I gotowe!
Orzeźwiający napój z jabłek
składniki:
- 75 dkg jabłek
- sok z cytryny
- łyżka miodu
- szklanka wody
- goździki – 4 sztuki
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Obrane jabłka przepuść przez sokowirówke. Z wody, miodu i przypraw sporządż syrop, a następnie wymieszaj z sokiem.Napój dopraw do smaku sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.
Zobacz również:
-
Kawowe i czekoladowe desery
-
Desery z czarną porzeczką
-
Pomysłowe desery z jeżynami
-
Przepisy na dania z jagodami