Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów

24 lipca 2018, dodał: czekoladka

Pomysłowe sałatki z tuńczykiem to od wielu lat hit na imprezowych stołach. Konfiguracji jest wiele, ponieważ do sałatek stosujemy tuńczyka w sosie własnym lub oleju z różnymi dodatkami. Możemy je łączyć z warzywami, owocami, przetworami i różnymi sosami. Poniżej prezentujemy 10 różnych pomysłów na smaczne i sycące sałatki z dodatkiem tuńczyka:

sałartka

Kolorowa sałatka makaronowa z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka mak z tuń.2
-250g makaronu spirali tricolore,
-puszka tuńczyka w wodzie,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego,
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
-sól,
-ziołowy pieprz,
-2 pomidory.

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić.Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Cytryny faszerowane lekką sałatką z tuńczykiem

Składniki na 4 osoby:

cytryny z sał. z tuńcz.
-4 cytryny
-3 jajka, ugotowane na twardo
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
-1 ogórek
-garść zielonych oliwek
-5-6 łyżek majonezu
-1/2 pęczka koperku
-2 gałązki natki pietruszki
-cukier, sól, pieprz

Cytryny umyć sparzyć i osuszyć. Odkroić wierzch w 3/5 wysokości, ściąć nieco spód, tak by owoce mogły stać. Miąższ wydrążyć. Z jednej cytryny miąższ zostawić i drobno posiekać. Jaja pokroić w kosteczkę. Koperek i natkę umyć i posiekać, zostawiając kilka gałązek koperku do dekoracji. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, wsypać do małej miseczki, posolić i odstawić. Oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać osączony z wody ogórek. Majonez wymieszać z odłożonym miąższem cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Nałożyć do wydrążonych cytryn. Gotowe ustawić na talerzu i ozdobić koperkiem.

Sałatka fasolowa z porem i tuńczykiem

Składniki:

Sałatka fasolowa z porem!
-puszka tuńczyka w sosie własnym,
-puszka czerwonej fasoli,
-2 duże pomidory,
-pęczek natki pietruszki,
-łyżka suszonego oregano,
-100g sera feta,
-por.

Por dokładnie umyć, pokroić w krążki. Przelać wrzątkiem, porządnie odsączyć. Przełożyć do miski, dodać odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka. fasolę odsączyć, opłukać i dodać do reszty. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, dodać do tuńczyka. Fetę również pokroić w kosteczkę. Pietruszkę umyć, posiekać, wszystko połączyć. Doprawić oregano. Wymieszać. Odstawić na godzinę, by smaki się przegryzły.


Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka

Składniki:

Sałatka z fasolą!
-puszka czerwonej fasoli,
-puszka tuńczyka w sosie własnym,
-mała cebula,
-2 łyżki octu jabłkowego,
-3 łyżki oliwy,
-łyżka pikantnego ketchupu,
-sól, pieprz,
-łyżeczka majeranku,
-łyżeczka świeżej natki pietruszki.

Fasolę odsączyć i opłukać zimną wodą. Dodać drobno posiekaną cebulkę, natkę pietruszki, majeranek i dobrze odsączonego tuńczyka.
Przygotować sos: oliwę zmieszać z ketchupem i octem jabłkowym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, wymieszać i gotowe;)


Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i orzechami

Składniki:

sał z tuńcz z mand.
-1 mała kapusta pekińska
-2 małe puszki mandarynek w syropie
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
-4 jabłka
-1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

Składniki na sos:

-1/2 szklanki oleju rzepakowego
-1/2 szklanki zalewy manadrynkowej
-sok z jednej cytryny
-sól, pieprz
-ewentualnie cukier

Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Tuńczyka osączyć z sosu i rozdrobnić. Jabłka umyć, obrać i pokroić w paseczki. Mandaryni osączyć.
Z oleju, syropu mandarynkowego i soku z cytryny przygotować sos. Doprawić go solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. W szklanej misce układać warstwami: kapustę pekińską, tuńczyka, mandarynki, jabłka i orzechy. Wszystko polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
Sałatkę wstawić na przynajmniej 1 godzinę do lodówki, by składniki się „przegryzły”.

Makaron z tuńczykiem i warzywami

Składniki:

makaron z tuńczykiem i warzywami!
-250g makaronu świderki,
-2 jajka,
-puszka tuńczyka w oleju,
-łyżka kaparów,
-4 małe pomidorki,
-250g brokułów,
-150ml jogurtu naturalnego,
-100ml majonezu,
-ząbek czosnku,
-sól, pieprz,
-2 łyżki czarnych oliwek,
-szczypta cukru,
-1/2 pęczka bazylii,
-łyżka soku z cytryny.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w ósemki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować ok. 5 min w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej miski, dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać. Składniki sałatki polać sosem, posypać oliwkami i świeżą bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska!!
-250g fasolki szparagowej,
-puszka tuńczyka,
-2 pomidory,
-czerwona cebula,
-główka sałaty,
-garść czarnych oliwek,
-4 ziemniaki,
-2 jajka.

Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w cząstki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączonego tuńczyka i przepołowione oliwki. Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.
Sos:
-1/4 szklanki soku z cytryny,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki musztardy Dijon.

Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać sałatkę sosem.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:

sałatka urodzinowa2
-200g ryżu,
-2 puszki tuńczyka w wodzie,
-4 jajka ugotowane na twardo,
-20dag żółtego sera w kostce,
-puszka kukurydzy,
-pęczek szczypiorku,
-5 łyżek majonezu,
-łyżeczka ziół prowansalskich.

Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzić, ułożyć na dnie miski. Posmarować 2 łyżkami majonezu. Jajka ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, ułożyć na majonezie, oprószyć ziołami prowansalskimi. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączonego tuńczyka rozłożyć na jajkach, posypać startym serem, wyłożyć kukurydzę. Posmarować pozostałymi 3 łyżkami majonezu. Udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz kukurydzą.

Sałatka z winogronami, tuńczykiem i selerem naciowym

Składniki:

sałz win tuńcz i sel.
-2 garście świeżej rukoli
– 2 garście świeżej roszponki
-kiść czerwonych winogron
-ser pleśniowy typu gorgonzola
-tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
-seler naciowy
-dresing z soku z cytryny, miodu, musztardy francuskiej z odrobiną oliwy z oliwek
-paczka chipsów z suszonych owoców od Crispy Natural – Chrup ANANASA
-prażone migdały
Sałatkę najlepiej podać ułożoną warstwami na talerzu – bez mieszania. Sałatę myjemy i odstawiamy do wysuszenia. Wykładamy ją na talerz po czym dodajemy delikatnie rozdrobnionego tuńczyka. Następnie układamy winogrona – umyte i osuszone kroimy na połówki lub jeśli są większe na ćwiartki. Do takiej kompozycji dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojonego selera naciowego. Całość skrapiamy dresingiem, posypujemy suszonym ananasem, a następnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem

Składniki:

kuskus z tuńc.
-0,5 litra bulionu drobiowego (możemy zrobić z kostki)
-150 g kaszy kuskus (pół opakowania) KUPIEC
-tuńczyk rozdrobniony w wodzie
-1 czerwona papryka
-pół puszki kukurydzy
-kawałek sera żółtego
-2 oliwki zielone
-2 oliwki czarne
-majonez
-sól, pieprz
Kaszę wrzucamy do miski i zalewamy gorącym bulionem (ponad 0,5 cm nad poziomem). Kasza potrzebuje 5 min. aby napęcznieć. po tym czasie wystarczy widelcem ją rozdzielić i ostudzić. Dodajemy do niej odsączonego z wody tuńczyka, kukurydzę, ser żółty pocięty w kostkę, oliwki pocięte w krążki oraz czerwona paprykę w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy majonez.

Źródło:
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/, http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

 

zobacz również:

  1. Sałatki z buraków: dużo przepisów

  2. Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy

  3. Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy

  4. Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów

  1. avatar misia pisze:

    ja uwielbiam pastę z tuńczykiem;) rewelacja;) jedna puszke tunczyka rozgniatamy z 5 jajmi wczesniej ugotowanymi, dodajemy pietruszke, sol, pieprz, lyzke majonezu i gotowe;)

  2. avatar mjastrzebska pisze:

    Na pewno skorzystam z jakiegoś przepisu ,bo uwielbiam tuńczyka pod każdą postacią.

Dodaj komentarz do misia


Aleja handlowa

Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Botox na zmiany trądzikowe
Są zabiegi medycyny estetycznej które pozwolą zredukować zmiany potrądzikowe. Zabieg poprzedzają konsultacje...
Jaki sprzęt do zabudowy kuchennej
Jeśli chcecie by kuchnia była piękna, nie można też zapominać o dekoracji....
Jak leczyć AZS?
używałaś może krochmalu do kąpieli? Jak ja się cieszę, że na niego trafiłam....
Atopowe zapalenie skóry - nowe leki…
Próbowałyście krochmalu? Mój mały atopik to nie raz ma kąpiel z jego dodatkiem, fajnie...