Co zrobić, gdy same warzywa nie są w stanie nas nasycić? Wystarczy dodać do nich pożywny nabiał, makaron, ryż lub ziemniaki. Gdy dodamy do niej jeszcze kawałki mięsa, wędliny lub ryby z powodzeniem awansuje do miana dania głównego. Świeże owoce również świetnie komponują się z wytrawnym smakiem warzyw i nadają im nowy wymiar, warto więc dodawać je do sałatek.
Sałatka gyros
Składniki:
-2 piersi z kurczaka
-7 szt.średniej wielkości ogórków konserwowych
-2 średnie cebule pokrojone w kostkę
-puszka kukurydzy
-1/2 główki kapusty pekińskiej
-keczup
-majonez
-przyprawa gyros
-sól, pieprz i olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie i smażymy. Przekładamy na talerzyk i studzimy. Następnie układamy warstwowo w najlepiej przezroczystej salaterce.
-kurczak
-łyżka keczupu i majonezu
-ogórki pokrojone w kostkę
-łyżka keczupu i majonezu
-odrobina soli i pieprzu
-cebula
-łyżka keczupu i majonezu
-odrobina soli i pieprzu
-odsączona kukurydza
-2 łyżki keczupu i majonezu
-odrobina soli i pieprzu
-drobno poszatkowana kapusta pekińska
Wkładamy do lodówki takie minimum to 4 godziny.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Sałatka cytrusowa z ryżem
Składniki:
-200g ryżu,
-2 ugotowane ćwiartki z kurczaka,
-puszka ananasów,
-puszka brzoskwiń,
-pomarańcza,
-puszka kukurydzy,
-sól, pieprz,
-majonez,
-3 łyżki rodzynek.
Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Mięso obrać, drobno pokroić, zmieszać z ryżem. Owoce odsączyć, drobno pokroić i dodać do ryżu. Dodać osączoną kukurydzę oraz rodzynki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmieszać z majonezem.
Sałatka ze śledziem i fasolą
Składniki:
-4 filety śledziowe – użyłam śledzi w oleju
-15 dag białej fasoli z puszki
-4 ugotowane ziemniaki
-jabłko
-3 ogórki konserwowe
-cebula
-łyżeczka musztardy – u mnie więcej
-majonez
-sól, pieprz do smaku
Dzień przed podaniem połączyć ze sobą pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, ogórki i śledzie. Dodać majonez, musztardę. Lekko doprawić solą i pieprzem. Zamknąć w szczelnym pojemniku i schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem dodać pokrojone w kostkę jabłko (skopione sokiem z cytryny, by nie ciemniało) i fasolę. Doprawić solą i pieprzem, podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Zlać sok z ananasów i pokroić je w kostkę. Seler odsączyć i bardzo drobniutko posiekać. Fasolę i kukurydzę również osączyć, wszystko dokładnie wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka jarzynowa
Składniki:
-6 dużych ziemniaków,
-2 marchewki,
-4 jajka,
-2 grube parówki,
-1/2 pora,
– puszka groszku,
-6 ogórków kiszonych,
-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz.
Ziemniaki i marchew umyć, ugotować w łupinach do miękkości, następnie ostudzić. Obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kostkę. Por sparzyć wrzątkiem, pokroić w kosteczkę. Parówki obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę i odsączyć wraz z groszkiem, dodać do reszty składników. Dodać majonez, doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.
Sałatka z burakami
Składniki:
-3-4 ugotowane buraki
-2 duże jabłka
-3 ugotowane jajka
-2 czerwone cebule (lub 1 duża)
-puszka czerwonej fasoli
-majonez
-sok z cytryny
-sól, pieprz
Buraki, jabłka, jajka i cebule pokroić w kostkę. Dodać czerwoną fasolę. Majonez, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać i dodać do warzyw.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Kuskus zalać ok. 1,5 szkl. wrzątku, przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem. Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę. Dymkę posiekać wraz z natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry i kurkumą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Doprawić do smaku.
Sałatka warstwowa z ananasem
Składniki:
-puszka ananasa
-puszka kukurydzy
-4 jajka ugotowane na twardo
-szynka
-1 średnie jabłko
-kawałek selera (około 50g)
-1 duży por albo dwa małe
-3/4 szklanki majonezu
– 1/2 szklanki śmietanki 12%
-sól i pieprz
Jabłka i seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka, szynkę i ananasa kroimy w kostkę.
Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
Układamy składniki warstwowo:
seler
jabłko
kukurydza
część sosu
jajka
szynka
ananas
pozostała część sosu
por pokrojony w plasterki
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Sałatka pieczarkowa z curry owinięta szynką
Składniki:
-100g ryżu,
-2 ćwiartki z kurczaka,
-200 g pieczarek,
-łyżeczka curry,
-3-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz,
-olej,
-szynka w plastrach.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Mięso ugotować – może być takie, które nam pozostało od gotowania rosołu. Ostudzić, obrać i drobno pokroić. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Wszystko połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i curry, dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Sałatkę nakładać w szynkę, zawinąć i spiąć wykałaczką.
Sałatka tortellini z serem
Składniki:
-opakowanie tortellini
-czerwona papryka
-ogórek długi
-puszka kukurydzy
-pęczek szczypiorku
-100 g sera żółtego
-3 łyżki majonezu
-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-sól, pieprz
Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie i krótkie paseczki. Ogórek umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Szczypior opłukać i drobno posiekać. Ser żółty pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. W miseczce wymieszać tortellini, ser, paprykę, ogórka, kukurydzę i szczypiorek. Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić solą i pieprzem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Tortownicę wykładamy dokładnie folią spożywczą tak by wystawała ponad formę. Jeśli trzeba używamy kilku kawałków foli. Na dno formy wykładamy pieczarki, tak by leżały na kapeluszach. Natkę siekamy i wykładamy na pieczarkach. Marchew kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na natkę pietruszki. Jaja kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem i wykładamy na marchewkę. Ogórki i cebulkę drobno kroimy, dodajemy groszek, wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na jajka. Ziemniaki, seler i pietruszkę drobno kroimy, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z majonezem. Wykładamy na ogórki. Równamy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem sałatkę wykładamy na talerz w ten sposób że ściągamy folię z góry, przykrywamy formę dużym talerzem i obracamy ją do góry nogami. Naczynie ściągamy i delikatnie zdejmujemy folię. Sałatkę kroimy tak jak tort.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Sałatka na krakersach
Składniki:
-3 jajka ugotowane na twardo,
-2 duże ugotowane ziemniaki,
-2 łyżki groszku z puszki,
-25 dag filetu z kurczaka,
-3 ogórki konserwowe,
-łyżka pikantnego ketchupu,
-łyżeczka koncentratu pomidorowego,
-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz,
-sok z 1/2 cytryny,
-krakersy.
Mięso umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20min). Ostudzić i pokroić w kostkę. Ziemniaki, oskubane jajka oraz ogórki również pokroić w kostkę. Dodać groszek oraz sok z cytryny. Wymieszać. Połączyć z majonezem, ketchupem i koncentratem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcję sałatki nakładamy na krakersy i tak podajemy.
Sałatka makaronowa z selerem i mozarellą
Składniki:
-250g makaronu,
-2 łodygi selera naciowego,
-4 pomidory,
-2 dymki ze szczypiorkiem,
-kulka mozarelli,
-sok z 1/2 cytryny,
-6 łyżek oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki oregano,
-sól, pieprz.
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić.
Seler umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Dymkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Wszystko połączyć z makaronem. Dodać pokrojoną w półplasterki mozarellę. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
Sok z cytryny zmieszać z oliwą z oliwek, sosem polać sałatkę.