URODA I ZDROWIE

Pomysły na drinki z whisky

24 maja 2018, dodał: aleksandraw

Whisky to trunek o zawartości od 40 do 60 procent  alkoholu destylowany z zacierów zbożowych. Według legendy w V w. n.e. sam święty Patryk przywiózł ją do Irlandii, która dzisiaj uznawana jest za ojczyznę tego alkoholu. Smak whisky jest niezwykle różnorodny – w zależności od metod produkcji dany alkohol może różnić się intensywnością aromatu i stężeniem alkoholu. Koneserzy często wybierają whisky z beczek po winie, zaś my, w domowym zaciszu możemy samodzielnie przygotować drinki z tego alkoholu.

Chyba każdy słyszał o klasycznym drinku, w skład którego wchodzi whisky i cola. W świecie alkoholi istnieje jednak cała masa przeróżnych wariacji na temat whisky oraz różne sposoby jej podawania – również na gorąco. Sprawdzą się zarówno przy okazji najbliższego świętowania,  jak i – w wersji na gorąco – w przypadku przeziębienia!  Warto zatem poszerzyć swoje smakowe doznania o przykładowe poniższe drinki z tym alkoholem:

Gorący Johnnie Walker

  • 120 ml jabłkowego cydru
  • 10 g miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 15 ml whisky Johnnie Walker Double Black
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Cydr zagotować z miodem, cynamonem, skórką cytrynową do momentu, w którym miód się rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny i whisky i dobrze wymieszać.

Gorące herbata z whisky

  • 10 g miodu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 40 ml whisky
  • 120 ml herbaty (np. English Breakfast)
  • plasterek cytryny

Zagotować wodę i zaparzyć herbatę, dodać miód i przyprawy. Dodać whisky i cytrynę, a następnie całość wymieszać. Podawać gorące.

Ginger hallball

  • 50 ml whisky
  • 85 ml imbirowego piwa
  • 3 plasterki cytryny

Plasterki lodu i cytryny ułożyć w szklance, wlać whisky i resztę szklanki dopełnić piwem.

Whisky z espresso

  • 70 ml whisky
  • 80 ml espresso
  • 80 ml gorącej czekolady
  • opcjonalnie: gałka lodów

Przygotować espresso i gorącą czekoladę, wlać do szklanki i wymieszać. Dodać whisky, serwować z gałką lodów.

Whisky z syropem klonowym

  • 55 ml whisky typu bourbon
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 120 ml herbaty (czarna lub rooibos)

Zaparzyć herbatę i wlać do szklanki. Dodać whisky i syrop klonowy, wymieszać. Podawać gorące lub zimne, z kostkami lodu.

 

zobacz również:

Przepisy z whisky – jak serwować, różne drinki i sposoby podawania

Whisky Sour drink

Tequila na różne sposoby – przepisy!

Kalorie w alkoholach

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy depilatory laserowe do uż. domo…
Miałam kiedys taki depilator ;) Ahh te czasy ;) Bolało ;) Dzisiaj jednak wolę...
Ile już udało Wam się schudnąć?…
Wasze wpisy napełniły mnie optymizem, że dam radę zrzucić nieco kilogramów.Szukam fajnego programu...
Dieta podczas karmienia piersią
Niestety przytyłam znacząco po ciąży, jeszcze karmię mojego bobaska i szukam jakieś dobrej...
Onko-bieg
Dla mnie lepsze są inicjatywy, z których kobiety chore na raka wynoszą jakąś...