Przepisy z whisky – jak serwować, różne drinki i sposoby podawania
Whisky nazywana jest również wodą życia. Powstaje z destylacji zacieru zbożowego, a następnie dojrzewa w drewnianych beczkach. Zazwyczaj whisky kojarzy się ludziom z krajami anglosaskimi, ponieważ produkowana jest w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Czy wiecie z czym najlepiej pić whisky? Jak poprawnie serwować wodę życia? Jak stworzyć pyszne drinki z whisky? Dowiecie się z naszego artykułu.
Trochę historii
Whisky prawdopodobnie pochodzi z Irlandii. Mnisi pędzili trunek o nazwie aqua vitae, zawierający fermentację. Używali go wyłącznie do celów leczniczych wierząc, że napój przedłuży życie, załagodzi dolegliwości i choroby. Z czasem zaczęto używać skróconej wersji czyli uiskie, a w 1715 roku nazwa zamieniła się w whiskie, a w 1736 przekształciła się ostatecznie na whisky.
Serwowanie
Nieodpowiedni sposób serwowania whisky może nawet zepsuć jej smak. Przede wszystkim należy pamiętać o prawidłowym przechowywaniu trunku:
- temperatura umiarkowana
- nie trzymać w lodówce
- chronić przed słońcem
Kolejną ważną rzeczą przy whisky jest rodzaj szkła. Najlepsze są kieliszki o kształcie tulipana lub tzw ” whiskówki ” czyli niskie szklanki. Zazwyczaj nie ozdabia się szklanek do whisky, wyjątkiem mogą być drinki wtedy można pokusić się o parasolkę, czy plaster cytryny.
Przed piciem whisky nie należy jeść ostrych potraw, ponieważ nasze kubki smakowe nie będą w stanie odebrać właściwy smak. Whisky pije się po posiłku, najlepiej małymi łyczkami i powoli.
Z czym pić?
Woda mineralna
Whisky można rozcieńczyć woda niegazowana, ale zazwyczaj używa się tego do degustacji. Ma to na celu wydobycie wszystkich walorów smakowych trunku.
Z lodem
Dodatek w postaci lodu jak najbardziej pasuje do picia whisky. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Dodaj jedna lub dwie kostki lodu, aby schłodzić napój. Uważaj, aby nie dopuścić do rozpuszczenia lodu, ponieważ rozwodni to whisky, a jak wiadomo zmieni to jej smak.
Z colą
Nie ma nic złego w łączeniu tego trunku z cola pomimo panującego przekonania, że to świętokradztwo. Jeżeli Ci to smakuje, to czemu nie? Pamiętaj jednak, że cola zabija smak whisky i trzeba odpowiednio dobrać proporcje.
Z sokiem jabłkowym
To świetne połączenie, ponieważ odpowiednio kryje alkohol. Dzięki soku jabłkowemu możesz ukryć to co najgorsze w whisky i wydobyć to co najlepsze.
Przepisy na drinki
Z sokiem jabłkowym lub pomarańczowym
Co kupić?
– sok jabłkowy lub pomarańczowy
– 50 ml whisky
– cynamon w proszku
– laska cynamonu
– jabłko lub pomarańcza
Przygotowanie:
Do szklanki wlać sok jabłkowy oraz whisky, dodać szczyptę cynamonu i udekorować laską cynamonu oraz cząstką jabłka lub pomarańczy. Można serwować na ciepło.
Z miodem
Co kupić?
- ½ szklanki jabłkowego cydru
- 1 łyżeczka miodu
- Laska cynamonu
- Skórka starta z 1 cytryny
- 2 kieliszki whisky whisky
- 1 ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
Zagrzej cydr z miodem, skórką z cytryny oraz cynamonem. Całość gotuj aż miód się rozpuści. Po tym dodaj whisky oraz sok z cytryny i wymieszaj. Najlepiej podawać w szklance z uchwytem i ozdobić laską cynamonu i odrobiną skórki z cytryny.
Z cukrem pudrem
Co kupić?
- 50 ml whisky
- kostka cukru pudru
- 2 kieliszki Angostury
- kieliszek zimnej wody
- 2 kostki lodu
Przygotowanie:
Do szerokiej szklanki należy wlać Angosturę, a następnie dodać cukier puder oraz wodę. Całość wymieszaj do rozpuszczenia. Następnie wlej whisky i dodaj lód. Drink wymieszaj jeszcze raz, aby wszystkie składniki się połączyły. Możesz szklankę ozdobić skórka pomarańczy.
Po japońsku
Co kupić?
- 40 ml japońskiej whisky Nikka
- 4 krople oliwy truflowej
- 1 łyżeczka cukru
- Białko z 1 jaka
- 25 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
W shakerze wymieszaj whisky z sokiem cytryny, cukrem oraz białkiem. Potem dodaj lód i ponownie wymieszaj. Przelej drinka do szklanki i pokrop drink oliwą.
Śnieżnie
Co kupić?
- 50 ml szkockiej whisky The Snow Grouse
- 2 łyżeczki soku z czarnego bzu
- Sok z 1 limonki
- Gazowana lemoniada
- Syrop owocowy
Przygotowanie:
Wszystko wlej do wysokiej szklanki dodaj pokruszony lód i lemoniadę. Wymieszaj i gotowe.
Z imbirem
Co kupić?
- 50 ml Jim Beam Devil’s Cut
- 6 świeżych liści mięty
- 10 ml syropu imbirowego
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki należy włożyć liście mięty, syrop i 25 ml alkoholu. Całość delikatnie wymieszaj, po czym wyjmij miętę, dodaj pokruszony lód i resztkę alkoholu. Drinka możesz udekorowac mięta.
zobacz również:
Drinki z rumem – różne przepisy
Najpyszniejsze drinki świata – porady i przepisy
Kokosowe drinki i orzeźwiające napoje: przepisy
Malibu – różne drinki z wykorzystaniem Malibu sklepowego
Letnie drinki i koktajle – sprawdzone przepisy
Tequila na różne sposoby – przepisy!