Zupy ze szparagów – proste i oryginalne | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zupy ze szparagów – proste i oryginalne

23 maja 2018, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Szparagi znane były już w czasach starożytnego Rzymu, Egiptu czy Grecji gdzie były uważane za wyjątkowy przysmak. Z Azji szparagi dotarły w XV wieku do krajów europy takich jak np. Francja, gdzie zostały ogłoszone przysmakiem królów, dlatego że ich smakoszem został ówczesny król Francji Ludwik XIV. Do Polski dotarły dopiero w XVIII wieku. Były uważane za roślinę przyklasztorną, bo dopiero w XIX wieku rozpoczęła się ich regularna uprawa. Białe szparagi są nieco łagodniejsze i bardziej delikatne niż szparagi zielone. Pędy szparagów mają wyjątkowy smak i idealnie nadają się na zupę.

 

Zupa kokosowo-szparagowa

Składniki:
– 2 wiązki zielonych szparagów
– 1 puszka mleka kokosowego
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– szczypta pieprzu

 

Sposób przygotowania:
Umyć szparagi i odciąć lub odłamać ich zdrewniałe końcówki. Część właściwą pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą. Gotować do miękkości pod przykryciem. Następnie dolać mleko kokosowe i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Do smaku można posypać zupę prażonymi na patelni pestkami dyni lub dodać kleks jogurtu.

 

Zupa z zielonych szparagów z fetą

Składniki:
– 1 pęczek zielonych szparagów (ok.10 sztuk)
– 1/2 kg ziemniaków
– 1 łyżka oliwy extra vergine
– 2 łyżki masła
– 2 ząbki czosnku
– 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
– 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
– 4 łyżki posiekanego koperku
– 4 łyżki posiekanego szczypiorku
– 200 g śmietany 18%
– ser feta

Przygotowanie:
W garnku na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3-4 min. obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 min. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 15 min. do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Odłamać twarde i jasne końce szparagów. Łodygi opłukać, pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 min. Dodać koperek i odstawić z ognia. Dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać. Podawać z pokruszonym serem i szczypiorkiem.

 

Zupa z zielonych szparagów z warzywami

Składniki:
– pęczek zielonych szparagów
– pół małej główki młodej kapusty
– 3 ziemniaki
– pół małego kalafiora
– marchewka
– 10 dag fasolki szparagowej
– mała cukinia lub pół większej
– kawałek pora
– kilka listków bazylii
– sól morska i pieprz do smaku
– szczypta cukru
– łyżka oliwy

Przygotowanie:
Warzywa umyć, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w ćwierćtalarki, marchewkę w plasterki lub kostkę, kalafior podzielić na różyczki, kapustę poszatkować, fasolkę pokroić. Odłamać zdrewniałe końce szparagów, odciąć główki, łodygi pokroić w mniejsze kawałki. W garnku zagotować 1l wody, dodać fasolkę szparagową, gotować 5 min. Dodać pozostałe warzywa poza szparagami, doprawić solą morską i gotować 10 min. Dodać łodygi szparagów, gotować 5 min. W tym czasie główki szparagów zalać wrzątkiem, dodać szczyptę soli i cukru, gotować 3 min. Ugotowane główki szparagów dodać do garnka z zupą. Odebrać dwie chochelki zupy, dodać oliwę, zmiksować i zagęścić zupę. Dodać bazylię.

Zupa szparagowa z jajkiem

Składniki:
– 500 g zielonych szparagów
– oliwa z oliwek
– 2 średnie białe cebule
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 por, biała część
– 1 l bulionu z kurczaka lub warzywnego
– sól morska
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 4 małe jajka
– 4 kromki ciabatty
– kawałek masła
– oliwa z oliwek do podania

Przygotowanie:
Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać. Pokroić łodygi na mniejsze kawałki, zostawiając całe główki. W dużym, głębokim rondlu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, por i seler, podsmażać na małym ogniu przez około 10 min., aż będą miękkie. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Zdjąć z ognia i zmiksować zupę. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować ponownie, dodać główki szparagów i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Kromki ciabatty opiec w tosterze. Podawać z grzankami lub z jajkiem w koszulce na grzance.

 

Zupa szparagowa z kurczakiem

Składniki:
– 4 łyżki masła
– 1 szklanka pokrojonej cebuli
– 1/2 szklanki pokrojonego selera
– 1/4 szklanki posiekanej czerwonej papryki
– 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 3 szklanki bulionu drobiowego
– 1 duży ziemniak
– 2 szklanki pokrojonego w kostkę ugotowanego kurczaka
– 1 pęczek szparagów
– 2 szklanki śmietany
– 1 łyżeczka soli lub do smaku
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu lub do smaku
– 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
W dużym rondlu podgrzać masło, podsmażyć cebulę i seler (ok. 3 min.), dodać paprykę i gotować 1 min. Wymieszać z mąką, gotować ok. 1 min., dodać bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować przez 15 min., dodać szparagi i pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem dodać pietruszkę.

 

Tajska zupa ze szparagami

Składniki:
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
– 70 dag filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostki
– 1 duża cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 4 łyżki zielonej pasty curry
– 300 ml mleka kokosowego
– 1 szklanka (250 ml) bulionu drobiowego
– 2 łyżki zielonego pieprzu
– 2 liście limonki kaffir
– 1 pęczek cienkich szparagów
– sos rybny
– liście kolendry
– gotowany na parze ryż jaśminowy
– limonkowe kliny do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać olej w woku na dużym ogniu. Smażyć kurczaka w partiach, na złoty kolor. Przenieść do miski i odłożyć na bok. Do woka wrzucić cebulę, czosnek i trawę cytrynową i smażyć przez 1 min. Dodać pastę curry i gotować, mieszając, przez kolejną min. Dodać kurczaka i mleko kokosowe, ziarna pieprzu i liście limonki, a następnie doprowadzić do wrzenia. Zredukować ogień i gotować na wolnym ogniu przez 2 min. Dodać szparagi i gotować przez kolejne 2 min. Dodać curry, kolendrę i jaśminowy ryż oraz kawałki limonki.

 

Kremowa zupa z białych szparagów

Składniki:
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki zwykłej mąki
– 200 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
– 200 g marchwi, obranej i posiekanej
– 500 g białych szparagów
– 100 g mrożonego groszku
– 100 g kremowej śmietanki
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 szczypta cukru
– posiekany szczypiorek do dekoracji
– czerwony pieprz do dekoracji

Przygotowanie:
Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę i mieszać, aż powstanie zasmażka. Zdjąć z ognia i odstawić na bok, aby ostygła. Wrzucić mięso, marchew, szparagi i groszek na 4 szklanki wrzącej, osolonej wody i gotować przez około 5 min. Warzywa i mięso odcedzić. Do wywaru dodać zasmażkę i gotować, aż zupa zgęstnieje. Dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier i doprawić solą i pieprzem. Dodać mięso i warzywa i podawać z dodatkami szczypiorku.

Zupa szparagowa z parmezanem:

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 por, oczyszczony i cienko pokrojony
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 1/2 pęczka szparagów
– 1/2 szklanki mrożonego groszku
– szczypta płatków czerwonej papryki (opcjonalnie)
– koszerna sól i czarny pieprz do smaku
– 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka jogurtu greckiego
– tarty parmezan

Przygotowanie:
Podgrzać oliwę z oliwek, dodać pora, czosnek, czerwony pieprz, sól i pieprz i smażyć przez 3 min. Dodać posiekane szparagi i smażyć jeszcze 3-4 min. Dodać groszek, zalać bulionem z kurczaka lub warzyw i wodą, i zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. lub aż szparagi będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia i zblendować zupę. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać parmezanem.

 

Zupa szparagowa z pieczonym kalafiorem

Składniki:
– 1 średni kalafior, pokrojony w różyczki
– 1 pęczek szparagów
– spray do smażenia
– 4 łyżki oleju roślinnego
– sól i pieprz do smaku
– 1 szalotka, posiekana
– 1 ząbek czosnku
– 6 szklanek bulionu warzywnego
– 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
– 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
– 1/4 do 1/2 szklanki tartego parmezanu
– pietruszka do ozdabiania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Spryskać dużą blachę do pieczenia sprayem do pieczenia, ułożyć szparagi i kalafior. Doprawić solą i pieprzem i skropić 3 łyżkami oleju roślinnego. Piec warzywa przez 30-40 min., aż będą złote. W dużym rondlu podgrzać 1 łyżkę oleju, dodać szalotkę i smażyć przez 2 min., często mieszając. Dodać czosnek i pieczone warzywa, tymianek, bazylię, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 7-10 min. Zupę zblendować, wymieszać z parmezanem. Udekorować pietruszką.

 

Zupa szparagowa wegańska

Składniki:
– 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
– 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
– 3 ząbki czosnku, mielone
– 2 pęczki świeżych szparagów
– 1 pokrojony w kostkę ziemniak
– 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca
– 4-6 szklanek bulionu warzywnego
– 1 1/2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– mleko kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)
– szczypiorek

Przygotowanie:
Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażyć cebulę, dodać czosnek i szparagi. Smażyć przez około 5 min., aż szparagi zaczną mięknąć. Dodać 4 szklanki bulionu, ziemniaki i orzechy nerkowca. Pozostawić na wolnym ogniu gotując przez około 20 min., mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki i szparagi będą bardzo miękkie. Zblendować. Wlać do garnka dodać 2 szklanki bulionu, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na oleju podsmażyć 3-4 szparagi (aż zrobią się jasnozielone i delikatne).Zupę posypać szczypiorkiem i ułożyć szparagi na wierzchu każdej miski.

Zupa szparagowa dla leniwych

Składniki:
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 pęczek szparagów
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 szklanka rosołu warzywnego
– 1 cebula
– 2 łyżeczki masła

 

Przygotowanie:
Pokroić cebulę. Przyciąć i grubo posiekać szparagi i razem podsmażyć na maśle (ok. 2 min). Dodać rosół warzywny, czosnek w proszku i biały pieprz. Gotować przez ok. 10 do 12 min. Zmiksować w blenderze. Dodać mleko i zagotować.

Zupa szparagowa z jarmużem

Składniki:
– 2 duże pory (lub 3 małe), pokrojone
– 1 średnia cebula (posiekana)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1/2 pęczka szparagów
– 8-10 dużych liści jarmużu, pokrojonego
– świeża pietruszka
– 5 filiżanek wody
– 3/4 szklanki orzechów nerkowca
– 2 łyżeczki soli (lub do smaku)
– 1 łyżka płatków drożdżowych
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– 1/2 łyżeczki nasion selera

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek. Wlać do garnka 1 szklankę wody. Dodać posiekane szparagi, pokrojone pory i jarmuż, natkę pietruszki, sól i nasiona selera i gotować na wolnym ogniu przez 3-5 min. Zblendować orzechy nerkowca z 2 szklankami wody, cukrem i płatkami drożdżowymi. Wlać zawartość miksera do garnka wraz z 2 dodatkowymi szklankami wody i gotować ok. 5 min. Dodać sól do smaku, udekorować świeżą pietruszką.

 

Zupa szparagowa z krewetkami:

Składniki:
– 2 cebule
– 20 zielonych szparagów
– 2 l bulionu drobiowego
– 12 surowych krewetek tygrysich
– 4 łyżki masła
– 2 gałązki świeżego tymianku
– 2 ząbki (posiekane) czosnku
– sól i pieprz
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę i podsmażać, aż zmięknie. Dodać szparagi, pokrojone na małe kawałki, podsmażać kilka min. Wlać gorący bulion, gotować 1 min. Zmiksować na gładki krem. Na patelni na maśle podsmażyć obrane krewetki, dodać tymianek, czosnek, sól i pieprz do smaku. Rozlać zupę do miseczek i podawać z krewetkami.

 

Francuska zupa szparagowa:

Składniki:
– 500 g białych szparagów
– 100 g zielonych końcówek szparagów
– 0,5 pęczka rzeżuchy
– kremowa śmietanka
– masło
– mąka
– 1 kostka rosołu z kurczaka
– gałka muszkatołowa
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Obrać białe szparagi, usunąć twarde końce, pokroić na kawałki. Zielone szparagi pokroić. Ugotować skórki i twarde końce szparagów (ok. 10 min.) w 1 l wrzącej wody. Przecedzić. Roztopić masło w rondelku i wymieszać z mąką. Wlać bardzo gorącej wody i sok ze szparagów. Doprowadzić do wrzenia. Dodać białe kawałki szparagów i kostkę bulionu. Gotować przez 25 min., mieszając od czasu do czasu. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Ugotować zielone końcówki szparagów we wrzącej wodzie. Posiekać rzeżuchę. Dodać do zupy śmietankę. Tuż przed podaniem dodać zielone szparagi i posiekaną rzeżuchę.

 

zobacz również:

Zupa krem z cukinii

Puszysta zupa krem z buraków

Kremowa zupa brokułowa z serem pleśniowym

Tajska zupa z krewetkami i indykiem

Odchudzająca zupa z soczewicy

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...