Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy
Co zrobić, gdy same warzywa nie są w stanie nas nasycić? Wystarczy dodać do nich pożywny nabiał, makaron, ryż lub ziemniaki. Gdy dodamy do niej jeszcze kawałki mięsa, wędliny lub ryby z powodzeniem awansuje do miana dania głównego. Świeże owoce również świetnie komponują się z wytrawnym smakiem warzyw i nadają im nowy wymiar, warto więc dodawać je do sałatek.
Sałatka gyros
Składniki:
-2 piersi z kurczaka
-7 szt.średniej wielkości ogórków konserwowych
-2 średnie cebule pokrojone w kostkę
-puszka kukurydzy
-1/2 główki kapusty pekińskiej
-keczup
-majonez
-przyprawa gyros
-sól, pieprz i olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie i smażymy. Przekładamy na talerzyk i studzimy. Następnie układamy warstwowo w najlepiej przezroczystej salaterce.
-kurczak
-łyżka keczupu i majonezu
-ogórki pokrojone w kostkę
-łyżka keczupu i majonezu
-odrobina soli i pieprzu
-cebula
-łyżka keczupu i majonezu
-odrobina soli i pieprzu
-odsączona kukurydza
-2 łyżki keczupu i majonezu
-odrobina soli i pieprzu
-drobno poszatkowana kapusta pekińska
Wkładamy do lodówki takie minimum to 4 godziny.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Sałatka cytrusowa z ryżem
Składniki:
-200g ryżu,
-2 ugotowane ćwiartki z kurczaka,
-puszka ananasów,
-puszka brzoskwiń,
-pomarańcza,
-puszka kukurydzy,
-sól, pieprz,
-majonez,
-3 łyżki rodzynek.
Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Mięso obrać, drobno pokroić, zmieszać z ryżem. Owoce odsączyć, drobno pokroić i dodać do ryżu. Dodać osączoną kukurydzę oraz rodzynki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmieszać z majonezem.
Sałatka ze śledziem i fasolą
Składniki:
-4 filety śledziowe – użyłam śledzi w oleju
-15 dag białej fasoli z puszki
-4 ugotowane ziemniaki
-jabłko
-3 ogórki konserwowe
-cebula
-łyżeczka musztardy – u mnie więcej
-majonez
-sól, pieprz do smaku
Dzień przed podaniem połączyć ze sobą pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, ogórki i śledzie. Dodać majonez, musztardę. Lekko doprawić solą i pieprzem. Zamknąć w szczelnym pojemniku i schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem dodać pokrojone w kostkę jabłko (skopione sokiem z cytryny, by nie ciemniało) i fasolę. Doprawić solą i pieprzem, podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Sałatka alpejska
Składniki:
-1 wędzona pierś z kurczaka,
-puszka kukurydzy,
-puszka czerwonej fasoli,
-słoik konserwowego potartego selera,
-puszka ananasów,
-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz.
Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Zlać sok z ananasów i pokroić je w kostkę. Seler odsączyć i bardzo drobniutko posiekać. Fasolę i kukurydzę również osączyć, wszystko dokładnie wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka jarzynowa
Składniki:
-6 dużych ziemniaków,
-2 marchewki,
-4 jajka,
-2 grube parówki,
-1/2 pora,
– puszka groszku,
-6 ogórków kiszonych,
-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz.
Ziemniaki i marchew umyć, ugotować w łupinach do miękkości, następnie ostudzić. Obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kostkę. Por sparzyć wrzątkiem, pokroić w kosteczkę. Parówki obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę i odsączyć wraz z groszkiem, dodać do reszty składników. Dodać majonez, doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.
Sałatka z burakami
Składniki:
-3-4 ugotowane buraki
-2 duże jabłka
-3 ugotowane jajka
-2 czerwone cebule (lub 1 duża)
-puszka czerwonej fasoli
-majonez
-sok z cytryny
-sól, pieprz
Buraki, jabłka, jajka i cebule pokroić w kostkę. Dodać czerwoną fasolę. Majonez, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać i dodać do warzyw.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Sałatka kuskus z curry i warzywami
Składniki:
-150g kaszy kuskus,
-łyżka masła,
-1/4 szkl. jogurtu naturalnego,
-1/4 szkl. oliwy z oliwek,
-pół łyżeczki curry,
-szczypta kurkumy,
-sól, pieprz,
-2 ugotowane marchewki,
-czerwona cebula,
-1 dymka,
-1/2 pęczka natki pietruszki,
-garść płatków migdałowych,
garść suszonej żurawiny.
Kuskus zalać ok. 1,5 szkl. wrzątku, przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem. Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę. Dymkę posiekać wraz z natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry i kurkumą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Doprawić do smaku.
Sałatka warstwowa z ananasem
Składniki:
-puszka ananasa
-puszka kukurydzy
-4 jajka ugotowane na twardo
-szynka
-1 średnie jabłko
-kawałek selera (około 50g)
-1 duży por albo dwa małe
-3/4 szklanki majonezu
– 1/2 szklanki śmietanki 12%
-sól i pieprz
Jabłka i seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka, szynkę i ananasa kroimy w kostkę.
Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
Układamy składniki warstwowo:
seler
jabłko
kukurydza
część sosu
jajka
szynka
ananas
pozostała część sosu
por pokrojony w plasterki
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Sałatka pieczarkowa z curry owinięta szynką
Składniki:
-100g ryżu,
-2 ćwiartki z kurczaka,
-200 g pieczarek,
-łyżeczka curry,
-3-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz,
-olej,
-szynka w plastrach.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Mięso ugotować – może być takie, które nam pozostało od gotowania rosołu. Ostudzić, obrać i drobno pokroić. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Wszystko połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i curry, dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Sałatkę nakładać w szynkę, zawinąć i spiąć wykałaczką.
Sałatka tortellini z serem
Składniki:
-opakowanie tortellini
-czerwona papryka
-ogórek długi
-puszka kukurydzy
-pęczek szczypiorku
-100 g sera żółtego
-3 łyżki majonezu
-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-sól, pieprz
Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie i krótkie paseczki. Ogórek umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Szczypior opłukać i drobno posiekać. Ser żółty pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. W miseczce wymieszać tortellini, ser, paprykę, ogórka, kukurydzę i szczypiorek. Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić solą i pieprzem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Makaronowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
-250g makaronu spirali tricolore,
-puszka tuńczyka w wodzie,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego,
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
-sól,
-ziołowy pieprz,
-2 pomidory.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka jarzynowa pod grzybkiem
Składniki na formę o średnicy 18 cm:
-1 słoik pieczarek marynowanych
-1 pęczek natki pietruszki
-3 ugotowane marchewki
-4 jaja ugotowane na twardo
-5 ogórków konserwowych
-1 mała cebulka
-1/2 puszki groszku konserwowego
-3 ugotowane ziemniaki
-1/4 ugotowanego selera
-1 ugotowana pietruszka
-majonez
-sól, pieprz
Tortownicę wykładamy dokładnie folią spożywczą tak by wystawała ponad formę. Jeśli trzeba używamy kilku kawałków foli. Na dno formy wykładamy pieczarki, tak by leżały na kapeluszach. Natkę siekamy i wykładamy na pieczarkach. Marchew kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na natkę pietruszki. Jaja kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem i wykładamy na marchewkę. Ogórki i cebulkę drobno kroimy, dodajemy groszek, wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na jajka. Ziemniaki, seler i pietruszkę drobno kroimy, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z majonezem. Wykładamy na ogórki. Równamy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem sałatkę wykładamy na talerz w ten sposób że ściągamy folię z góry, przykrywamy formę dużym talerzem i obracamy ją do góry nogami. Naczynie ściągamy i delikatnie zdejmujemy folię. Sałatkę kroimy tak jak tort.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Sałatka na krakersach
Składniki:
-3 jajka ugotowane na twardo,
-2 duże ugotowane ziemniaki,
-2 łyżki groszku z puszki,
-25 dag filetu z kurczaka,
-3 ogórki konserwowe,
-łyżka pikantnego ketchupu,
-łyżeczka koncentratu pomidorowego,
-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz,
-sok z 1/2 cytryny,
-krakersy.
Mięso umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20min). Ostudzić i pokroić w kostkę. Ziemniaki, oskubane jajka oraz ogórki również pokroić w kostkę. Dodać groszek oraz sok z cytryny. Wymieszać. Połączyć z majonezem, ketchupem i koncentratem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcję sałatki nakładamy na krakersy i tak podajemy.
Sałatka makaronowa z selerem i mozarellą
Składniki:
-250g makaronu,
-2 łodygi selera naciowego,
-4 pomidory,
-2 dymki ze szczypiorkiem,
-kulka mozarelli,
-sok z 1/2 cytryny,
-6 łyżek oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki oregano,
-sól, pieprz.
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić.
Seler umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Dymkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Wszystko połączyć z makaronem. Dodać pokrojoną w półplasterki mozarellę. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
Sok z cytryny zmieszać z oliwą z oliwek, sosem polać sałatkę.
zobacz również:
- Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
- Kuchnia ajurwedyjska: podstawowe wiadomości
- Szwedzki stół: jak powinien wyglądać?
- Wszystkie kulinarne inspiracje