Zupa krem z cukinii
Artykuł zewnętrzny
Kremowa zupa z młodej cukinii doprawiona curry. Można ją jeść na ciepło, letnio i zimno (w zależności od gustu i temperatury za oknem :-)
Składniki (na 4 talerze):
- 3 młode cukinie (umyte i pokrojone w kostkę)
- 1 nieduży ziemniak (obrany i pokrojony w kostkę)
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli
- 1 litr bulionu (może być z kostki)
- sól, pieprz, curry
- łyżeczka masła
- opcjonalnie: starty parmezan lub ser feta, prażone pestki dyni lub słonecznika
Przygotowanie:
Posiekany czosnek i pokrojoną w talarki cebulę poddusić na maśle przez ok. 5 minut. Do garnka z cebulą i czosnkiem dodać cukinie i ziemniaka. Zalać bulionem. Gotować przez ok. 15 min. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Zmiksować całość w blenderze. Zupę przed podaniem doprawić odrobiną śmietany (i koperkiem).
Smacznego!