Kremowa zupa brokułowa z serem pleśniowym

6 lutego 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

składniki:

 

 

  • brokuł
  • 1 mała lub 1/2 większej cebuli
  • 1-2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 2-3 łyżki pokruszonego sera typu Roquefort (np. polski Lazur, Rokpol)
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony
  • do dekoracji: łyżka startego żółtego sera i różyczki brokułów (ugotowane al dente)

 

kremowa

Brokuł i ziemniaki powinny być pokrojone w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy brokuła i ziemniaki, smażymy 2-3 min. mieszając aby obtoczyć je w maśle, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli, zalewamy 1 szkl. wody lub wywaru jarzynowego i dusimy aż warzywa będą prawie miękkie, ok. 10 min.. Następnie dolewamy jeszcze ok.  1 szkl płynu  gotujemy ok. 3-5 min. tylko tyle żeby różyczki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą, na koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy gorącą posypaną pokruszonych serem pleśniowym, który pod wpływem temperatury ładnie się rozpuści i zabieli nam zupę, dodając cudownego smaku i aromatu.

 

zobacz również:

 

  1. Kremowa zupa serowa z grzankami i orzechami włoskimi
  2. Zupa z kapustą i suszonymi pomidorami z bakłażanem
  3. Cebulowo-serowa zupa krem
  4. Kremowa zupa szpinakowa z kurczakiem i serem feta

 

 

serowa-2

serowa zupa z grzankami