Kremowa zupa serowa z grzankami i orzechami włoskimi
Artykuł zewnętrzny
składniki:
800 ml wody wody
dwa śmietankowe sery topione
10 dag sera żółtego
1/2 szklanki mleka 2 %
cebula
4 orzechy włoskie
dwie łyżki masła klarowanego
2 żółtka
pęczek szczypiorku
3 kromki chleba razowego
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
dwie łyżki mąki pszennej
Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać mleko i odstawić na 10 minut. Ser topiony dodać do litra wrzącej wody i gotować na małym ogniu, aż się rozpuści. Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć na maśle, dodać mąkę całość smażyć kilka minut, dodać mleko z serem i dolać do wody z serem topionym, całość gotować około 10 minut. Doprawić do smaku. Orzechy zmiksować ze szczypiorkiem i łyżką masła, chleb opiec i posmarować orzechowym masłem. Do zupy dodać żółtka, rozbełtać aby się nie ścięły, podawać z grzankami.
zobacz również:
- Zupa z kapustą i suszonymi pomidorami z bakłażanem
- Kremowa zupa brokułowa z serem pleśniowym
- Kremowa zupa szpinakowa z kurczakiem i serem feta
- Zupa drobiowa z papryką i cebulą