Kremowa zupa serowa z grzankami i orzechami włoskimi

27 października 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

składniki:

 

800 ml wody wody

dwa śmietankowe sery topione

10 dag sera żółtego

1/2 szklanki mleka 2 %

cebula

4 orzechy włoskie

dwie łyżki masła klarowanego

2 żółtka

pęczek szczypiorku

3 kromki chleba razowego

sól, pieprz, gałka muszkatałowa

dwie łyżki mąki pszennej

serowa

Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać mleko i odstawić na 10 minut. Ser topiony dodać do litra wrzącej wody i gotować na małym ogniu, aż się rozpuści. Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć na maśle, dodać mąkę całość smażyć kilka minut, dodać mleko z serem i dolać do wody z serem topionym, całość gotować około 10 minut. Doprawić do smaku. Orzechy zmiksować ze szczypiorkiem i łyżką masła, chleb opiec i posmarować orzechowym masłem. Do zupy dodać żółtka, rozbełtać aby się nie ścięły, podawać z grzankami.

 

zobacz również:

  1. Zupa z kapustą i suszonymi pomidorami z bakłażanem
  2. Kremowa zupa brokułowa z serem pleśniowym
  3. Kremowa zupa szpinakowa z kurczakiem i serem feta
  4. Zupa drobiowa z papryką i cebulą