Zupa drobiowa z papryką i cebulą
Pożywna i dość szybka zupa, która fenomenalnie rozgrzewa żołądek dzięki orientalnym przyprawom, ale też korzystnie wpływa na cały organizm. Podajemy ją z dużą ilością ziół np: natka pietruszki lub koperkiem, kolendrą lub szczypiorkiem i z posmarowaną masełkiem chrupiącą bagietką.
Papryka to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia witamin i minerałów, dlatego też warto sięgać po nią tak często, jak to tylko możliwe. Papryka zawiera znacznie większe ilości witaminy C niż cytryna, dlatego też w okresie jesienno-zimowym powinna stanowić nieodłączny element codziennej diety. Oprócz tego w warzywie tym można również znaleźć prowitaminę A, witaminę E, olejki eteryczne, flawonoidy, likopen, kapsaicyna, żelazo, magnez, potas oraz wapń.
składniki:
- litr wody
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebule
- papryka żółta, czerwona i zielona
- puszka pomidorów
- ziemniak
- łyżka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- olej kokosowy lub masło klarowane
- przyprawa do dorbiu
- tymianek
- pieprz, sól, kurkuma, czerwona papryka, ziele angielskie, liść laurowy
- dwa ząbki czosnku
W rondlu rozgrzać tłuszcz, kurczaka przyprawić i pokroić w kostkę, cebulę obrać, ząbek czosnku posiekać, z papryk usunąć gniazda nasienne. Do rondla przełożyć kurczaka, dodać cebulę, papryki, czosnek, ziemniaka. Gotować około 6 minut. Potem dolać wodę, przyprawić do smaku. Gotować około 15 minut. Podawać z posiekaną natką pietruszki.