Kremowa zupa szpinakowa z kurczakiem i serem feta
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- litr wody
- 40 dag szpinaku
- pierś z kurczaka
- 1/2 kostka sera fety
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- ziemniaki 2 sztuki
- łyżka masła klarowanego
- cebula
- sól, pieprz
- opcjonalnie: prażone pestki słonecznika
Pierś z kurczaka ugotować w litrze wody (woda powinna być osolona). Wyjąc mięso i ostudzić. W dużym rondlu podsmażyć masło, dodać czosnek, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę,szpinak, całość kilka minut dusić, dodać wodę z gotowania mięsa i przykryć, gotować około 15 minut. Dodać przyprawy i zmiksować całość na gładką masę. Do zupy dodać pokrojonego w plasterki kurczaka i ser feta. Podawać udekorowana zupę natką i pestkami.