Zupa z kapustą i suszonymi pomidorami z bakłażanem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1/2 główki włoskiej kapusty
4 łyżki czerwonej soczewicy
bakłażan
cebula
pierś z kurczaka
6 suszonych pomidorów z zalewy
marchewka
puszka pomidorów z puszki
litr wody
dwie łyżki oleju kokosowego
koperek
przyprawy: pieprz, sól, curry, słodka papryka
Kapustę i marchewkę umyć i cebulę posiekać, w rondlu rozgrzać olej kokosowym dodać kapustę i marchew obraną i pokrojona w plasterki wraz z cebulką i chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w kostkę bakłażana, dusić około 10 minut. Dolać wodę i dodać resztę składników oprócz kurczaka, którego należy umyć i pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oleju kokosowego na patelni, dodać do zupy i gotować około 12 minut. Przyprawić i dodać posiekany koperek.