Odchudzająca zupa z soczewicy
Artykuł zewnętrzny
Błonnik zawarta w soczewicy (zawartość włókna wynosi od 4 do 5%) redukuje poziom cholesterolu i glukozy, zaś duża zawartość żelaza i kwasu foliowego wspomaga produkcję czerwonych krwinek i reguluje działanie systemu nerwowego (soczewica zawiera więcej kwasu foliowego niż jakikolwiek inny nieprzetworzony produkt żywnościowy). Odpowiednio przyrządzone nasiona soczewicy mają smak zbliżony do mięsa i dają uczucie sytości.
Proponujemy dzisiaj lekkostrawną zupę z czerwonej soczewicy z kapustą, wystarczy na 4 porcje, każda o zawartości jedynie 170 kalorii
Potrzebne składniki:
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy
- ¼ małej główki białej kapusty
- 4 małe marchewki
- 2 żółte lub zielone papryki
- seler
- por
- 2 średnie ziemniaki
- natka pietruszki
- bulion warzywny lub drobiowy, nie tłusty!
- przyprawy: sól, majeranek, pieprz, oregano, zielona pietruszka, ziele angielskie
Sposób przygotowania
Warzywa pokroić w paski lub kostkę i gotować w 2 litrach wody przez około 7-8 minut. Dodać soczewicę przepłukaną na sicie oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować całość około 20 minut z dodatkiem bulionu, doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. Smaczna i naprawdę błyskawiczna zupa!