Odchudzająca zupa z soczewicy

10 stycznia 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

 

Błonnik zawarta w soczewicy  (zawartość włókna wynosi od 4 do 5%) redukuje poziom cholesterolu i glukozy, zaś duża zawartość żelaza i kwasu foliowego wspomaga produkcję czerwonych krwinek i reguluje działanie systemu nerwowego (soczewica zawiera więcej kwasu foliowego niż jakikolwiek inny nieprzetworzony produkt żywnościowy). Odpowiednio przyrządzone nasiona soczewicy mają smak zbliżony do mięsa i dają uczucie sytości.

Proponujemy dzisiaj lekkostrawną zupę z czerwonej soczewicy z kapustą, wystarczy na 4 porcje, każda o zawartości jedynie 170 kalorii

Potrzebne składniki:

  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • ¼ małej główki białej kapusty
  • 4 małe marchewki
  • 2 żółte lub zielone papryki
  • seler
  • por
  • 2 średnie ziemniaki
  • natka pietruszki
  • bulion warzywny lub drobiowy, nie tłusty!
  • przyprawy:  sól, majeranek, pieprz, oregano, zielona pietruszka, ziele angielskie

Sposób przygotowania

Warzywa pokroić w paski lub kostkę i gotować w 2 litrach wody przez około 7-8 minut. Dodać soczewicę przepłukaną na sicie oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować całość około 20 minut z dodatkiem bulionu, doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. Smaczna i naprawdę błyskawiczna zupa!