Tajska zupa z krewetkami i indykiem

Avatar photo
4 lutego 2018,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Tajska kuchnia zyskuje w Polsce coraz więcej zwolenników, to naprawdę mieszanina ciekawych przypraw i produktów o nieznanych nam dotąd egzotycznych smakach. Kuchnia tajska jest uznana za dość trudną w wykonaniu, ale akurat ta zupa jest idealna dla osób stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu dań tej kuchni i owoców morza.

Należy pamiętać aby nie przesadzić z pastą curry, której ostrość uwalnia się podczas gotowania oraz o dodaniu trawy cytrynowej, która tutaj gra pierwsze skrzypce a którą dostać można w sklepach internetowych.  Kluczowe znaczenie ma też pamiętanie o tym, że krewetki robią się gumowate przy długiej obróbce, więc należy je bardzo krótko trzymać we wrzącej zupie (starczy im dosłownie 1,5 minuty).

składniki:

litr bulionu drobiowego  lub warzywnego

250 gram pieczarek

1/2 kg udźca z indyka

limonka

200 gram krewetek

sól i pieprz

trawa cytrynowa

puszka mleka kokosowego

2 łyżeczki czerwonej pasty chilli

4 łyżeczki przyprawy curry

olej do smażenia np kokosowy

4 liście kafiru

 

Do zagotowanego bulionu dodajemy pastę chilli, 4 łyżki trawy cytrynowej zmielonej, liście kafiru. Gotować całość około 15 minut. Na patelni podsmażyć na oleju pieczarki, dodać mięso z indyka pokrojone na małe kwadraciki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry, kilka minut dusić, mięso z pieczarkami dodać do bulionu i gotować całość około 15 minut dodatkowo, na koniec gotowania dodać mleko kokosowe oraz krewetki.

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.