Racuchy z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi

20 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

5 połówek brzoskwiń z syropu + 2 do dekoracji
2 jajka
1 szklanka śmietany
szczypta soli
3 łyżki cukru + cukier do posypania
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego ( lub cukier waniliowy )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag wiórek kokosowych
olej do smażenia
bita śmietana

Żółtka zmieszać ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, aromatem waniliowym, mąką , szczyptą soli , wiórkami kokosowymi. Dodać ubitą z cukrem pianę z białek . Wymieszać. Włożyć odsączone i pokrojone w paseczki brzoskwinie .Delikatnie zamieszać. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać posypane cukrem, wiórkami kokosowymi ( mogą być barwione ) i udekorowane pozostałymi brzoskwiniami.
Osobno podać bitą śmietanę.
Ja dodaję aromat waniliowy (nie olejek), ale jak ktoś nie ma to można dać cukier waniliowy.




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Racuchy z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi

  1. avatar Ksymena pisze:

    Racuchy kojarzą mi się z babcią, często je u niej jadłam…

Dodaj komentarz do Ksymena