Kuleczki ryżowe nadziewane serami

20 lipca 2011, dodał: Niuniuska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ryż (rodzaj wg uznania, ja użyłam białego) – 1 szklanka

Woda – 2,5 szklanki

Ser żółty – 100 g

Ser feta – 100 g

Mąka pszenna – 1 łyżka

Bułka tarta – 1 łyżka + do panierki wg uznania

Jajko – 1 szt

Oliwa – do smażenia

koperek, sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, przyprawa warzywna – wg uznania

Sposób przygotowania:

Do garnuszka wlewam 2,5 szkl. wody i przyprawę warzywną, gdy zacznie wrzeć, wrzucam ryż. Gotuję do czasu, gdy prawie cała woda wyparuje, a ryż będzie miękki.

Studzę ryż. Dodaję do niego mąkę, bułkę tartą (1 łyżkę), sól, pieprz, czosnek, bazylię, koperek. Całość mieszam, ugniatając łyżką.

Masę nabieram do rąk (ok. 1 łyżkę) rozpłaszczam ją, robiąc palcami wgłębienie na środku, w które wkładam małą kosteczkę sera (użyłam żółtego lub fety, ale świetnie sprawdzi się też serek Brie lub inny miękki), formuję z tego kulkę, obtaczam w jajku i bułce tartej.

Smażę na oliwie, aż kulki się zarumienią.

Polecam podawać na ciepło, jako dodatek do dań np. mięsnych, alternatywa dla ziemniaków czy frytek. Można również polać kulki sosem, ja użyłam sosu czosnkowego domowej roboty :) Niebo w gębie!

SMACZNEGO!!!

file1311106078



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺