Pomysły na bób

11 czerwca 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Bób, najlepszy jest świeży. Samodzielnie zrywany i łuskany ze strąków – sezon na ten świeży krajowy już niebawem…. Jednak mrożony można kupić cały rok, dlatego jak najdzie Cie ochota na takie letnie danie z bobu – nie wahaj się!

Bób dla większości ludów stanowił zarodek, odradzanie się, „stawanie się”. Egipcjanie nazywali „polem bobu” miejsca, gdzie dusze zmarłych oczekują na reinkarnację. Mieszkańcy Hellady natomiast oraz imperium rzymskiego widzieli w bobie śmierć, początki życia lub dobrodziejstwo. Bób złożony w ofierze bogom umożliwiał kontakt ze światem niewidzialnym.

Rytualną ofiarę z bobu składano także przy zaślubinach, każde ziarno symbolizować miało pożądane dziecko płci męskiej, w którym odrodzi się przodek, by kontynuować ród.

Patrząc pod kątem żywieniowym jest dość kaloryczny (jak wszystkie rośliny strączkowe), już niewielka jego ilość zapewni nam  uczucie sytości. Jest dobrym źródłem białka oraz błonnika, wspomaga odkwaszanie organizmu oraz dostarcza cennych minerałów – jest bogaty w wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz witaminy: B1, B2, PP i niewielkie ilości witaminy C.

Jest ciężkostrawny (nie polecany osobom z wrażliwym żołądkiem oraz małym dzieciom i osobom starszym). Duża ilość błonnika powoduje wzdęcia brzucha oraz gazy.

 

 

Bób z miętą

Ugotuj bób do miękkości i obierz każde ziarno ze skórki.

Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż drobno posiekany czosnek, pod koniec smażenia dodaj obrane ziarna bobu. Posól i duś pod przykryciem 2 – 3 minuty. Następnie dorzuć świeże liście mięty drobno posiekane. Wymieszaj i od razu podawaj.

Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Oryginalne sałatki z arbuzem – pomysłowe przepisy
  2. Dania z truskawkami – szybkie desery i sałatki
  3. Oryginalne i nietypowe surówki i sałatki do obiadu
  4. Różne sposoby na młodą kapustę