Pleśniak z rabarbarem

20 lipca 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 3 szkl. mąki, kost. margaryny, 4 żółtka, 6 łyżek cukru, 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, szczypta soli, łyżka śmietany.

Ze składników (prócz kakao) zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wym. 25x36cm. Do 2 części dodać kakao i wraz z 3 częścią ciasta zamrozić.

Piana: 4 białka, 1/3 szkl. cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać mąkę.

Masa owocowa: 15 dag rabarbaru, 25 dag truskawek, 1/2 szkl. cukru, 1/3 szkl. wody, łyżka mąki ziemniaczanej.

Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. Truskawki pokroić na ćwiartki. Do garnka wlać wodę, dodać rabarbar oraz cukier. Dusić 5 min na małym ogniu. Dodać truskawki i dusić ok. 5 min. Mąkę rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody, mieszając, wlać do masy owocowej. Dusić minutę. Lekko przestudzić. Masę wyłożyć na ciasto, następnie zetrzeć ciemne ciasto i zalać pianą. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 40 min w temp. 200st.

Moja rodzinka uwielbia owocowe ciasta na kruchym spodzie. A taki jest właśnie ten pleśniak…

file1342762581



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz