Pieczone plastry buraków

29 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

4 średnie, dokładnie umyte buraki
6 ugotowanych jajek przepiórczych
4 filety anchois
4 łyżeczki czerwonego kawioru
4 łyżeczki czarnego kawioru
80 g sera bundz
Kilka gałązek świeżego koperku do dekoracji
Sól do smaku


Emulsja pietruszkowa:
50 ml oliwy z oliwek
Kilka gałązek świeżej pietruszki
3 łyżki 12-letniego octu balsamicznego
Świeżo mielony kolorowy pieprz Prymat

Wszystkie składniki emulsji dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.
Umyte i osuszone buraki ułożyć na blasze, lekko osolić i piec przez około godzinę w temperaturze 140°C. Po upieczeniu buraki wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plastry, ułożyć na talerzach i udekorować połówkami jajek przepiórczych. Na każde jajko nałożyć odrobinę czarnego i czerwonego kawioru oraz fileciki anchois. Plastry buraczków skropić emulsją pietruszkową. Przed podaniem danie posypać tartym serem bundz i udekorować świeżym koperkiem.
 

źródło: www.prymat.pl

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz