pierożki z nadzieniem z gęsi

29 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Ciepła woda

Farsz:

400 g surowych piersi z gęsi
100 g wędzonej piersi z gęsi
Włoszczyzna
1 mała, pokrojona w kostkę cebula
Oliwa z oliwek do smażenia
Sól
Pieprz czarny mielony
Majeranek Prymat
Ząbek czosnku do smaku

Sos smardzowo-truflowy:

80 g ugotowanych smardzów
½ cebuli
Oliwa do smażenia
150 ml śmietany 36%
1 łyżeczka pasty truflowej
20 ml koniaku
1 ugotowane na twardo jajko
Kilka gałązek natki pietruszki
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat
czosnek do smaku

4 jajka przepiórcze
4 pomidorki cherry
Natka do dekoracji

Oczyszczone i umyte surowe piersi z gęsi udusić z cebulą, warzywami i przyprawami, dobrze schłodzić i grubo zmielić. Dodać pokrojoną w drobne paski wędzoną pierś z gęsi i doprawić do smaku.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na kilka minut. Po rozwałkowaniu używając szklanki wykroić z ciasta koła, a następnie na każdym z nich umieścić porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
W rondelku zeszklić cebulę, dodać grzyby i przyprawy, wlać koniak i śmietanę, a następnie doprawić do smaku przyprawami i pastą truflową. Całość gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę jajko oraz posiekaną natkę pietruszki
Pierogi ułożyć na gorącym sosie, udekorować pomidorkami cherry, cząstkami jajek przepiórczych i świeżą natką.

źródło: www.prymat.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺