Pieczone banany z cynamonem
Nie masz pomysłu na szybki deser? Bardzo łatwo go przygotować z bananów, które często mamy pod ręką. Niezależnie od tego, czy są jeszcze zielone, dojrzałe czy już przejrzałe, można je w kilka minut zapiec i delektować się słodkim smakiem. Wystarczy kilka owoców i dodatki, jakie tylko chcemy. Można polać je miodem, syropem klonowym, posypać bakaliami lub orzechami – tutaj króluje całkowita dowolność. Można je przygotować na przykład tak, jak w poniższym przepisie.
Składniki:
– dwa dojrzałe banany,
– garść orzechów nerkowca,
– trzy szczypty cynamonu,
– łyżeczka wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
Na blasze lub papierze do pieczenia rozłożyć obrane i przecięte wzdłuż banany. Orzechy nerkowca – mogą być też inne orzechy, ale te są miękkie, więc idealnie pasują do mięciutkich bananów – posiekać na drobno. Banany posypać obficie cynamonem, siekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Zapiekać przez 10 minut. Podawać na ciepło w całości lub pokrojone na kawałki.
Cynamon pełni w tym daniu nie tylko rolę podbijającą smak, ale także obniżającą poziom cukru po spożyciu, jako że dojrzałe banany zawierają znaczną ilość cukrów prostych i mają wysoki indeks glikemiczny. Cynamon złagodzi skutki spożycia cukru, ponieważ pomaga zredukować jego poziom nawet o 25% w ciągu 2 godzin po posiłku.
Piekłyście już banany w piekarniku lub w ognisku? Preferujecie pieczone w skórce czy bez?