Pestki dyni – kulinarne pomysły na wykorzystanie

11 marca 2015, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Pestki dyni to źródło witamin B, magnezu, fosforu, manganu, cynku i żelaza. Pomagają w leczeniu trądziku, wzmacniają włosy i paznokcie. Dzięki zawartości kukurbitacyny, pestki dyni są pomocne w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego. Ponadto wspomagają przemianę materii i poprawiają koncentrację. Oto kilka pomysłów do czego można je wykorzystać…

 

 

Domowy batonik z ziarnamiBaton z ziarnami!

Składniki:
-szklanka płatków kukurydzianych,
-szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, sezam),
-200g białej czekolady,
-3 łyżki sproszkowanego wafla andruta,
-2 łyżki soku z grejpfruta,
-2 łyżki mleka.

Wykonanie
Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem z grejpfruta. Czekolady stopić z mlekiem na parze, od razu dodać pokruszone płatki, andruty oraz posiekane bakalie. Dobrze wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na folię aluminiową i zwinąć formując długi baton. Owinąć folią, włożyć do lodówki, by masa zastygła. Odwinąć z folii, pokroić w plastry.
Granola na bogatogranola na bogato

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka miksu ( u mnie na oko : płatki ryżowe, owsiane, otręby, zarodki pszenne, siemię lniane, pestki dyni i słonecznika )
ok. pół szkl. wiórek kokosowych
jajko
4 łyżki oleju
5 łyżek wody
3 łyżki miodu
kawałki gorzkiej/mlecznej/białej czekolady ( wedle uznania )
ew. suszona żurawina, orzechy, suszona morela

Wykonanie

W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy wszystkie mokre i mieszamy do połączenia i zlepienia składników.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy równomiernie mieszankę. Pieczemy ok. 15 min. w 160 st. mieszając co jakiś czas. Następnie możemy podwyższyć temperaturę do 170 st. i dopiec ok. 10 pilnując aby się nie spaliła! ( jeśli będzie konieczne, zmniejszamy temp. ). Po przestudzeniu dodajemy czekoladę, żurawinę, orzechy, morelę, itp. ( ma być leciutko ciepła, nie za ciepła, żeby czekolada się całkowicie nie rozpuściła, tylko lekko pokryła kawałki granoli ).
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Sałatka z cukinią, pomidorem i panierowanym oscypkiemSałatka z cukinią i oscypkiem

Składniki:
-200 g bobu
-ok. 200 g oscypka
-300 g młodej cukinii
-2 pomidory
-2 łyżki pestek dyni
-saszetka Oleju Kujawskiego z pomidorem, czosnkiem i bazylią
-łyżka octu balsamicznego, kremowego
-sól morska, pieprz do smaku
-po łyżeczce drobno poszatkowanego tymianku, bazylii i natki pietruszki
-jajko, roztrzepane z odrobiną soli i pieprzu
-bułka tarta

Wykonanie

Olej Kujawski połączyć z dużą szczyptą soli, pieprzu, octu balsamicznego i świeżymi ziołami. Odstawić. Bób ugotować w osolonej wodzie, przestudzić, obrać z łupinek. Cukinię, pomidor umyć, pokroić w centymetrowe plastry. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić przygotowanym wcześniej dressingiem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. W tym czasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni z niemieloną solą morską. Przesypać na talerzyk do przestudzenia. Oscypka pokroić w centymetrowe plastry. Zanurzać w roztrzepanym jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż panierka się zrumieni. Na talerzach rozłożyć gorącą cukinię, pomidory, oscypka, bób, obsypać pestkami dyni. Podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Bułeczki serowe z ziarnamiBułeczki serowe z ziarnami!

Składniki:
-300g chudego twarogu,
-100ml stopionego masła + 2 łyżki masła,
-100ml mleka,
-garść ziaren słonecznika,
-łyżka pestek dyni,
-szczypta soli,
-2 łyżki miodu,
-1/2kg mąki pszennej,
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
-mleko do posmarowania,
-cukier do posypania.
Przygotowanie
Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony twaróg, stopione masło, mleko, sól i miód. Zagnieść elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje, formować wałeczek i zwijać w ślimaczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem, posypać cukrem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.
Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i ananasem

Składniki:biała kiełb z ananasem
-kilogram surowej białej kiełbasy
-4 małe cebule
-garść listków szałwii
-duże jabłko
-5 plastrów ananasa z puszki
-80 ml soku jabłkowego
-2 łyżki pestek dyni
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz kolorowy, chilli

Wykonanie

Cebulę obrać, przekroić na pół. Jabłko umyć, pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne. Białą kiełbasę nakłuć widelcem z każdej strony. Oprószyć solą, pieprzem kolorowym i chilli. Odstawić na godzinę do lodówki. W naczyniu które może być stosowane zarówno na kuchence jak i w piekarniku rozgrzać olej i obsmażyć kiełbasę na rumiano. Dodać szałwię, cebulę, jabłka i ananasa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 50 minut, następnie zdjąć pokrywkę, obsypać pestkami dyni i piec bez przykrycia jeszcze 10 minut.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Chleb norweskiChleb norweski

Składniki:
-200ml otrębów pszennych,
-200ml płatków owsianych,
-200ml mąki żytniej pełnoziarnistej,
– 200ml ziaren słonecznika,
-200ml pestek dyni,
-100ml siemienia lnianego,
-100ml sezamu,
-30g zarodków pszennych,
-50g żurawiny,
-2 łyżeczki soli,
-450ml wody.

Wykonanie

Wszystkie suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać zimną wodę, dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą odstawić na około 30 minut.
Następnie masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z masy uformować 9 okrągłych cienkich placków.
Piec około 40 minut w temp. 150st.
Ostudzić.
Słodkie paluchy z ziarnami i miodem

Składniki:
-2 szklanki płatków owsianych,
-1/2 szklanki słonecznika,Paluchy z ziarnami i miodem!
-1/2 szklanki sezamu,
-1/4 szklanki pestek dyni,
-1/2 szklanki żurawiny,
-1/2 szklanki rodzynek,
-łyżka masła,
-4 łyżki miodu,
-1/2 szklanki cukru.

Przygotowanie

Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik, dynię i sezam. Dodać do płatków. Dodać rodzynki i żurawinę oraz masło stopione z miodem. Wymieszać.
Cukier z dodatkiem odrobiny wody (około 2 łyżek) skarmelizować na suchej patelni. Gdy zrobi się płynny, dodać do podprażonych ziaren. Wymieszać bardzo dokładnie.
Masę rozsmarować na kwadratowej blaszce o boku 17cm wyłożonej pergaminem.
Pokroić w kwadraty i schłodzić.
Ciastka z pestkami dyni i słonecznika

Składniki: Ciastka z pestkami dyni!
-250g margaryny,
-3 szklanki mąki pszennej,
-szklanka cukru,
-2 jajka,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-po szklance pestek dyni, słonecznika i sezamu,
-białko.

Wykonanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinać krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, obficie posypać wymieszanymi ziarnami. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce.

 

 

pesto z pestkami dyni
Pesto z pestkami dyni i farfale

Składniki :
-1/2 paczki makaronu farfale ( kokardki ) ok. 25 dag
-1 szklanka słodkiej śmietanki
-1 opakowanie mieszanki przypraw ,, Pesto z pestkami dyni ,,
-3 łyżki oleju z pestek winogron
-2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii ( można zastąpić pietruszką )
-kilka plasterków chudej wędzonki ( szynka , polędwica surowa wędzona itp. )
-1 łyżka kremowego serka topionego
-pieprz kolorowy grubo mielony ( z Młynka )

Wykonania

Ugotować al dente makaron . W czasie kiedy makaron się gotuje w małym garnuszku gotować 5 minut na małym gazie śmietankę zmieszaną z mieszanką pesto i 3 łyżkami oleju . Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w paseczki wędzonkę . Dodać do sosu . Dusić jeszcze 5 minut. Dołożyć serek topiony , połowę bazylii i znów dusić 5 minut .aż serek się rozpuści . Odcedzić makaron i włożyć do ponownie do garnka w którym się gotował . Zalać sosem. Zamieszać .Przykryć na 5 minut by makaron wchłonął część sosu . Podawać posypany resztą bazylii.

 

zobacz również:

 

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje
  2. Hummus na wiele sposobów
  3. Różne dania z awocado – pomysłowe przepisy
  4. Dieta bogatoresztkowa

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Pestki dyni – kulinarne pomysły na wykorzystanie

  1. avatar Kamila D. pisze:

    mniammmm przepisy zapowiadają się przepysznie, na pewno coś u mnie się przygotuje:)) P.S. a smak szarlotki z migdałami pamiętam do tej pory :))

Dodaj komentarz do Kamila D.


FORUM - bieżące dyskusje

Czy da się przeżyć za 10 zł dzienni…
Czasem można się ograniczyć, ale ja szczerze mówią nie umiałabym długo przeżyć bez mięsa,...
Czy da się przeżyć za 10 zł dzienni…
Znalazłam artykuł, gdzie ktoś opisywał, co kupił na całodzienne wyżywienie i ciekawe, że wydał...
Podwyżki opłat sanatoryjnych
Sanatorium za bardzo nie leczy, tylko czasowo poprawia funkcjonowanie człowieka. A leki trzeba...
Narząd najszybciej się starzejący.…
U mnie to chyba mózg bo ciągle czegoś zapominam ostatnio :D