Ciasta z kremem – różne pomysłowe przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ciasta z kremem – różne pomysłowe przepisy

3 marca 2015, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasta z kremem są dobre na każdą okazję – urodziny, Święta, do popołudniowej kawy… A pomysłów na kremy jest naprawdę wiele…

 

krem

 

Pani Walewska

Ciasto:
-400 g mąki
-250 g masła
-4 żółtka
-150 g cukru pudru
-1 łyżeczka sody rozpuszczona w 4 łyżkach sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
-260 g drobno pokrojonych orzechów
-3 łyżki miodu
-4 łyżki cukru
-1 łyżka masła (26g)pani walewska

Beza:
-4 białka
-220 g cukru

Krem:
-200 g masła temp. pokojowa
-budyń śmietankowy
-450 ml mleka

Polewa:
-180 g gorzkiej czekolady
-2 łyżki cukru pudru
-7-8 łyżek mleka
-szczypta soli

Dodatkowo:
-2 słoiczki konfitury z czarnej porzeczki (2x300g)
-około 50 g zmielonych orzechów
-2 blaszki 36×24 cm wyłożone pergaminem i natłuszczone

Wykonanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk należy dosypać odrobinę mąki), dzielimy je na dwie części i wykładamy nimi dna foremek. Na każde ciasto rozkładamy konfiturę.
Wszystkie składniki masy orzechowej podsmażamy. Po przestudzeniu równo posypijemy na jednym i na drugim placku. Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy pomalutku cukier (tylko nie wszystko na raz :) i ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści a masa po przekrojeniu nie będzie się zlewać. Wykładamy na orzechy. Pieczemy każdy placek 35 minut w 180*C. Studzimy.
Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Przykrywamy i studzimy w temp. pokojowej.
Rozkręcamy masło, dodajemy po łyżce budyniu (budyń i masło powinny mieć temp. pokojowa w przeciwnym razie masa może się zważyć). Masę wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim ciastem, polewamy polewą i na koniec posypujemy zmielonymi orzechami.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Kubanka

Biszkopt: Ciasto kubanka!
-4 jajka,
-130g mąki pszennej,
-70g cukru,
-2 łyżki kakao,
-łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić.

Poncz:
-1/2 szklanki kawy,
-3 łyżki rumu.

Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto.

Krem:
-2 szklanki mleka,
-2 żółtka,
-3 łyżki cukru,
-3 łyżki mąki pszennej,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli,
-200g masła.

Żółtka i mąki zmiksować ze szklanką cukru. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i przestudzić. Miękkie masło utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.

Dodatkowo:
-500g śmietanki 36%,
-2 łyżki cukru pudru,
-1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
-16 herbatników kakaowych,
-16 herbatników maślanych.

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.
Cofee cake

Składniki na kakaowe blaty:coffee cake
-forma 20×20 cm
-4 jajka
-łyżeczka esencji waniliowej
-165 g drobnego cukru
-30 g kakao
-70 g mąki pszennej
-100 g oleju rzepakowego
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:
– 1/2 szklanki przegotowanej wody + kopiasta łyżka domowego cukru waniliowego – do nasączenia blatów

Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Jajka, esencję waniliową i cukier ubić na na gęstą jasną masę. Do masy przesiać mąkę, kawę i kakao, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Stale ubijając cienkim strumieniem wlać olej. Ubijać do połączenia się składników. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok 25-30 minut, do momentu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, chwilę przestudzić i wyciągnąć z formy, wystudzić na kratce.

Składniki na masę kawową:

-250 g serka mascarpone
-250 ml wody
-łyżka cukru
-1-2 łyżki cukru pudru
-kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej
-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilość gorącej wody

Wodę zagotować, dodać po kopiastej łyżce cukru i kawy. Wymieszać, dodać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystudzenia i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż powstanie galaretka kawowa. Serek lekko ubić, dodać drobno pokrojoną galaretkę kawową i miksować do połączenia składników, masa nie musi być całkowicie gładka. W razie potrzeby można dodać łyżkę lub dwie cukru pudru. Ostudzony biszkopt kakaowy wyrównać, ścinając ewentualną górkę. Delikatnie usunąć spieczoną warstwę. Przekroić, tworząc dwa blaty, które lekko nasączyć wodą z cukrem waniliowym. Przełożyć kremem kawowym i odstawić do lodówki.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Ciasto orzechowo – truflowe

Biszkopt: Ciasto orzechowo- truflowe!
-6 jajek,
-szklanka mąki tortowej,
-szklanka cukru,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-szczypta soli.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy 25×36 cm. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

Krem:
-2 szklanki mleka,
-2 żółtka,
-250g masła,
-budyń waniliowy,
-300g cukierków trufli w czekoladzie,
-250g orzechów włoskich,
-1/3 szklanki cukru.

Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotować, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia. 1/4 szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone cukierki, dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gładka i jednolita. Ostudzić. W 1/4 szkl. mleka rozrobić budyń wraz z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu odłożyć, do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać. Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić.

Pianka:
-5 białek,
-galaretka wiśniowa,
-2/3 szklanki cukru,
-50g startej mlecznej czekolady.

Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać przestudzoną galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Ciasto czekoladowo – miętoweCiasto czekoladowo -miętowe!

Ciasto:
-5 jajek,
-szklanka mąki pszennej,
-szklanka cukru,
-250g masła lub margaryny,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-5 łyżek wody,
-2 łyżki kakao.

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować, po czym przestudzić. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z resztą masy. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

Krem:
-500ml śmietanki 30%,
-2 galaretki cytrynowe,
-250g czekolady z nadzieniem o smaku miętowym.

Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Ostudzić. Czekolady stopić na parze i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać tężejące galaretki oraz zimną, stopioną czekoladę. Krótko zmiksować. 3/4 masy wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Schłodzić. Przed podaniem posypać odrobiną startej czekolady.
Ciasto Pingui
Biszkopt:
-4 jajka
-2 łyżki cukru
-4 łyżki mąki
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
pingui
Krem:
-1 L mleka
-200 g wiórków kokosowych
-100 g białej czekolady
-110 g mąki pszennej
-80 g cukru
-200 g masła temp. pokojowa
-70-90 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:
-200 g mlecznej czekolady
-wiórki kokosowe do posypania
– Foremka: 23×33 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i olej, chwile jeszcze miksujemy. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę, następnie kakao i proszek. Mieszamy tylko do połączenia składników, niezadługo i delikatnie. Przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 10 minut. Po lekkim przestudzeniu odrywamy od pergaminu i przekręcamy na druga stronę. Studzimy i przekrawamy na dwa równe blaty
Krem: Odlewamy około 3/4 szklanki mleka a pozostałe wlewamy do garnka, wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając uważając przy tym żeby nie przypalić. Jeśli się przypali to należny krem przełożyć do innego garnka. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i cukier mieszamy i cienkim strumykiem wlewamy do mleka w garnku. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy aż masa zgęstnieje i zacznie pyrkać. Przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie przy użyciu blendera albo miksera miksujemy około 5 minut. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce masy kokosowej. Do miseczki odkładamy około 6 łyżek masy i dodajemy do niej rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzona czekoladę. Obie masy wkładamy do lodówki żeby stężały.
Na biszkopt wykładamy połowę jasnej masy, na niej rozsmarowujemy masę czekoladową a na koniec pozostałą jasną masę. Wkładamy do lodówki na około 10 minut, następnie przykrywamy drugim biszkoptem i z powrotem do lodówki. Gdy masa porządnie zgęstnieje polewamy ciasto rozpuszczoną czekoladą a na wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Trzymamy w lodówce.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Puchatek

Biszkopt:Puchatek !
-szklanka cukru,
-3/4 szklanki mąki pszennej,
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

Krem budyniowy:
-500ml mleka,
-2 budynie śmietankowe,
-2 łyżki cukru waniliowego,
-200g masła,
-2 łyżki cukru.

W trosze mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta.

Masa śmietanowa:
-500ml śmietanki 30%,
-4 łyżki cukru pudru,
-250g serka mascarpone,
-100g białej czekolady,
-1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki,
-50g mlecznej czekolady.

Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Wuzetka

BiszkoptWuzetka
– 3/4 szklanki cukru;
– 3/4 szklanki mąki;
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
– 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka);
– 2 łyżki kakao;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– 1 łyżeczka octu.

Dodatkowo
– 500 ml śmietany kremówki;
– 1-2 łyżki cukru pudru;
– kilka łyżek dżemu porzeczkowego;
– kakao oraz kawa rozpuszczalna do posypania;
– ewentualnie spirytus.

Przygotowanie

Żółtka połącz z proszkiem do pieczenia oraz octem i dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie dodaj żółtka, a także wszystkie pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj łyżką. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm. Piecz około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Kiedy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwie części. Możesz ewentualnie obydwie połowy nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z kakao i spirytusem, a jedną z nich wysmarować dżemem. Śmietanę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Na jedną część ciasta np. na tą z dżemem, wyłóż połowę śmietany, przykryj drugą i wyłóż pozostałą śmietanę (możesz zostawić trochę śmietany do ozdobienia kawałków). Posyp kawą lub kakao, ewentualnie kawą wymieszaną z kakao. Przechowuj w lodówce.
Łabędzi puch

Biszkopt:Łabędzi puch!
-5 jajek,
-szklanka cukru,
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
-łyżka cukru waniliowego,
-łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka oddzielić d żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Miksując na najniższych obrotach dodawać po kolei żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 175 st. Ostudzić i przekroić na pół.

Krem:
-2 czerstwe bułki,
-250g masła,
-3 szklanki mleka,
-3/4 szklanki cukru,
-100g wiórków kokosowych,
-dowolny dżem.

Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka, rozgnieść na papkę, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać namoczone bułki. Wymieszać i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Miksując na średnich obrotach dodawać po łyżce masy z bułki. Pierwszy blat ciasta posmarować warstwą dżemu, rozsmarować krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić.

Wierzch:
-100g wiórków kokosowych,
-80g masła,
-łyżka cukru,
-200g mlecznej czekolady,
-2 łyżki śmietany.

Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietaną. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Wiórki uprażyć na suchej patelni, dodać masło i cukier, dusić chwilę, aż składniki się połączą. Przestudzić chwilkę i wyłożyć na wierzch ciasta.
Przekładaniec śmietankowo – owocowy

Składniki na 2 biszkopty:
-6 jajek
-6 łyżek cukru
-9 łyżek mąki
-2 łyżki oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczeniaprzekładaniec śm ow

Masa śmietankowa:
-400 ml śmietany kremówki
-400 ml jogurtu naturalnego
-500 g serka mascarpone
-7 czubatych łyżek cukru pudru
-5 łyżeczek żelatyny

Nadzienie owocowe:
-1 kg owoców truskawki, maliny ( w sezonie świeże)
-opakowanie żelatyny na 1L
-zamiast żelatyny możemy wykorzystać agar 2,5 łyżeczki
-Foremka: 33×23 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona

Wykonanie
Biszkopty: Ubijamy trzy białka, następnie dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i 1 łyżkę oleju, chwilę miksujemy. Przy użyciu łyżki delikatnie łączymy pianę z 4,5 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy około 12 minut w 180*C ( na lekki złoty kolor). Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem. Po lekkim przestudzeniu odklejamy ciasto od pergaminu i przewracamy na druga stronę.
Nadzienie owocowe: owoce wrzucamy do garnka ( jeśli są świeże podlewamy odrobiną wody) i dusimy, aż lekko zmiękną. Następnie miksujemy na papkę( wyszło mi 3 szklanki). Jeśli użyjemy agaru wystarczy do gorącego puree wsypać agar i zamieszać. Jeśli użyjemy żelatyny należy ją wcześniej zalać odrobiną wody (100 ml) i poczekać, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do gorącego puree. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż zgęstnieje.
Nadzienie śmietankowe: Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy jogurt, miksujemy a następnie serek i cukier ( cukru jest dosyć sporo bo aż 7 łyżek, ale pamiętajmy o tym że masa owocowa jest kwaśna. W efekcie finalnym smaki się zrównoważą). Żelatynę przygotujmy tak jak w masie owocowej tylko zanim dodamy do masy musimy ją przestudzić. Czekamy, aż masa zgęstnieje.
Przekładanie: Pierwszy jest biszkopt, następnie masa śmietankowa, masa owocowa, masa śmietankowa, biszkopt, masa śmietankowa, owocowa i ostatnia śmietankowa. Zanim zabierzemy się do konsumpcji ciasto musi postać w lodówce około 3 h.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
BiedronkaBiedronka3

Jasne ciasto:
-3 szklanki mąki pszennej,
-szklanka cukru,
-250g masła lub margaryny,
-1 jajko.

Mąkę przesiać, posiekać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i na 30 min wstawić do zamrażalnika.

Ciemne ciasto:
-3 jajka,
-szklanka gęstej śmietany 18%,
-1/2 szklanki cukru,
-2 łyżeczki kakao,
-łyżeczka sody oczyszczone.

Białka ubić na sztywno. Sodę rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i, ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Dodać białka i wymieszać. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki o wym. 27x35cm. Piec około 50-60 minut w temp. 180 st. Ostudzić.

Krem:
-1/2 l mleka,
-cukier waniliowy,
-szklanka cukru,
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
-2 łyżki mąki pszennej,
-250g masła lub margaryny.

3/4 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki, mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż zgęstnieje jak budyń, ostudzić. Masło utrzeć i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa. M Wyłożyć ją na wystudzone ciasto.

Dodatkowo:
-galaretka truskawkowa,
-1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
-50g gorzkiej czekolady.

Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na kremie poukładać biszkopty, jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka całkiem zastygła. Czekoladę stopić na parze, przestudzić i zrobić na cieście kropki.
Mleczna kanapkaMleczna kanapka!

Biszkopt:
-6 jajek,
-6 czubatych łyżek mąki tortowej,
-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
-szklanka cukru,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-2-3 łyżki kakao.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao.
Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wym. 23x33cm.
Piec około 40 min w temp. 170st.
Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Krem:
-1/2 szklanki zwykłego mleka,
-3/4 szklanki cukru,
-2 opakowania cukru waniliowego,
-250g masła lub margaryny,
-2 szklanki pełnego mleka w proszku.

Zwykłe mleko i cukry zagotować, przestudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Na przemian dodawać zwykłe, przestudzone mleko oraz to w proszku.
Masą przełożyć ciasto.

Polewa:
-150 g czekolady mlecznej,
-ok. 6 łyżek mleka.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Schłodzić.
Milka

Biszkopt:
-7 jajek
-7 łyżek cukru
-7 łyżek maki milka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 łyżki kakao
-7 łyżek gorącej wody

Krem:
-1 litr mleka
-110 g mąki pszennej
-150 g cukru
-100 g białej czekolady
-250 g masła temp. pokojowa

Sos:
-200 g mlecznej czekolady milka
-5 łyżek mleka
-120 g masła

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru i żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Kakao rozpuścić w wodzie i połączyć z masą. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23×33 cm i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C.
Krem: Odlać szklankę mleka resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Jak powstaną grudki należy przetrzeć przez sitko. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mleczno-mączną. Zmniejszamy ogień, wrzucamy białą czekoladę połamaną na małe kosteczki. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia i do momentu aż masa zacznie pyrkać. Musimy uważać żeby nie przypalić! W trakcie studzenia masa jeszcze zgęstnieje! Studzimy do temperatury pokojowej. Masło rozkręcamy, dodajemy po łyżce kremu. Jeśli powstaną grudki możemy je zlikwidować używając miksera.
Sos: Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Studzimy, masa musi dobrze zgęstnieć inaczej po nałożeniu na ciasto może ściekać po bokach. Jeśli zdarzy się taka wpadka włóżmy ciasto do lodówki!
Biszkopt przekrawamy na pół. Na ciasto nakładamy 1/2 masy mlecznej następnie wylewamy połowę sosu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, masa mleczna i na koniec sos. Masę mleczną i sos czekoladowy należy równomiernie rozsmarować na całym biszkopcie.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Do ciasta fantastycznie pasują truskawki, maliny albo jagody.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Ciasto porzeczkowe z masą serową

Ciasto:Porzeczkowiec!
-5 jajek,
-1 i 1/2 szklanki mąki,
-1 i 1/2 szklanki cukru,
-3/4 szklanki oleju rzepakowego,
-1/2 szklanki wody,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-łyżeczka sody oczyszczonej,
-5 łyżek kakao.

Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół.

Poncz:
-1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,
-1/3 szklanki wody,
-1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!)

Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu.

Krem:
-200 g masła,
-500g sera z wiaderka,
-5 łyżek cukru pudru.

Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem.
Naponczować i posmarować resztą dżemu.

Wierzch:
-500ml śmietanki 30%,
-2 łyżki cukru pudru,
-4 łyżki serka mascarpone,
-50 g startej czekolady.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta.
Posypać startą czekoladą.
Ciasto balowe z karmelem

Biszkopt:
-4 jajka, Ciasto balowe!
-4 łyżki mąki pszennej,
-4 łyżki cukru,
-łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić.

Krem:
-2 i 1/2 szklanki mleka,
-1/2 szklanki cukru,
-125g masła lub margaryny,
-3-4 żółtka,
-3/4 szklanki mąki pszennej.

1 i 1/2 szkl. mleka zagotować. W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje jak budyń. Ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać masę budyniową.

Dodatkowo:
-1/2 l śmietany 30%,
-2 łyżki cukru pudru,
-2 śmietan-fiksy,
-50 g gorzkiej czekolady,
– 200g herbatników,
-100g krakersów,
-puszka mleka skondensowanego słodzonego.

Mleko gotować 3 godz na wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem na sztywno, dodać śmietan-fiksy. Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki. Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.
Ciasto Tiramisu

Składniki:

Ciasto:
-500 g mąki
-100 g mielonych migdałów
-200 g masła
-160 g cukru
-4 żółtka
-2 łyżki czekolady w proszku albo 1 łyżka kakao
-6 łyżek śmietany kwaśnej tiramisu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody

Masa:
-4 żółtka
-1/2 szklanki cukru
-500 g sera mascarpone
-400 ml śmietany kremówki
-1 opakowanie żelatyny na 1L
-około 230 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
-około 250 ml mocnego naparu z kawy
-5 łyżek likieru amaretto

Polewa:
-150 g gorzkiej czekolady
-4 łyżki mleka
-1 łyżka likieru amaretto
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka kakao

Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na dwóch blaszkach o wymiarach 41×24 cm. Piec około 20-30 minut w temp. 180*C. Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z serem mascarpone, wymieszać. Jajka sparzyć wrzątkiem. Żółtka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać około 10-15 minut nad garnkiem z gotującą się wodą. Masa powinna być jasno żółta i gęsta.
Żelatynę rozpuścić, przestudzić. Do masy śmietankowej przełożyć masę jajeczna i żelatynę, wszystko razem połączyć.
Na pierwszy placek wyłożyć 1/2 ilość kremu. Napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim tylko z jednej strony biszkopty i układać na cieście jeden obok drugiego. Na biszkoptach rozsmarować pozostałą cześć masy i przykryć drugim plackiem.
Przygotować polewę. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę włożyć połamaną czekoladę i pozostałe składniki polewy. Mieszać do połączenia składników. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
NutelkaNutelka!

Biszkopt:
-7 jajek,
-5 łyżek cukru,
-5 łyżek mąki pszennej,
-1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-łyżka octu,
-łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm.
Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st.
Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty.

Dodatkowo:

-3/4 l mleka,
-3 łyżki mąki pszennej,
-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
-2 żółtka,
-3 łyżki cukru waniliowego,
-150g masła,
-duża puszka brzoskwiń,
-2 galaretki brzoskwiniowe,
-400g kremu czekoladowego, np. Nutelli,
-1 andrut,
-opakowanie okrągłych biszkoptów.

W trosze mleka rozrobić żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Rozrobione mąki wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń, po czym ostudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do pozostałego soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować. Wsypać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce.
Nutellę podgrzać na parze, dodać pokruszonego andruta, wymieszać.

Wierzch:
-350ml śmietanki 30%,
-galaretka np. truskawkowa,
-starta czekolada.

Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta.
Rozsmarować Nutellę, schłodzić.
Wyłożyć resztę kremu i ułożyć równo biszkopty.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, miksując powoli dodawać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Schłodzić.
Posypać startą czekoladą.
Ciasto ze słonecznikiem i karmelemciasto ze słonecznikiem!

Biszkopt:
-5 jajek,
-szklanka drobnego cukru do wypieków,
-szklanka mąki pszennej,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-2 łyżki kakao,
-budyń śmietankowy (40g).

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec 30 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Krem:
-1/2 l śmietany 30%,
-5 łyżek cukru pudru,
-2 śmietan-fixy,
-Śnieżka.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz Śnieżkę, na koniec dodać śmietan- fixy. Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić.

Wierzch:
-puszka gotowanego mleka skondensowanego,
-125g masła lub margaryny,
-cukier waniliowy,
-200 g łuskanego słonecznika,
-2 łyżki cukru,
-5 łyżek mleka.

Na cieście rozsmarować gotowane mleko skondensowane. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik, całość chwilę smażyć. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
Ciasto z masą kokosowo – czekoladową

Biszkopt:Ciasto kokos+czek3
-5 jajek,
-1/2 szkl. drobnego cukru,
-szkl. mąki pszennej,
-cukier waniliowy,
-2 łyżki kakao,
-łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Piec ok. 20-25min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.

Masa:
-100g wiórków kokosowych,
-250ml gęstego jogurtu naturalnego,
-800ml śmietanki 30%,
-szkl. mleka,
-10 łyżek cukru pudru,
-3 łyżeczki żelatyny,
-150g mlecznej czekolady.

Mleko zagotować, dodać wiórki, ostudzić i zmiksować przy pomocy blendera. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min by napęczniała. Następnie podgrzewając, rozpuścić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać jogurt, następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz z 50g czekolady startej na drobnych oczkach. Do drugiej części dodać pozostałe 100g drobno startej czekolady. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę kokosową, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować drugi krem, posypać startą czekoladą.

 

 zobacz również:

 

  1. Pomysły na ciasta z dodatkiem warzyw – różne przepisy
  2. Ciasto brownie inaczej – różne przepisy, pomysły i wariacje
  3. Ciasta z jabłkami – różne przepisy
  4. Pozostałe kulinarne inspiracje

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...