Ciasta z jabłkami – różne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ciasta z jabłkami – różne przepisy

16 stycznia 2017, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

 

ciacho

Jabłka to pyszne, aromatyczne owoce, niskokaloryczne, a więc dobre podczas odchudzania. Ponadto neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom „złego” cholesterolu  i wspomagają proces trawienia. Lobo, gala, champion, antonówka, szara reneta – to tylko niektóre z bogactwa odmian, więc na pewno każdy znajdzie jabłka idealne dla siebie.

Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego najlepiej zjadać jabłka w czystej, surowej postaci lub gotowane czy pieczone,a le koniecznie ze skórką! Poniżej prezentujemy ciekawe i smaczne przepisy blogerek kulinarnych.

Oto kilka sprawdzonych przepisów na desery z dodatkiem jabłek…

 

Szarlotka z serkiem bez jajekSzarlotka z serkiem!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 kg jabłek,
  • 400g homogenizowanego serka waniliowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  300g masła lub margaryny.

Przygotowanie

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać 2 łyżki cukru, posiekane masło i serek homogenizowany. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki.

2/3 ciasta wylepić dno przygotowanej formy o śr. 23x33cm. Nakłuć widelcem.

Jabłka obrać, usunąć nasienne pokroić w plastry, rozłożyć równomiernie na cieście. Posypać cukrem oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować, ułożyć na jabłkach.

Piec ok. 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić.

Podawać oprószone cukrem pudrem.

 

Jabłecznik pod migdałową pierzynką

Składniki: jabł po migd pierz.

  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • ew. 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 100 ml oleju
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych migdałów (blanszowanych)
  • 25 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu

Dodatkowo:

  • 400 g jabłek
  • migdały do posypania
  • cukier puder do posypania

Forma do tart 21 cm

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta (jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy wodę). Ciasto układamy między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy do rozmiaru blaszki. Przekładamy i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie przykrywamy pergaminem, obciążamy ryżem, grochem albo fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, wyjmujemy zdejmujemy pergamin i wkładamy z powrotem na 10 minut.
Nadzienie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Wszystkie składniki nadzienia miksujemy na najwyższych obrotach około 3 minut.
Wyjmujemy kruchy spód z piekarnika układamy jabłka, wlewamy nadzienie, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-30 minut (wierzch ciasta musi zrobić się złoty). Studzimy a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

* Blanszowanie: migdały zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilę a następnie zdejmujemy skórkę. Wrzucamy migdały na suchą patelnie i chwilę prażymy aż zrobią się suche. Możemy też rozłożyć migdały na papierowym ręczniku i poczekać aż wchłonie wilgoć.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Szarlotka z migdałamiz migdałami

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłkowe nadzienie:

  • 2 kg szarych renet
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne plasterki. Przełóż je na patelnię i delikatnie podgrzewaj, aby zmiękły. Wsyp cukier, płatki migdałowe, cynamon i imbir. Przesmażone jabłka odstaw do wystudzenia.

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę Palma z Murzynkiem, jaja, żółtka i cukier. Szybko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie równe części.

Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę posmarowaną margaryną. Wyłóż jabłkowe nadzienie i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego to temperatury 180˚C. Piecz przez godzinę.

Ostudzoną szarlotkę podawaj oprószoną cukrem pudrem. Doskonale komponuje się z lodami waniliowymi, posypanymi płatkami migdałów.

 

Szarlotka kukurydziana z beząSzarlotka kukurydziana!!

Ciasto:

  • 2 żółtka,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • 250g margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • mleko.

 

Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, posiekaną margarynę, żółtka z mlekiem oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nie natłuszczoną blaszkę o wym. 23x33cm.

Dodatkowo:

  • szklanka płatków kukurydzianych,
  • 10 średnich jabłek,
  • *1/2 szklanki cukru cynamonowego,
  • 2 łyżki zwykłego cukru,
  • 2 białka.

Ciasto w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć ciasno na cieście. Posypać cukrem cynamonowym. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Rozsmarować na cieście. Piec około 50minut w temp 170-180st. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

* można użyć zwykłego cukru zmieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej.

 

Szarlotka z piankąszarlotka z pianką

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 150g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany

Tortownicę o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka, na końcu śmietanę. Wyrobić i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wylepić 2/3 ciasta dno i boki tortownicy, podpiec w temp. 170 st. C przez ok 10-15 minut. Przestudzić.

Nadzienie:

  • 5 niewielkich jabłek
  • ok. 750 g prażonych jabłek
  • sparzone rodzynki
  • cynamon
  • przyprawa do piernika
  • ok. 1/2 szkl. kaszy manny
  • ew. cukier

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Ilość kaszy manny zależy od gęstości jabłek, jeśli jabłka są bardzo rzadkie należy dodać więcej i odwrotnie. Odstawić na 10 min. Wyłożyć na podpieczony spód. Zapiec przez ok. 10 min.

Piana:

  • 3 białka
  • 90 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka proszku budyniowego

Białka ubić z cukrem, dodać proszek budyniowy. Wyłożyć na podpieczone jabłka. Na to zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec przez ok. 40 min. w 170 st. C.

Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

Kakaowa szarlotka z budyniem

Ciasto:Kakaowa szarlotka!

  • 200g masła,
  • jajko,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • szklanka cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany 12 %.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder, jajko i śmietanę, połączyć czubkiem noża. Na koniec dodać masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i każdą owinąć w folię spożywczą. Jedną część ciasta włożyć na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika. Na blaszkę o wym. 23×33 cm wyłożyć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem. Piec około 12minut w temp. 180st.

Masa: 

  • 5 jabłek,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • budyń waniliowy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, gotować minutę, aż masa zgęstnieje. Ciasto posypać kaszą manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym. Wylać ciepły budyń.

Na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 40minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Dietetyczna szarlotkadietetyczna szarlotka

Składniki: 

  • 1 szklanka mielonego cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mielonych płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mielonych wiórków kokosowych
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • szczypta soli
  • cukier do smaku

Tortownica 31 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż się rozpadną. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, sól i cukier do smaku. Studzimy.
Cukier trzcinowy, płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieliłam w blenderze. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy tworząc kulę. Ciasto dzielimy na 70% i 30%. Większy kawałek ciasta wykładamy na spód blaszki, przykrywamy musem jabłkowym na wierzchu układamy poszczypane kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy 45 minut w 180*C.

* Cukier możemy zastąpić płynnym miodem

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Prosta i smaczna szarlotkaprosta szarlotka

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1-1,5 kg jabłek
  • Cynamon

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę i dokładnie posiekaj z margaryną (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbij żółtka, dodaj cukier, cukier waniliowy i śmietanę, wszystko dokładnie rozmieszaj mikserem i dodaj do mąki. Zagnieć ciasto i wstaw je na ok 30 min do lodówki. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cynamon. Połowę ciasta wyłóż na blachę, dodaj jabłka i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch ponakłuwaj widelcem.

Piecz w temperaturze 200-220C przez ok 30-40 min.

 

Jabłecznik z budyniem

Ciasto:Jabłecznik z budyniem!

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 250g masła lub margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka oraz posiekane masło. Wszystko połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na 2 nierówne części. Większą część rozwałkować na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm, mniejszą zaś owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 i 1/2 szklanki mleka,
  • 2 budynie owocowe,
  • łyżeczka masła,
  • cukier waniliowy oraz cukier do budyniu.

Jabłka obrać, pokroić w dość duże plastry i ułożyć na cieście. Posypać je cukrem waniliowym. Budynie ugotować na mleku z cukrem według przepisu na opakowaniu. Dodać do nich masło. Dokładnie wymieszać. Gorącym budyniem zalać jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.

Piec ok. 55 min w temp. 170-180st.

Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Alzacka tarta z jabłkami

alzacka tarta
(forma o średnicy 23 cm)

Spód:

  • 220 g mąki (użyłam pszennej jasnej i pełnoziarnistej pół na pół)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)

Nadzienie:

  • 2 duże jabłka (ok. 400 g) – pokrojone w cienkie plastry
  • 50 g mąki (użyłam pełnoziarnistej)
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Ze składników na spód zagnieść elastyczne ciasto i wylepić nim okrągłą formę o średnicy 23 cm. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Spód w formie ponakłuwać widelcem i podpiec przez około 12 minut (nie może się za bardzo zrumienić).Na upieczonym spodzie ułożyć pokrojone w plastry jabłka (w około).

W misce zmiksować mąkę, cukier, jajka, jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy. Zalać tą mieszanką jabłka, wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec przez 40-45 minut (ja na ostatnie kilka minut włączyłam termoobieg, by wierzch się lekko zrumienił). Kroić po ostudzeniu.

Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

 

Ciasto z jabłkami i masłem orzechowymz masłem orzechowym

Składniki:

  • 200 g mąki (przesiana)
  • 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki sody

dodatkowo:

  • 1-2 jabłka
  • 1 łyżka drobno pokrojonych orzechów
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Tortownica 21cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona

Do miski wkładamy masło i cukier i miksujemy na średnich obrotach około 5 minut. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy jajko, mieszamy i dodajemy kolejne jajko. Gdy masa będzie gładka dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą i mleko całość mieszamy tylko do połączenia składników około 1 minuty. Ciasto przelewamy do foremki. Na wierzchu układamy kawałki jabłka, posypujemy orzechami i cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka tak około 45-50 minut. Studzimy. Ciasto można polukrować.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Bananowa szarlotka

Ciasto: Bananowa szarlotka!

  • 15 dag margaryny,
  • jajko,
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek,
  • cukier waniliowy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka cynamonu.

Masa bananowa:

  • 3 szkl soku bananowego,
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 2 łyżki cukru.


Dodatkowo:

  • 1/2 l śmietanki 30%,
  • 2 śmietan-fixy,
  • łyżka cukru pudru,
  • 5 dag płatków migdałowych.

Przygotowanie

Ciasto:
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać cukier, wbić jajko. Dodać posiekaną margarynę. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. Następnie wylepić dno formy o wym. 25x36cm i nakłuć widelcem.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrami i odstawić na 5 min. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku, wymieszać z cynamonem i wyłożyć na cieście.

Masa bananowa:
W 1/2 szkl. soku rozrobić budynie. Resztę soku zagotować wraz z cukrem. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie i gotować, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić i wyłożyć na jabłka. Piec ok. 30 min w temp. 170st. Ostudzić.

Dodatkowo:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixami na sztywno. Wyłożyć na zimne ciasto. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, ostudzić i rozsypać na wierzchu szarlotki.

 

Jabłecznik pod kokosową bezą
pod kokosową bezą
Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • likier kokosowy (u mnie było bez)

Beza:

  • 3 białka
  • 140 g cukru
  • 160 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek

Okrągłą formę o średnicy 26  cm lub większą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wymieszać masło, cukier, ekstrakt waniliowy, a następnie po jednym wbijać jajka czekając, aż każde z nich się wmiesza w masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać, a na koniec wmieszać jogurt naturalny oraz likier kokosowy i po wymieszaniu wszystkich składników, wyłożyć ciasto do formy.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry, po czym ułożyć dość grubo na cieście. Ja zrobiłam dwie warstwy (połowę ciasta, jabłka, reszta ciasta, jabłka). Formę umieścić w piekarniku i piec na drugim poziomie od dołu przez 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
W między czasie białko utrzeć z cukrem, a na koniec dodać wiórki kokosowe. Ułożyć bezę na podpieczonym cieście i piec kolejne 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia, wyjąć z formy i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

 

Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiemJabłecznik z ajerkoniakiem!

Ciasto: 

  • 300g mąki pszennej,
  • 120g mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 100g cukru pudru,
  • 125 g margaryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wylepić dno i lekko boki formy o wym. 25x36cm.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek grójeckich ChOG,
  • 3 szklanki soku jabłkowego,
  • szklanka białego wina,
  • 250g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 budynie waniliowe.

Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub w kosteczkę i rozłożyć równomiernie na cieście. W 3/4 szklanki soku rozrobić budynie. Resztę soku zagotować wraz z winem i cukrami. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto piec około 40 minut w temp. 180st. Całkowicie ostudzić.

Wierzch:

  • 400g śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 150ml ajerkoniaku,
  • łyżka żelatyny.

Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Powoli wlewać zimną żelatynę oraz ajerkoniak. Masę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić, by masa stężała.

 

Ciasto z jabłkami na białkachna białkach

Składniki:

  • 1 szklanka białek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 – 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jabłka (u mnie 3-4)
  • płatki migdałów
  • cynamon

Wykonanie

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści. Dodać letnie mleko, olej i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Wylać połowę ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na ciasto ułożyć część pokrojonych w plasterki jabłek, wyłożyć resztę ciasta i ułożyć pokrojone w ósemki jabłka. Posypać cynamonem i płatkami migdałów. Piec w 160 st. C około 30 min. do suchego patyczka.

Wszystkie składniki należy odmierzać szklanką/naczyniem o takiej samej pojemności.

Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

 

Tarta z jabłkami i cynamonemtarta z cynam.

Składniki:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 większe jabłka
  • cynamon 
  • 2,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 0,5l mleka
  • przyprawę do kaw i deserów

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i połączyć z masłem oraz cukrem pudrem. Wyrobić dokładnie ciasto. Schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Budyń zagotować w mleku. Formę na tartę wysmarować dokładnie masłem, równomiernie rozłożyć ciasto, po nakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. fasolą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 8 minut. Następnie zdjąć papier i ponownie piec przez kolejne 8 minut. Na tak podpieczone ciasto wyłożyć pokrojone w cienkie plastry jabłka. Cukier wraz z cynamonem wymieszać ze sobą i posypać jabłka. Całość zalać budyniem i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu posypać przyprawą do kaw i deserów.

 

Crostata z dżemem i owocamiCrostata z dżemem!

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 250g masła,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki zimnej wody.

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.

3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25minut w temp. 180st.

Dodatkowo:

  • 5 jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury),
  • cukier puder trzcinowy Diamant do oprószenia.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Posmarować dokładnie powidłami. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę. Piec około 15-20minut w temp. 180st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

Jesienne ciasto „Wiewiórka”wiewiórka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 średniej wielkości jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)

Tortownica 28cm

Jajka z cukrem ubijamy na początku na małych obrotach (5 minut) następnie na najwyższych do momentu aż masa zgęstnieje zrobi się jasno żółta. Zmniejszamy maksymalnie obroty i wlewamy cienkim strumykiem olej, pomalutku wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Chwilkę jeszcze mieszamy. Wkładamy jabłka, orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do „suchego patyczka” około 45 minut w 180*C.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Jabłecznik z kaszą jaglanąz kaszą jaglaną

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 1 kg jabłek
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 banan
  • 50 g orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Wykonanie
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Orzechy włoskie drobno posiekać. Wszystkie składniki ciasta połączyć razem i przełożyć do foremki. Moja miała wymiar 22×24 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Delicja serowo – jabłkowaDelicja serowo-jabłkowa!!

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 250g masła lub margaryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać żółtka, połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem, piec ok. 15 min w temp. 175 st. Ostudzić.

Masa jabłkowa:

  • 3/4 kg jabłek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/2 łyżki żelatyny.

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową. Odstawić od ostygnięcia.

Masa serowa: 

  • 1/2 kg półtłustego twarogu,
  • 4 jajka,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 150g cukru pudru,
  • 4 łyżki mleka,
  • budyń waniliowy.

Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, całkowicie ostudzić.

Pianka:

  • 4 białka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • galaretka truskawkowa,
  • starta czekolada do dekoracji.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Krótko zmiksować. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, ostudzić i posypać startą czekoladą.

Czeko tarta z jabłkami

Ciasto:czeko tarta

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 230 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • sok z cytryny

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut.
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Jajka podbić, dodać śmietanę, cynamon, cukier, czekoladę wszystko wymieszać. 3/4 części ciasta rozwałkować i wylepić foremkę 24 cm. Wyłożyć jabłka i polać polewą śmietanowo-jajeczną. Z pozostałej części ciasta utworzyć kratkę. Piec 45-50 minut w temp 180*C.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Jogurtowe z cynamonem i jabłkamijog-cynamonowe

Składniki:

  • 520g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 170g cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego(lub 1 szk. jogurtu i 1 szk. śmietany 12%)
  • 120ml oleju słonecznikowego
  • 100g rodzynek

Dodatkowo:

  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 80g cukru
  • 1-2 jabłka

Działamy podobnie jak w przygotowaniu muffinek, czyli do jednej miski dodajemy  i mieszamy wszystkie składniki suche( tj. mąkę, sodę, sól i cukier), a w drugiej mieszamy wszystkie składniki mokre (jajka, jogurt, olej).  Do suchych składników dodajemy mokre składniki  i wszystko mieszamy tylko do połączenia składników.

Cynamon i cukier mieszamy.

Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą  formy  wykładamy ⅓ ciasta  i posypujemy ⅓ mieszanki cukru i cynamonu, znowu kładziemy ⅓ ciasta i znowu posypujemy i z kolejna warstwą robimy dokładnie to samo, kończymy cukrem z cynamonem (zostawiamy jeszcze do oprószenia po jabłkach). Natomiast żeby warstwy  ładnie się nam pomieszały, środek przecinamy nożem. Układamy obrane, pokrojone na grubsze plastry jabłka i posypujemy resztą cynamonowej mieszanki.

Ciasto pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w temperaturze 160ºC.

Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

 

Szarlotka wyśmienita z beząSzarlotka wyśmienita!!

Ciasto:

  • 5 żółtek,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 250g masła lub margaryny,
  • kilka kropel aromatu śmietankowego.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtka oraz kilka kropel aromatu śmietankowego. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blachę o wym. 25x36cm. Pozostałe dwie części ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

Dodatkowo:

  • 1 i 1/2 kg jabłek,
  • 5 białek,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżki kisielu wiśniowego.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sproszkowany kisiel. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto. Rozłożyć rozwałkowaną 2 część ciasta, wyłożyć ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec około 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić.

 

Sernik z jabłkami i kruszonkąsernik z jabłkami

Ciasto:

  • 125 g mąki
  • 70 g cukru
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych
  • 90 g masła
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 500 g jabłek
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 cytryny
  • 170 g cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 50 g mąki
  • 50 g granoli czekoladowej

Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła, orzechów i soli zagniatamy kruche ciasto. Formę o średnicy 26 cm, natłuszczamy i wykładamy kruche ciasto, posypujemy bułką tartą i układamy obrane jabłka pokrojone w ćwiartki.
Jajka ubijamy na pianę, dosypujemy cukry i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy ser, sok z cytryny, mleko i wszystko łączymy.
Na jabłkach rozkładamy masę serową. Pieczemy 60-80 minut w 180*C. Po 30 minutach posypujemy sernik kruszonką. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Muffiny z jabłkamimuffiny

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kopiasta łyżka cynamonu
  • 100 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 duże jabłka, umyte, obrane i pokrojone

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Foremki na muffiny wysmarować masłem, można dodatkowo posypać bułką tartą.
  3. Wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i cukier (lub stewię).
  4. W drugim naczyniu utrzeć masło, dodać jajko, maślankę i dobrze zmiksować.
  5. Dodać suche składniki i dokładnie połączyć. Na koniec dorzucić pokrojone jabłka i wymieszać.
  6. Ciastem wypełnić foremki do 2/3 wysokości.
  7. Piec przez 15-20 min aż babeczki nabiorą złocistego koloru, można sprawdzić wbijając do ciasta patyczek, jeśli wyjdzie suchy – babeczki są upieczone.
  8. Schłodzić przez ok 5 min i wyjąć z formy.
  9. Podawać na ciepło, np. z lodami waniliowymi lub jako zimną przekąskę.

 

Kostka jabłkowo – śmietanowaKostka jab-śm!!

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dosypywaćcukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 20min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić.

Masa jabłkowa:

  • 300ml marmolady z jabłek (najlepiej domowej),
  • 250ml wody,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Konfiturę przełożyć do garnka, wlać wodę, wymieszać i zagotować. Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, wlać do gotującej się konfitury. Mieszać, aż zgęstnieje. Trochę przestudzić i wylać na ciasto. Odstawić, by masa jabłkowa całkiem ostygła.

Śmietana:

  • 750ml śmietanki 30%,
  • laska wanilii,
  • 3op. śmietan-fix,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 75g mlecznej czekolady,
  • 25g gorzkiej czekolady.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz śmietan-fixy. 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i zmielić przy pomocy blendera. Dodać do śmietany, dokładnie wymieszać. Połowę wyłożyć na zimną masę jabłkową, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę śmietany. Pozostałą mleczną i gorzką czekoladę zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.

 

Ziemniaczane pierożki z jabłkamipierożki z jabłkami

Składniki: 

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 200-250g mąki + do podsypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 0,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z cytryny
  • ew. kardamon
  • ew. rodzynki

Dodatkowo:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier do posypania

Dzień wcześniej gotujemy ziemniaki (nie dodajemy soli!). Studzimy. Następnie mielimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajko i ziemniaki. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się jeszcze mocno kleić dosypmy mąki. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki ciasta, kulamy w rękach kulkę, oprószamy mąką i spłaszczamy tworząc okrągły niezbyt gruby placek. Brzegi smarujemy masłem, układamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka, posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor około 35-40 minut w 180*C.
Nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i mieszamy.

 

Rogaliki półfrancuskie z jabłkamiRogaliki półfrancuskie!

Ciasto:

  • 50g świeżych drożdży,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka śmietany 18%,
  • 200g masła,
  • 2 żółtka,
  • czubata łyżka cukru pudru trzcinowego Diamant,
  • szczypta soli.

Śmietanę rozmieszać dokładnie z drożdżami.

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier puder oraz sól. Wyrobić krótko gładkie ciasto.

Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm i pokroić na 8 równych trójkątów.

Nadzienie:

  • 5 jabłek,
  • 50g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant,
  • jajko,
  • brązowy cukier do posypania.

Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec około 25-30 minut w temp. 190st.

zobacz również:

  1. Kulinarne inspiracje
  2. Ciasta ze śliwkami – różne pomysłowe przepisy
  3. Wiśnie – różne pomysłowe przepisy
  4. Ciasta i ciasteczka z jagodami

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz