Brownie to typowo amerykańskie ciasto czekoladowe. Jego nazwa wywodzi się od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru brownie, czyli po prostu brązu. niektórzy uważają, że ciasto najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe, inni zaś, że dopiero na drugi dzień jest pyszne, kiedy staje się bardziej wilgotne. Można je podawać podobnie jak szarlotkę, z gałeczką lodów waniliowych. Oczywiście jego najważniejszym składnikiem jest czekolada, duuuużo czekolady! Ja zaś zebrałam dla Was kilka przepisów na to pyszne ciasto z nietypowymi dodatkami…
Tradycyjne brownie
Składniki:
-Tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
-Dwie łyżki stołowe rumu lub w wersji dla bez alkoholowej dwie łyżki kawy
-8 łyżek masła
-2/3 szklanki cukru
-Trzy jajka
-100 g mąki
-1/3 szklanki zmielonych migdałów (lub lekko zgniecionych w dłoniach płatków migdałowych)
-Szczypta soli
Rozpuść czekoladę dodając rum (lub kawę), następnie ją wystudź mieszając od czasu do czasu, tak by nie stężała. Zmiksuj masło i pół szklanki cukru, dodaj żółtka i miksuj dalej. W oddzielnym naczyniu ubij białka, dodając pod koniec resztę cukru. Do żółtek i masła dodaj rozpuszczoną czekoladę i migdały, potem stopniowo dodawaj przesianą mąkę i pianę z białek – na przemiennie. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Ciasto po włożeniu patyczka powinno jeszcze być lekko wilgotne.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać po jednym jajku. następnie dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Na koniec dodać stopioną na parze, zimną czekoladę. Krótko utrzeć.
Ser zmielić. Zmiksować z jajkami oraz cukrami na gładką masę. 3/4 masy czekoladowej wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 24x27cm. Następnie wylać całą masę serową. Kłaść kleksy z reszty masy czekoladowej. Piec około 50 minut w temp. 180st.
Brownie a’la tiramisu
Ciasto:
-160 g masła
-200 g gorzkiej czekolady
-3 całe jajka
-2 żółtka
-150 g cukru trzcinowego
-2 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-szczypta soli
-2 łyżeczki cukru waniliowego Masa:
-200 ml śmietany 30%
-250 g sera mascarpone
-2 łyżki likieru amaretto
-1 łyżka cukru pudru
-1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-10 sztuk ciasteczek amaretti
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę 22×26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier puder, amaretto i kawę, wszystko miksujemy. Do masy śmietankowej wkruszamy ciasteczka i mieszamy. Na ciasto wykładamy masę, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy kakao.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Brownie z masłem orzechowym
Masa orzechowa:
-3/4 szklanki masła orzechowego,
-1/2 szklanki cukru,
-1/4 łyżeczki soli,
-4 łyżki stopionego masła,
-1/2 laski wanilii.
Masło orzechowe połączyć ze stopionym masłem, cukrem, solą i nasiona wanilii. Zmiksować przy pomocy blendera. Masa czekoladowa:
Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem. Ostudzić. Następnie wbić jajka, dodać nasiona wanilii. Wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i proszkiem, dodać do masy, wymieszać. Na blaszkę o wym. 23x24cm wyłożyć masę czekoladową, następnie łyżką kłaść kleksy masy orzechowej. Wymieszać końcówką noża tworząc esy-floresy. Piec ok. 40 min w temp. 165st.
Brownie z popcornem i karmelem
Ciasto:
-160 g masła
-200 g gorzkiej czekolady
-3 całe jajka
-2 żółtka
-100 g cukru trzcinowego
-2 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-szczypta soli
-2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu
-sól grubo ziarnista
-popcorn ( bez dodatku soli, masła i innych ulepszaczy. Tradycyjny! )
-patelnia z jasnym dnem
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę 22×26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.
Na patelnię wsypujemy cukier i ustawiamy na średnim ogniu. Gdy zacznie się rozpuszczać, zaczynamy delikatnie mieszać, aż cały cukier zamieni się w płyn, a kolor z miodowego zmieni się na brązowy. PROSZĘ UWAŻAĆ I NIE POPARZYĆ RĄK! Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy dwie łyżki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy.
Popcorn przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Brownie wyjmujemy z formy, polewamy 1/2 częścią karmelu, układamy popcorn, który polewamy drugą częścią karmelu, posypujemy solą.
– Zamiast karmelu możemy wykorzystać masę krówkową z puszki. Wstawiamy puszkę do naczynia z gorącą wodą, wlewamy dwie łyżki mleka, mieszamy do połączenia.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić wraz z masłem i ostudzić. Całe jajka ubić z cukrem dodać nasiona wanilii. Dodać przestudzoną masę czekoladową, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Połączyć z czekoladą masą. Serek śmietankowy pociąć w bardzo cienkie kawałki. Formę w kształcie serca natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Rozłożyć pokrojony serek, zalać resztą ciasta, dokładnie rozsmarować i wyrównać wierzch. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brownie z piankami Marshmallows oraz orzechami
Składniki:
-1/2 szklanki masła, pokrojonego na kawałki
-1 torebka półsłodkich chipsów czekoladowych
-1/2 szklanki cukru pudru
-1/2 szklanki cukru brązowego
-1/2 łyżeczki soli
-2 duże jajka
-3/4 szklanki mąki uniwersalnej
-1 szklanki miniaturowych marshmallows
-1/2 szklanki posiekanych orzechów, takie jak orzechy nerkowca, Pekan lub laskowe
Wykonanie:
Masło i ¾ wiórków czekoladowych stopić na parze. Zdjąć z ognia, dodać cukier, sóli i jajka, a na końcu mąkę, mieszać tylko do połączenia składników. Rozprowadzić ciasto równomiernie w przygotowanej blaszce. Piec 30 do 35 minut w temp. 180st.
Wyjąć z piekarnika i posypać pozostałymi kawałkami czekolady, potem marshmallows i orzechami. Piec, aż czekolada się rozpuści a marshmallows będą błyszczące, około 5 minut. Ostudzić i pokroić na kwadraty.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz sól. Fasolę odsączyć, przelać wodą, by usunąć nadmiar soli. Dodać wodę oraz olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać do suchych składników. Na koniec dodać umyte i odszypułkowane porzeczki.
Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy np. w kształcie serca i piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ciasto musi być nieco wilgotne nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Na wierzchu ciasta polać esy-floresy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brownie z ciasteczkami Oreo i serem
Składniki:
-150 g masła
-100 g gorzkiej czekolady
-150 g cukru trzcinowego
-175 g ciastek oreo
-3 jajka
-2 żółtka
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-szczypta soli
-405 g sera śmietankowego
Wykonanie
Nadzienie z ciastek odkładamy a herbatniki mielimy. Ser mieszamy z nadzieniem ciastek i ekstraktem waniliowym.
Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka i żółtka ubijamy, następnie pomalutku wsypujemy cukier. Gdy pod palcami nie będziemy czuć cukru możemy zacząć wlewać cienkim strumykiem masło. Wyłączamy mikser wsypujemy zmielone ciastka, kakao i sól delikatnie mieszamy. Na wyłożoną pergaminem blaszkę wlewamy 1/2 część ciasta, następnie ser i resztę ciasta. Pieczemy 30 minut w 180*C.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Brownie z kremem adwokatowym
Brownie:
-200 g mlecznej czekolady,
– 100 g gorzkiej czekolady,
-20 dag margaryny,
– 15 dag cukru,
-cukier waniliowy,
– szczypta soli,
-4 żółtka,
-3 całe jajka,
-30 dag mąki pszennej,
-5 dag mąki ziemniaczanej,
-2 łyżki kakao,
-1/3szkl. mleka,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Czekoladę stopić, przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrami i szczyptą soli. Dodać żółtka. Następnie powoli wlewać rozkłócone jajka. Dodać mąkę ziemniaczaną i przestudzoną czekoladę. Na koniec dodać mleko oraz mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem i kakao. Wylać na blaszkę o wym. 23x33cm. Piec ok. 25 min w temp. 160st.
Beza:
-4 białka,
-szczypta soli,
-20 dag cukru.
Białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec jeszcze 15-20 min. Ostudzić i przekroić na pół.
Krem:
-1/2 l kremówki,
-3 łyżki żelatyny,
-400 ml likieru jajecznego,
-2 łyżeczki cukru pudru.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Lekko przestudzić. Zmieszać z 2 łyżkami likieru, połączyć z resztą alkoholu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać do likieru. Kremem przełożyć ciasto, tak by część z bezą była na górze. Schładzać kilka godzin.
Brownie z filiżanki
Składniki:
-80g gorzkiej czekolady,
-50g migdałów,
-30g masła,
-jajko+1 żółtko,
-30g drobnego cukru,
-1/2 laski wanilii,
-kakao do oprószenia.
Przygotowanie
Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parze, następnie przestudzić. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać nasiona z wanilii, wymieszać. Delikatnie wymieszać ze stopioną czekoladą. Migdały zmielić w blenderze, wymieszać z masą. 3 żaroodporne kokilki natłuścić, oprószyć cienko kakao i nalać masę do 2/3 wysokości. Piec ok. 20min w temp. 160st. Podawać gdy brownie jest jeszcze ciepłe;)
Brownie z Lionem
Składniki:
-160 g masła
-200 g gorzkiej czekolady
-3 całe jajka
-2 żółtka
-150 g cukru trzcinowego
-2 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-szczypta soli
-6 batonów Lion
-cukier waniliowy
Wykonanie
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jajka i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę z masłem, jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Dodajemy 3 pokruszone batony. Wylewamy na blachę i dodajemy pozostałą część batonów. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.
Mąkę przesiać wraz z kakao, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą, soda i siemieniem lnianym. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojonego w plastry banana. Zmiksować na gładkie puree. Dodać olej rzepakowy oraz mleko. Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st – ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem stopić na parze. Przestudzić. Wbić jajka, dodać cukier, sól i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać. 3/4 ciasta przelać na blaszkę o wym. 24x27cm.
Nadzienie z dyni:
-1/2 szklanki puree z dyni,
-100g serka homogenizowanego waniliowego,
-1/2 laski wanilii,
-2 łyżki cukru,
-1/2 łyżeczki przyprawy korzennej.
Puree z dyni zmiksować z serkiem homogenizowanym. Dodać nasiona wanilii, cukier oraz przyprawę. Dokładnie wymieszać. Łyżką kłaść kleksy nadzienia na czekoladowym cieście. Na wierzchu rozsmarować resztę czekoladowego ciasta. Piec około 25minut w temp. 180st.
Czekoladę połamać na kawałki, wymieszać ze śmietanką i stopić na parze. Przestudzić i polać wierzch wystudzonego ciasta. Odstawić, by polewa całkowicie zastygła.
Brownie z gruszkami i kruszonką
Składniki:
-160 g masła
-200 g gorzkiej czekolady
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-3 jajka
-2 żółtka
-150 g cukru trzcinowego
-1 łyżka mąki pełnoziarnistej
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka kakao
-szczypta soli
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-1 duża gruszka
Kruszonka:
-50 g dowolnych orzechów
-3 herbatniki
-1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Do miseczki wkładamy masło, połamaną czekoladę i kawę. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ( dno miski nie może dotykać wody!). Rozpuszczamy a następnie studzimy. Jajka i żółtka ubijamy, gdy będą już lekko podbite zaczynamy pomału wsypywać cukier. Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru. Cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą i ekstrakt waniliowy. Ubijamy do połączenia składników. Dodajemy mąki, kakao, sól i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki o wym. 22x26cm, na wierzchu układamy gruszkę pokrojoną w kostkę.
Herbatniki mielimy, orzechy drobno kroimy i wszystko mieszamy z przyprawą korzenną. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 30 minut w 180*C.
2 czekolady połamać na kawałki i stopić wraz z margaryną, przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, serkiem, olejkiem i szczyptą soli. Dodać zimną stopioną czekoladę. Zmieszać z przesianą mąką. Ciasto wylać do formy o wym. 24x27cm. Posypać pozostałą startą tabliczką czekolady. Piec ok. 30 min w temp. 165st.
Twaróg zmielić. Zmiksować z jajkami, cukrem oraz esencją waniliową. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dodać do masy. Chwilę miksować do połączenia się składników.
Ciemna masa:
Czekoladę połamać na kawałki, stopić wraz z margaryną. Lekko przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodać przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz kakao. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wym. 23x33cm wyłożyć papierem. Na przemian wykładać ciemną i jasną masę, tak by tworzyły nieregularne rysy. Wierzch posypać pokruszonymi ciastkami Oreo. Piec ok. 30min w temp. 180st. Ostudzić.
Masło i czekoladę stopić, dodać cukier, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Wbić jajka, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Płatki migdałowe zmielić w blenderze, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm.
Gorzką i mleczną czekoladę stopić na parze. Białą czekoladę również osobno stopić na parze. Przestudzić. Twaróg zmielić, następnie utrzeć z cukrem i mąką. Wbić jajka, dodać nasiona z laski wanilii.
Masę podzielić na pół, do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej ciemną. Na ciasto wyłożyć ciemną masę, następnie jasną.
Truskawki zasypać cukrem, zmiksować blenderem. Dwie łyżki masy odłożyć i zmieszać z mąką. Resztę przełożyć do garnka, podgrzać. Dodać rozrobioną mąkę, mieszając, zagotować.
Kłaść łyżeczką na ciasto, delikatnie wymieszać łyżeczką, lekko wciskając mus w ciasto. Piec ok. 55min w temp. 170st. Następnie pozostawić ciasto na 10min w wyłączonym piekarniku. Ostudzić.