Śliwki to bardzo cenne owoce, które regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet wpływają na poprawę naszego humoru! Śliwki suszone mają o wiele więcej wartości odżywczych oraz witamin i błonnika niż śliwki surowe, jednak mają pięć razy więcej kalorii.
Śliwki korzystnie działają na trawienie oraz poprawiają nasz apetyt, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Zmniejszają równiez ryzyko nowotworu jelita grubego.
O dziwo, śliwki nie są bogate w witaminę C, jednak zwierają witaminy z grupy B A i E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Ich skuteczność zwiększa obecność potasu, żelaza, magnezu wapnia i fosforu. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy, co działa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
W garnuszki podgrzać masło z cukrem, rozpuścić i przestudzić. Mieszając dodać wodę, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłozyć do natłuszczonej formy około 25 x 40 cm. Na wierzch wyłożyć śliwki bez pestek rozcięciem o góry. Piec około 30 minut w 180 stopniach C. Ubić sztywną pianę, dodając cukier. Wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszać. Przekładać na podpieczone ciasto, piec około 30 minut do lekkiego zrumienienia.
Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki:
250g kostki pieczeniowej Kasia,
2 szklanki mąki pszennej,
szklanka cukru,
5 jajek,
łyżeczka sody oczyszczonej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki śmietany 18%,
laska wanilii,
skórka z 1 cytryny,
10 śliwek.
Wykonanie
Miękką Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać całe jajka, stale ucierając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ciasta dodawać na przemian przesianą mąkę oraz śmietanę. na koniec dodać nasiona wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Krótko zmiksować.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Na wierzchu ułożyć przepołowione, pozbawione pestek śliwki.
Piec około 50 minut w temp. 180st.
Kruche ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki:
1 kg mąki
1 szklanka cukru trzcinowego
10 dag drożdży (cała kostka)
1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy
5 jajek
1 kostka margaryny
szczypta soli
3 łyżki cynamonu
śliwki (ilość zależy od tego, ile owoców chcemy mieć w cieście)
Z drożdży, letniego mleka (ok. ½ szklanki) i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, gdy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z mąką. Następnie dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól oraz resztę letniego mleka. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulkę, zostawić do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie, należy przełożyć je do nasmarowanej tłuszczem blaszki. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce, następnie dodać śliwki, pokrojone w dość cienkie paski (dzięki temu nie zapadną się w głąb ciasta). Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut.
,Sernik ze śliwkami
Ciasto:
150 g mąki pszennej,
80 g margaryny,
50 g cukru pudru,
2 łyżki śmietany 18%.
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz.
Następnie wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 27 cm (może być mniejsza, bo ciasto wyszło dość niskie), nakłuć widelcem i piec 10-15 min w temp. 200st.
Masa serowa:
750 g twarogu półtłustego,
4 jajka,
200 g cukru,
cukier waniliowy,
2 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego,
1/2 kg śliwek węgierek.
Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do twarogu, krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy.
Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie.
Polewa:
100g białej czekolady,
150 ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru.
Śmietankę zagotować z cukrem pudrem, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Ostudzić i mocno schłodzić. Następnie ubić na sztywno i udekorować wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.
Ucierane ciasto ze śliwkami i marcepanem
Składniki:
200 g masła temp. pokojowa
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki przesianej mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
Dodatkowo:
około 300-400 g śliwek
200 g marcepanu
80 g migdałów pokrojonych w słupki
Foremka 23×33 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminem
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem i jajka. Gdy wszystkie składniki już się połączą dodajemy ocet, mieszamy i przekładamy do foremki. Na cieście układamy równomiernie przekrojone na pół śliwki ( miąższem do góry). Na śliwki ścieramy marcepan i posypujemy migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w 180*C.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Orkiszowe muffinki z czerwonym winem i śliwkami
Składniki (na 15 muffinek o średnicy 6 cm)
4 łyżki ksylitolu (ok. 40 g, można zastąpić zwykłym cukrem)
30 kropel stewii fluid (zamiennie można użyć innego słodzika)
100 ml oleju z pestek winogron
2 jajka
1-2 łyżeczki mielonych goździków
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej
300 g mąki orkiszowej (użyłam mąki typ 1100)
kilkanaście śliwek węgierek
szczypta kurkumy
250 ml czerwonego wina (użyłam półwytrawnego)
Przygotowanie:
Do miski dodawać w kolejności suche składniki: goździki, cynamon oraz imbir, proszek i sodę, mąkę oraz kurkumę – dokładnie wymieszać. W drugiej misce ubić lekko trzepaczką lub mikserem żółtka z ksylitolem, stewią oraz olejem. W osobnym naczyniu ubić białka. Do żółtek z olejem wsypywać stopniowo połączone sypkie składniki, dolać wino lub sok i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do silikonowej formy na muffinki, wypełniając każdą foremkę maksymalnie do 3/4 wysokości.
Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować i połówki jeszcze raz przekroić. Do każdej muffinki włożyć 2-3 ćwiartki śliwki, oparte skórką do siebie. Najlepiej zostawić je tak na chwilę i sprawdzić, czy nie będą się przewracać. Moje stały bardzo stabilnie. Wystarczy je dobrze o siebie oprzeć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
W wersji bezalkoholowej wino można zastąpić niesłodzonym sokiem winogronowym lub śliwkowym.
Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami
Ciasto kruche:
150g mąki pszennej,
50g cukru,
100g masła lub margaryny,
jajko.
Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i jajko. Połączyć, zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć gęsto widelcem.
Ciasto ptysiowe:
150g mąki pszennej,
5 łyżek masła,
150ml wody,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli.
Wodę zagotować z masłem, cukrem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia, cały czas energicznie mieszając dosypywać przesianą mąkę. Wymieszać na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia. Następnie stale mieszając, wbić kolejno jajka. Ciasto przełożyć do szprycy, na kruchym cieście wycisnąć 3 koła z ciasta ptysiowego, o coraz mniejszej średnicy, zostawiając środek wolny. Z reszty ciasta wycisnąć na blasze małe ptysie. Piec ok. 20-25 min w temp. 200st. Ostudzić.
Dodatkowo:
400ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru waniliowego,
łyżka cukru pudru,
śmietan-fix,
1/2 kg śliwek,
4 łyżki cukru,
3 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego.
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem, gotować ok 10 min na małym ogniu. Dodać sproszkowany budyń, gotować 2 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem, ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodając śmietan-fix.
Ptysie przekroić, przełożyć śmietanką, resztę śmietany wycisnąć na środek oraz brzegi ciasta. Ptysie ułożyć na brzegu ciasta, środek polać masą śliwkową. Schłodzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Tarta Śliwka w czekoladzie
Ciasto:
220 g mąki
80 g masła
1 jajko
50 g cukru pudru
Nadzienie:
450 g śliwek mrożonych albo świeżych
100 g cukru
1 op. budyniu śmietankowego
Polewa:
100g czekolady gorzkiej
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Śliwki rozmrozić. Drobno pokroić ( ze skórką), zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny ( można na całą noc). Mąkę z masłem drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Foremkę natłuścić. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru. Przełożyć do foremki i docisnąć do brzegów, ponakłuwać widelcem. Do śliwek ( nie wylewać soku!) wsypać budyń i dokładnie wymieszać, przelać na ciasto. Piekarnik nagrzać do 180*C włożyć tartę i piec około 40-45 minut. Czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać olej, cukier, sól i roztopić nad garnkiem z gotującą się wodą. Gorącą jeszcze tartę polać czekoladą i odstawić do ostygnięcia.
CIASTO: Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do mąki. Dosypuję cukier i sól, wbijam jajko, zagniatam, dodaję orzechy, zagniatam ponownie, wkładam do woreczka i chowam na ok. 1 godz. do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmuję, kiedy nieco zmięknie wałkuję na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i nakładam płat ciasta na stojące obok siebie foremki. Odcinam nadmiar i palcami dociskam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba smarować.
MASA: Żółtko ucieram z cukrem zw. i wanilinowym na puszystą masę, dodaję ser, sok z cytryny i proszek budyniowy, mieszam bardzo dokładnie. Gotową masę wykładam w równych częściach do naszykowanych foremek z surowym ciastem.
POLEWA: Wodę zagotowuję, dodaję cukier i sok z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodaję żelatynę i mieszam aż dokładnie się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia. Śliwki myję, osączam dokładnie, przecinam wzdłuż na dwie połówki, usuwam pestki. Na masie serowej, surowej, układam po 5 połówek śliwek – jak płatki kwiatka. Tartaletki wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok. 30-35 min.. Upieczone odstawiam do przestygnięcia. Dopiero chłodne wyjmuję delikatnie z foremek. Na środku każdej kładę po orzeszku laskowym. Przy pomocy pędzla smaruję powierzchnię tartaletek tężejącą polewą galaretkową i odstawiam je do schłodzenia na ok. 0,5-1 godzinę. Podana ilość składników wystarczy na 6 tartaletek śr.11 cm
Kruszaniec ze śliwkami
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka cukru pudru
5 łyżek kakao
200 g bardzo miękkiego masła
2 jajka
1,5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
400-500 g śliwek węgierek
cukier puder + woda na lukier
Tortownica 28 cm
Mąki, kakao, cukier przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki oprócz śliwek. Zagniatamy, ma powstać miękkie, grudkowate ciasto. Tortownice natłuszczamy. I teraz wykładamy 70% ciasta w taki sposób jak byśmy posypywali ciasto kruszonką. Czyli kruszymy w rękach niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie dociskamy i układamy połówki śliwek miąższem do góry. Posypujemy śliwki resztą ciasta. Wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180*C. Po przestudzeniu polewamy lukrem albo posypujemy cukrem pudrem.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Ciasto ze śliwkami i pycha polewą
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
150 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
ew. 1 łyżka zimnej wody
około 500 g śliwek węgierek
Polewa:
2 jajka
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 czubate łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka z jednej cytryny
1 płaska łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynu
Foremka 33x23cm
Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy. Spód i boki! Boki ciasta podczas pieczenia spłyną na dół i powstanie coś w stylu korytka dzięki temu polewa nie spłynie pod spód ciasta! Ciasto można wyłożyć dłońmi albo rozwałkować i przenieść na blaszkę. Na spodzie układamy połówki śliwek ( miąższem do góry). Wkładamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w temp. 180*C. Wszystkie składniki polewy dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Ciasto Madeira ze śliwkami
Ciasto:
520 g śliwek
200 g miękkiego, niesolonego masła
skórka i sok z 1 pomarańczy
120 g cukru muscovado
50 g drobnego cukru do wypieków
4 jaja
50 g zmielonych migdałów
250 g maki samorosnącej
60 g płatków owsianych
Polewa:
50 g białej czekolady
25 g śmietany kremówki
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i natłuścić oraz wyłożyć papierem do pieczenia dużą keksówkę. Masło utrzeć z cukrem i skórka z pomarańczy na jasna, puszysta masę. Dodawać jajka, po jednym, nie przerywając miksowania. Dodać migdały, sok z pomarańczy, płatki owsiane i mąkę, a następnie ubijać, aż składniki się połączą, a masa będzie jednolita. Śliwki wypestkować i pokroić w grube plastry. Dodać 2/3 śliwek do masy i dobrze wymieszać, resztę ułożyć na wierzchu. Piec przez około 1 godziny, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzić w blasze przez 20 minut. W międzyczasie przygotować polewę: rozpuścić w rondelku czekoladę ze śmietaną i tak powstałą mieszanką udekorować ciasto.
Autor: kuchcikola.blogspot.com
Kołacz z nutellą i śliwkami
Składniki:
400 g mąki ( przesianej)
100 g masła rozpuszczone i przestudzone
150 ml letniego mleka
30 g drożdży
100 g cukru
2 jajka
nutella
około 500 g śliwek węgierek
cukier puder do posypania
Tortownica 28-30 cm
Zaczyn: Do 60 ml mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy do rozpuszczenia następnie odstawiamy na 5 minut. Do dużej miski wbijamy jedno jajko i żółtko ( białko zostawiamy na później), wsypujemy cukier i mieszamy drewniana łyżką aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem masło a następnie mleko, dodajemy drożdże i chwilkę mieszamy. Do naszych płynnych składników wsypujemy mąkę, mieszamy a gdy składniki już się połączą odkładamy łyżkę i zagniatamy ciasto dłonią około 3 minut. Ciasto musi być sprężyste! Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie, przekładamy je na oproszoną mąką stolnice i wałkujemy na kształt prostokąta. Mój miał wymiary 40x50cm ale można zrobić mniejszy. Prostokąt ciasta dzielimy na trzy mniejsze, na środku każdego rozsmarowujemy nutellę ( ja kładłam po dwie łyżki na każdą część. Można więcej) i zwijamy każdą część ciasta osobno jak roladę. Pierwszy kawałek układamy przy brzegu formy kolejny w miejscu zakończenia tworząc w ten sposób coś na kształt ślimaka. Kawałki ciasta nie mogą zbytnio do siebie przylegać. Miedzy jednym kawałkiem ciasta a drugim wkładamy umyte, wypestkowane połówki śliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Do białka dodajemy łyżeczkę mleka albo śmietanki, lekko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Ciasto z budyniem i śliwkami
Składniki:
450 g mąki pszennej
250 g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
Dodatkowo:
1,5 kg śliwek
2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
750 ml mleka
cukier puder – do posypania
kilka łyżek bułki tartej
Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (ja zrobiłam w większej prostokątnej blaszce) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.