Ciasta bez cukru – gdy nie chcesz rezygnować z przyjemności | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ciasta bez cukru – gdy nie chcesz rezygnować z przyjemności

3 sierpnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

O tym, że spożywanie nadmiernej ilości cukrów prostych jest niezdrowe wierny od przynajmniej kilku dekad. Nasza wiedza uzupełnia się stale o nowe publikacje i badania w tym temacie. Czy oznacza to, że powinny kategorycznie zrezygnować ze spożywania słodyczy? W większości przypadków niestety tak. Są jednak takie słodkości, których wybieranie nie będzie wiązało się z nadmiarami cukrów w diecie.

 

dietetyczne słodycze

Zdrowe ciasta – to możliwe!

            Łącząc wiedzę w tematyce zdrowia i kulinariów z dużym doświadczeniem w cukiernictwie można stworzyć niesamowite ciasta, które będą jednocześnie zachwycały smakiem, a przy tym nie pozostaną bombą cukrową, której spożywanie może skutkować jedynie spadkiem nastroju, zmęczeniem, a w dłuższej perspektywie nawet chorobami. Bardzo często proponowane ciasta bez cukru znajdziemy również w wersjach wegańskich, co jest również dodatkowym ułatwieniem dla osób na tego rodzaju dietach.

Przykładowe ciasta bez cukru

Bez problemu znajdziemy torty bez cukru, szarlotkę, serniki i ich wegańskie odmiany – tofurniki czy też jagielniki. Oferta cukierni tego rodzaju zwykle obejmuje również klasyczne propozycje takie jak ciasta czekoladowe, brownie, strucle, tarty i wiele innych. Często również będziemy mogli zlecić wykonanie ciasta na nasze specjalne zamówienie, na przykład rezygnując lun wymieniając część jego składników na inne. Szczególnie w przypadku tortów personalizacja jest wyjątkowo prosta i możliwość taką daje większość cukierni, również tych internetowych.

Czy to kosztuje więcej?

            Zwykle nie. Ciasta bez cukru oczywiście mogą być nieco droższe od ich klasycznych odpowiedników, ale nie muszą. Praktyka pokazuje, że tego rodzaju cukiernie dbają również o to, by ich produkty były w zadowalających i akceptowalnych cenach. Na rynku cukierniczym panuje bowiem bardzo duża konkurencja, co widać szczególnie w dużych miastach.

Warto na co dzień uaktualniać naszą wiedzę w temacie odżywiania. Nauka bowiem stale się rozwija i nierzadko pojawiają się nowe badania, które mogą naszą wiedzę uzupełnić i uczynić pełniejszą. Gdy z takiej wiedzy korzystać zaczyna branża cukiernicza, owocem tego mogą być doskonałej jakości ciasta wykonane ze zdrowych składników, pozbawione konserwantów i sztucznych barwników, bez cukru, a co za tym idzie bez okropnego poczucia po ich zjedzeniu. Sprawdź na Niejestemzcukru.pl.

Korzyści z wyboru ciast bezcukrowych:

– zmniejszenie podaży cukru w diecie;

– brak konieczności rezygnacji ze słodyczy przy ograniczeniu cukru w diecie;

– szerokie korzyści prozdrowotne;

– brak konserwantów i sztucznych barwników.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...