Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy

12 stycznia 2022, dodał: ivva
Artykuł zewnętrzny

Szare, pseudo zimowe wieczory sprzyjają spotkaniom z przyjaciółmi w domowym zaciszu. Pogaduchy przy winie i dobrych przekąskach od razu poprawiają humor. Nierzadko jednak, pojawia się problem – znajomi zadzwonili i mówią, że będą za pół godziny.

Wypadałoby coś przygotować. Dlatego ciasto francuskie jest dobre na wszystko, podane na słodko lub na słono, na ciepło i na zimno, na pewno przypadnie do gustu każdemu. Nie musimy się nawet męczyć i przygotowywać go samodzielnie. W tej chwili, w każdym niemalże dyskoncie dostaniemy gotowe ciasto francuskie, nawinięte na papier do pieczenia. A co z takiego ciasta można przyrządzić?

Pizza z ciasta francuskiego

Zrobiona na francuskim cieście jest wręcz przepyszna, dodatkowo, na pewno zaskoczymy naszych gości takim jej rodzajem. Żeby nie było problemów z krojeniem, ciasto dzielimy na mniejsze kwadraty, na takie jakie uznamy za najwygodniejsze. Nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem (przepis na końcu artykułu), dodajemy składniki jakie akurat mamy w lodówce (może być, szynka, boczek, pieczarki, papryka, pomidor, ogórek świeży, kukurydza – dosłownie wszystko), posypujemy serem, do piekarnika na tyle ile napisane było na opakowaniu naszego ciasta (zazwyczaj 15-30min) i gotowe. Goście będą zachwyceni oryginalnym smakiem.

Ciasteczka z mięso-serowym farszem

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty (mniej więcej 5cmx5cm). Na każdym układamy po jednaj podłużnej kostce szynki i sera. Dwa rogi kwadracika sklejamy nad farszem. Zanim ciasteczka wsadzimy do piekarnika, każde smarujemy z wierzchu żółtkiem (dzięki temu się nie spalą i podczas pieczenia przybiorą złotawy kolor). Do tej przekąski obowiązkowo musimy podać jakieś sosy! Do ciasteczek tego typu możemy użyć też innych kombinacji farszu, np. pieczarkowo-serowego (pieczarki jednak lepiej usmażyć przed położeniem na ciasto, żeby podczas pieczenia nie puściły wody), szpinakowego (również może być z serem), pomidorowego z mozzarella i bazylią, z mięsa mielonego, lub wielu, wielu innych – to już kwestia naszej fantazji.

Ciasteczka na słodko z owocami

Zasada przygotowania oczywiście taka sama jak w poprzednim przykładzie, z tymże tu używamy owoców i konfitur. Wspaniałą ucztą dla podniebienia jest ciasteczko z kawałkiem brzoskwini z puszki, na które po ostygnięciu nakładamy pół łyżeczki serka mascarpone (można go wymieszać z cukrem wanilinowym, żeby nie był taki mdły). Do takiego ciasteczka możemy również dodać truskawkę, gruszkę, wiśnię, banana (tu polecam w połączeniu z nutellą na wierzch, po upieczeniu, lub połową kostki czekolady w środku). Możemy również zrobić jeszcze prostszy wariant i nie zamykać ciasteczek u góry, tylko na kwadracie ciasta położyć np. połowę śliwki.

Te trzy pomysły na wykorzystanie ciasta francuskiego są banalnie proste i udadzą się nawet najbardziej opornej kucharce. Wykonanie ich jest tanie: ciasto francuskie gotowe kosztuje od 3-5zł, a farszem możemy być to, co już mamy w domu. Jednak to, co jest najważniejsze – przygotowanie zajmie nam jakieś pół godzinki, więc spokojnie zdążymy poprawić jeszcze makijaż przed przyjściem naszych gości.

Poniżej przepisy na trzy sosy (+sos na spód pizzy), spośród których każdy gość znajdzie coś dla siebie!

Tarta z serem feta i warzywami – autor Hogatka

 

Bardzo prosta, smaczna, tania i szybka przystawka, która może być podawana zarówno jako przystawka jak i obiad :). Wystarczy posiadać formę do tarty ( którą w sumie można zastąpić inną formą do pieczenia) i ulubione warzywa.

składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego (ja używam gotowe mrożone)
  • 1 cebula
  • 1 papryka (kolor obojętny, ja zazwyczaj wybieram zieloną)
  • 2 pomidory
  • ser feta
  • pół ząbka czosnku
  • 2 łyżeczki mąki
  • masło lub oliwa do smażenia
  • bazylia
  • 2 jajka (tzn. jedno całe i z drugiego tylko żółtko)
  • kubek śmietany kwaśnej (ewentualnie jogurt naturalny)
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (w moim przypadku chilli i oregano)

1.Mrożone ciasto francuskie rozmrozić (najlepiej na blacie w kuchni, w opakowaniu). W międzyczasie zacząć przygotowywać składniki na nadzienie. Opłukać warzywa i pokroić.
2. Piekarnik nagrzać do 200 st. Ciasto rozwałkować nadając kształt koła o średnicy większej niż średnica formy (w razie potrzeby ciasto można poprzycinać i poprzyklejać w innych miejscach). Formę wyłożyć pergaminem a następnie ciastem spód i boki formy, obciążyć inną mniejszą formą lub wyłożyć folią aluminiową i obciążyć ciężkimi składnikami np. jabłkami, fasolą. Formę wraz z obciążeniem wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.((W przypadku jabłek mamy dodatkowy deser ;) wystarczy potem po wyjęciu przekroić je i posypać cynamonem <3))
3. Pokrajane warzywa smażyć na małym ogniu na patelni,  dodać czosnek i dalej smażyć, aż papryka będzie w miarę miękka czyli tak 10-15 minut.
4. Śmietanę rozmieszać z dwoma żółtkami i białkiem na 160 st. i w międzyczasie nałożyć na ciasto warzywa, zalać ‘masą jajeczną’ i włożyć do piekarnika na 20 minut ;).
6. Po wyjęciu odczekać 10 minut by delikatnie przestygła ( łatwiej się ją kroi)

Słodkie kokardki z mascarpone – autor Czekoladka


składniki:

  • 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (10x20cm),
  • 8 dag dżemu wiśniowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 25 dag serka mascarpone,
  • 25 dag półtłustego twarogu,
  • 6 dag cukru, cukier waniliowy

Płaty ułożyć obok siebie, rozmrozić w temp. pokojowej. Płaty ciasta przeciąć w poprzek na pół. Powstałe kwadraty przekroić 2 razy po przekątnej tak, aby z każdego otrzymać 4 trójkąty. Sklejać po dwa trójkąty wierzchołkami. Piec 15 min w temp. 175st. Ostudzić. Przekroić w poziomie na pół. Wierzch ciastek posmarować dżemem. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny oraz łyżką wody. Lukrem posmarować dżem. Twaróg utrzeć z serkiem oraz z cukrami. Kremem posmarować spody ciastek, przykryć kawałkami z lukrem. Udekorować dżemem lub według uznania.

Kokardki będą się pięknie prezentować na każdej uroczystości.

Tuńczyk na cieście francuskim  – Babciagramolka


Składniki :

1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
1 puszka tuńczyka w oleju ( w kawałkach )
2 cebule
½ papryki zielonej
½ papryki żółtej
sól
pieprz mielony
1 łyżka oleju
1 żółtko

Tuńczyka odsączyć dokładnie z oleju i rozkruszyć na kawałki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto ja łyżce oleju. Dodać do niej pokrojone w paseczki papryki . Smażyć chwilę aż papryka zmięknie ( 2 minuty ) .Wymieszać delikatnie w miseczce z tuńczykiem , posolić i popieprzyć do smaku .Rozmrożone ciasto francuskie przekroić na 3 części . Na blachę wyłożona papierem do pieczenia położyć dwa kawałki ciasta .Z trzeciej części zrobić brzegi wokół ciasta .Wyłożyć tuńczyka z cebulą i papryką . Z pozostałego ciasta zrobić kratkę na tuńczyku. Posmarować ciasto roztrzepanym żółtkiem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut aż ciasto zrobi się złote.
Dopisuję – na zimno jest jeszcze lepsze.

Kurczak duszony na cieście francuskim Babciagramolka


Składniki :

1 duża pierś kurczaka
20 dag pieczarek
10 dag wędzonego boczku w plasterkach
1 łyżka masła
4 łyżki mąki
pieprz mielony
½ szklanki usiekanego koperku
½ kostki bulionu drobiowego Knorra
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
½ szklanki wody
1 ciasto francuskie
1 żółtko

Boczek pokroić w paseczki i zarumienić w rondlu. Dodać masło i wrzucić pokrojone pieczarki. Mieszając smażyć do zarumienienia. W tym czasie kurczaka pokroić w kawałki , oprószyć mąką ( 2 łyżki ) . Włożyć kawałki kurczaka do rondla i chwilę obsmażać .Wsypać koper , zasmażyć mieszając .Wlać wodę, i dodać bulion. Dusić 20 minut mieszając .Dolać śmietankę i dusić dalej na bardzo małym gazie nie dopuszczając do zagotowania .Zagęścić pozostałą mąką . Doprawić pieprzem .Przełożyć do 2 naczynek do zapiekania ( szerokości pół litrowych garnuszków ). Ciasto francuskie złożyć na pół. Tak złożone przeciąć na dwa kawałki i wyciąć z nich 2 kółka odrobinę szersze od naczynek do zapiekania. Z resztek ciasta zrobić paseczki i obkleić nimi ( na zakładkę ) nawilżone wodą brzegi naczynek. Nałożyć na wierzch ciasto i przycisnąć je. Na brzegach odbić wzory widelcem .Nakłuć ciasto kilka razy w środku. Posmarować ciasto po wierzchu żółtkiem ( za pomocą pędzelka ) Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wstawić naczynka do gorącego piekarnika i piec 20 minut.
Je się odrywając kawałki ciasta i maczając je w gulaszu.

Szpinak w cieście francuskim – Babciagramolka

Składniki :

1 opakowanie gotowego mrożonego ciasta francuskiego
30 dag mrożonego szpinaku
16 kostek białego sera marynowanego w oliwie z ziołami ( lub fety )
1 łyżeczka masła
sól
pieprz mielony
1 mini kostka czosnkowa Knorra
1 żółtko

Rozmrozić ciasto francuskie i pociąć na 8 kwadratów. Szpinak podsmażyć na maśle i doprawić solą , pieprzem i przyprawą czosnkową . Na każdy kwadrat ciasta kłaść porcję szpinaku i 2 kawałki białego sera . Ciasto zlepić w rożki , koperty lub jak tam komu pasuje. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec pakieciki ze szpinakiem 15-20 minut aż będą złote. Wyjąć. Podawać na ciepło lub zimno.

Camembert z pieczarkami we francuskim cieście – Babciagramolka

Składniki:

1 mrożone ciasto francuskie
2 serki Camembert ( ja kupiłam z mleka koziego Turek )
4 duże pieczarki
1 łyżka oliwy
odrobina sosu sojowego grzybowego
grubo mielony pieprz kolorowy ( lub sam czarny )
1 żółtko

Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na oleju. Doprawić do smaku sosem sojowym grzybowym ( potem jeszcze chwile smażyć tak by wilgoć odparowała z pieczarek. Ciasto francuskie rozmrozić i przekroić na 8 kawałków. Camembert przekroić na pół ( na grubości tak by mieć z każdego 2 okrągłe plastry). Na 4 kawałki ciasta położyć ser, na każdym rozłożyć podsmażone pieczarki , posypać pieprzem. Pozostałe kawałki ciasta ponacinać radełkiem ( lub pociąć na paseczki ) .Ułożyć na ser z pieczarkami ozdobną kratkę z ciasta. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, położyć zapiekanki , posmarować rozmąconym żółtkiem .
Nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec zapiekanki przez 25 minut aż się zrobią złote. Wyjąć. Przestudzić ( moim zdaniem takie zapiekanki smakują lepiej gdy nie są gorące a letnie).

Parówki w cieście francuskim w 30 minut – eliza88


Składniki:

  • 8 parówek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • koncentrat pomidorowy Łowicz
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Parówki podzielić na pół, ciasto francuskie pokroić na prostokąty,posmarować koncentratem pomidorowym Łowicz i zawinąć nim parówki. Każdy pakuneczek posmarować rozbełtanym jajkiem, aby miał ładny kolor po upieczeniu.

Piec ok.20 min w 180 stopniach.

Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim – olecka11

Składniki:

450 g ciasta francuskiego 180 g mąki
100 g masła
130 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
350 g soku pomarańczowego
750 g rabarbaru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
400 g śmietany kremówki
2 opakowania zagęstnika do śmietany

Ciasto francuskie dzielimy na dwie takie same porcje.
Jedną połowę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i pieczemy 12-15 minut w 200’C.
Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem, szczyptą soli. Zagniatamy kruszonkę.
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Proszek budyniowy mieszamy z 50 ml soku.
Resztę soku i cukru gotujemy z rabarbarem przez około 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z budyniem. Mieszamy chwilę aż się nam masa zagotuje a następnie studzimy.
Masę rabarbarową rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Schładzamy w lodówce.
Drugą surową część ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200’C. Studzimy i kroimy na 12 porcji – ja radziłabym pokroić ciasto przed pieczeniem.
Kremówkę ubijamy z śmietan fixem – możecie dodać 2 łyżki cukru pudru. Wykładamy na rabarbar i przykrywamy blatem z kruszonką. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Tradycyjny sos czosnkowy

  • 2 łyżki śmietany na 2 łyżki majonezu (tę proporcję oczywiście można zwiększać)
  • 2 ząbki czosnku (jeżeli mamy czosnek polski, który jest ostrzejszy, czasem wystarczy jeden ząbek)
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu i soli (najlepiej soli czosnkowej)
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka startego ogórka świeżego (w jakiś dziwny sposób poprawia smak sosu)
  • pół łyżeczki posiekanego koperku

Sos owocowy na ostro

  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub żurawinowego
  • po 1 łyżeczce chrzanu i musztardy (chrzanu możemy dodać więcej, jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty sos)
  • szczypta pieprzu i soli

Sos bardzo oryginalny w smaku i kolorze, nadający się do mięsnych przekąsek.

Prosty sos łagodny

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu łagodnego
  • sól i pieprz
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka posiekanej, świeżej pietruszki

Nie ma nic prostszego niż ta kombinacja, a nadaje się absolutnie do wszystkiego.

Sos do pizzy

  • 2  czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki wody
  • po 1 łyżeczce oregano i bazylii
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru (dla złamania smaku koncentratu)

Do tego sosu, jeśli ktoś jest pasjonatem czosnku, również możemy dodać jeden ząbek.

Zobacz również:

  1. Rogaliki z ciasta francuskiego z szynką i oliwkami
  2. Rożki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami
  3. Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia
  4. Kanapkowe pasty rybne – przepisy
  5. Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy
  6. Przepisy na dania na parze
  7. Przepyszny farsz do ciasta francuskiego