Najpyszniejsze drinki świata – porady i przepisy
Tradycją polskiego stołu była, jest i będzie wódka. To kieliszkiem wódki wznosimy toasty, zarówno te wzruszające jak i zabawne, gasimy pragnienie po soczystym grillowanym jedzeniu, pijemy zdrowie solenizantów. Warto więc zainwestować w dobry alkohol, który trafi w gusta wszystkich gości. Nie oznacza to jednak drogiej kolekcji trunków z całego świata. Sezon domowych Garden Party kwitnie, wiosna i lato sprzyja piękną pogodą, dlaczego zatem nie odejść od zwyczajowej czystej na rzecz orzeźwiających drinków i koktajli?
Dobór odpowiedniego szkła wymaga nieco uwagi, a wielkie bogactwo rodzajów i kształtów szkła koktajlowego dostępnych w sklepach sprawia, że możemy mieć z tym nawet pewien kłopot. Drinki można podawać w dowolnych szklankach i kieliszkach, ale właściwie dobrane szkło zawsze robi duże wrażenie. Przed przyrządzaniem koktajli naczynie powinno być wcześniej schłodzone (najlepiej w zamrażalniku) dzięki czemu drink będzie dłużej zimny. Jeśli już sami zdecydujemy dobrać odpowiednią szklankę lub kieliszek, powinniśmy zachować równowagę między zawartością a „opakowaniem”. Eleganckie drinki najlepiej prezentują się w smukłych kieliszkach na cienkiej nóżce, zaś szybki koktajl z wysokoprocentowym alkoholem podawany na lodzie, będzie idealnie pasował w szklance do whisky. Szklanka do drinków typu „highball” (collins) jest to prosta szklanka o pojemności od 240 do 300 ml, a zarazem jest to najbardziej uniwersalna szklanka koktajlowa. Podaje się w niej long drinki i napoje gazowane.
Szklanka typu old fashion jest prostą szklanką o grubym dnie i pojemności od 120 do 200 ml. Jest używana do wszystkich napojów serwowanych „on the rocks” czyli podawanych z kostkami lodu. Szklanka typu bowl posiada z reguły uszko, jest niska i szeroka, bez nóżki lub na bardzo krótkiej nóżce. Szklanka do ponczu jest podobna do szklanki typu bowl jednak jest trochę większa. Szklanki typu tumbler są to naczynia o grubym dnie i bardzo zróżnicowanych wielkościach i pojemności. Małe szklanki typu tumbler mają pojemność około 160 ml. Średnie szklanki typu tumbler mają pojemność około 200 ml.Podaje się w niej long drinki i soki owocowe.
Poniżej przedstawiam kilka przepisów na drinki i koktajle z wódki, podawane w szklankach i idealne na majowe Garden Party.
Drinki czyste i białe:
L’orange on the rocks
2 porcje wódki smakowej pomarańczowej (np. Grey Goose L’orange, Belvedere Pomarańcza)
kostki lodu
plasterek pomarańczy
Le citron on the rocks
kostki lodu
plasterek cytryny
Le Citron Caipiroska
1 limonka pokrojona w ósemki
1 porcja syropu ziołowego lub 1 łyżeczka cukru
club soda lub woda
La Poire on the rocks
kostki lodu
plasterek gruszki Anjou
Heather 81
2 porcje wódki
3/4 porcji miodu
½ porcji gorącej wody
6 listków mięty, plus kilka więcej listków mięty do dekoracji
1/2 porcji Drambuie
kawałek plastra miodu do dekoracji
Blushing Dutchess
3 ósemki obranego grejpfruta bez pestek
cukier do obtoczenia krawędzi szklanki
1/2 łyżeczki cukru
1 porcja triple sec
Ginger Julep

2 porcje wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
3 plasterki obranego imbiru o grubości około 1/8 cala
1 łyżeczka cukru
4 gałązki mięty, plus 1 gałązka mięty do ozdoby
4 ósemki cytryny
woda lodowa
club soda
Honeydew Cooler
¼ melona pokrojonego w kostkę wielkości 1 cala
2 łyżki stołowe miodu lub 2 łyżeczki cukru
2 porcje wody kokosowej
1 i 1/2 porcji soku z limonki
1/2 porcji syropu ziołowego lub 1 łyżeczka bardzo drobnego cukru
1 porcja crème de banane
listki mięty do dekoracji
club soda (opcjonalnie)
Two Step
1 plasterek cytryny do ozdoby
1 i 1/2 porcji soku pomidorowego
szczypta tabasco
Drinki czerwone i pomarańczowe:
Pomarańczowe Mojito
2 łyżeczki marmolady pomarańczowej
sok z 1 pomarańczy 100 ml
rumu 1 gwiazdka anyżu
2 plasterki pomarańczy
6-8 kostek lodu
woda gazowana (około 150 ml )
Rum mieszamy z sokiem z pomarańczy dodajemy gwiazdkę anyżu i odstawiamy na 10 minut na bok. Do 2 szklanek lub słoików wkładamy po łyżeczce marmolady pomarańczowej, po plasterku pomarańczy i po 3-4 kostki lodu. Rozlewamy na dwie szklanki po równo rum wymieszany z sokiem pomarańczowym i uzupełniamy do pełna wodą gazowaną, serwujemy.
Beach Bum
kruszony lód
1/2 porcji Cointreau
1 porcja świeżego soku z limonki
1/2 porcji likieru maraschino
kropelka grenadiny
listki mięty do dekoracji
Raspberry Tea
1 1/2 porcji wódki smakowej pomarańczowej (np. Grey Goose L’Orange, Belvedere Pomarańcza)
1 ½ porcji malinowej mrożonej herbaty
1 ½ porcji piwa imbirowego
1/4 porcji soku z limonki
wisienki maraschino do ozdoby
Buonasola
3/4 porcji Limoncello
3/4 porcji Campari
1/2 porcji syropu ziołowego lub 1 łyżeczka bardzo drobnego cukru
3 porcje soku pomarańczowego
1 plasterek pomarańczy
Carlyle Cocktail
1 porcja wódki smakowej pomarańczowej (np. Grey Goose L’Orange, Belvedere Pomarańcza)
3/4 porcji Campari
3/4 porcji likieru Disaronno
2 porcje soku pomarańczowego
2 porcje club soda
1 długa skórka z pomarańczy
Shiso Sangria
1/4 śliwki pokrojonej w kawałki, plus 1 plasterek śliwki do ozdoby
3/4 porcji syropu ziołowego
½ limonki, pokrojona w ósemki
4-6 listków shiso, z czego 1 odłożyć do ozdoby
1 porcja wina śliwkowego
Basil Watermelon Cooler
3 duże listki bazylii, plus kilka więcej listków do dekoracji
1-2 kawałki arbuza
1/2 porcji syropu ziołowego
1/2 porcji świeżego soku z limonki
piwo imbirowe
trójkątny kawałek arbuza i listki bazylii do dekoracji
Roma Rustica
1 i 1/2 porcji soku pomidorowego
kruszony lód
szczypta tabasco
1 porcja bulionu, najlepiej wołowego
1 plasterek krótkiego ogórka (kiszeniaka)
Bloody Kirby

1 i 1/2 porcji wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
½ calowy plasterek obranego ze skórki krótkiego ogórka (kiszeniaka), plus 1 słupek z ogórka do dekoracji
szczypta tabasco
1/4 porcji wytrawnego wermutu (Dry Vermouth)
1 i 1/2 porcji soku pomidorowego
Cape Fizz
2 porcje club soda
2 porcje soku żurawinowego
1/2 porcji syropu ziołowego
1/4 porcji soku z limonki
plasterek limonki do ozdoby
La Poire Onctueuse
1/2 porcji gorzkiego likieru czekoladowego Godiva
1/2 porcja likieru z orzechów laskowych Frangelico
1/8 porcji syropu ziołowego
1/2 porcji 1/2 podwójnej śmietanki i 1/2 mleka
Drinki zielone i żółte:
Grey Goose
½ porcji likieru Green Chartreuse
1 kawałek ogórka zielonego
2 liście kolendry
4 ziarenka pieprzu zielonego
kropelka soku z cytryny
1/3 porcji syropu ziołowego
Back Nine
2 porcje słodzonej mrożonej herbaty
1 porcja Limoncello lub innego likieru cytrynowego
starta skórka z 1 cytryny
listki mięty
Cucumber Fizz
1 i 1/2 porcji wódki smakowej gruszkowej (np. Grey Goose La Poire, Grusza Polska)
1/2 porcji likieru St. Germain Elderflower
2 porcje odciśniętego ogórka
1/2 uncji cytryny
1/2 uncji syropu ziołowego
lemoniada/woda sodowa
Monaco
2 porcje wódki
2 ósemki cytryny
cukier do obtoczenia szklanki
4 ciemnoczerwone winogrona i 2 do ozdoby
1 łyżeczka cukru
1 porcja Grand Marnier
Summit
3/4 porcji syropu ziołowego
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, plus 1 gałązka rozmarynu do ozdoby
1 gałązka świeżej mięty
4 ósemki cytryny
1 porcja Galliano (lub innego syropu waniliowego)
skórka limonki do ozdoby
Mango Collins

1 i 1/2 porcji wódki
1/2 porcji likieru Mandarine Napoleon
3 porcje nektaru z mango
1 porcja świeżego soku z cytryny
club soda
1 plasterek mango do ozdoby
Endeavour
2 porcje wódki smakowej gruszkowej (np. Grey Goose La Poire, Grusza Polska)
2 ósemki cytryny
1/4 porcji likieru Green Chartreuse
1 porcja syropu ziołowego
1 i 1/2 porcji nektaru gruszkowego
Chalet Cider

2 porcje wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
2 listki mięty
3/4 porcji syropu ziołowego
3 porcje musującego cydru
1/4 porcji likieru Green Chartreuse (opcjonalnie)
chipsy jabłkowe
On The Beach
– 50 ml wódki
– 30 ml Likieru brzoskwiniowego (Archer’s, Bols Peach)
– 30 ml Likieru kokosowego (Malibu)
– 80 ml soku pomarańczowego
– 15 ml Grenadiny
Wymieszać wszystko razem wraz z lodem w shakerze. Obejrzyj film instruktażowy:
Wymieszać wszystko razem wraz z lodem.
Zobacz również:
A ja aż takich wymyślnych nie lubię, Wolę czysta wódkę z sokiem pomarańczowym i porzeczkowym, czasami dodaję mrożone owoce.
Bardzo wyszukane składniki :( Ja ostatnio polubiłam drinki z odrobiną soku pomarańczowego.
Ja lubię tylko drinki z soku porzeczkowego, na domówkę najlepszy.
polecam Back Nine z mrozoną herbatą, osobiście kupuję Ice Tea o smaku cytrynowym – jest pyszny!
Hehehe, ja podobnie, ale uwielbiam czarną porzeczkę, do tego trochę wódki, dużo lodu, taki słodko-kwaśny, cierpki drink :)
Najlepsze są i tak koktajle z Jastrzębiej Góry!