Pasta do pieczywa z cieciorki, brokuła i oliwek
Ciecierzyca, cieciorka, groszek włoski – to jedno z najsmaczniejszych warzyw strączkowych, z którego można przygotować wiele ciekawych potraw. Miłośnicy kuchni wegetariańskiej dobrze o tym wiedzą, bo w ich menu wysokobiałkowa cieciorka gości często. To świetne źródło witamin z grupy B, a także witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu, więc powinna znaleźć się od czasu do czasu na talerzu każdego. Egipcjanie wierzyli nawet, że jest afrodyzjakiem.
Na bazie ciecierzycy można przygotować świetne pasty i smarowidełka do kanapek, tortilli i porannych tostów. Zachęcam do spróbowania!
Składniki:
- 260 g brokuła,
- szklanka suchej ciecierzycy,
- 1/2 szklanki zielonych oliwek,
- nieduża cebula (ok. 30 g),
- łyżeczka soku z cytryny,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- natka pietruszki,
- świeży lubczyk,
- sól i pieprz czarny.
Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczamy na kilka godzin, a najlepiej zostawić ją w wodzie na noc. Opłukujemy i gotujemy w świeżej wodzie. Brokuła możemy ugotować na parze nad gotującą się ciecierzycą lub w wodzie. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podduszamy przez kilka minut w wodzie. Kiedy brokuły i cieciorka będą gotowe, dodajemy do nich duszoną cebulkę, oliwki, oliwę oraz sporą ilość natki pietruszki (świeżej lub suszonej) i świeżego lubczyku. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Blendujemy dokładnie na pastę. Można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Przygotowujecie czasem domowy hummus lub inne pasty z ciecierzycy?