W tym roku pierwszy tydzień maja rozpieści nas wolnym czasem. Jeśli tylko pogoda dopisze, będziemy mogli spędzić dziewięć dni na oddawaniu się ulubionemu zajęciu większości Polaków, czyli grillowaniu – w przydomowym ogródku, na działce, czy nawet w parkach – w wyznaczonych do tego celu miejscach.
A jak grill, to koniecznie kiełbasa i karkówka – te potrawy są wybierane przez nas najczęściej1. Ciągle jeszcze niewiele osób grilluje ryby, czy warzywa. Do picia lubimy wybierać piwo1 – zarówno w wersji klasycznej, jak i różnego rodzaju radlery. Taka dieta z pewnością jest pyszna, ale jest też poważnym obciążeniem dla naszej wątroby, szczególnie, że majówka jest tylko wstępem do letniego sezonu grillowego.
Możemy oczywiście próbować zmienić przyzwyczajenia nasze i naszych przyjaciół – z pewnością wyjdzie to nam na zdrowie. Jednak fakt, że 88% grillujących Polaków najczęściej wybiera kiełbasę, a 77% popija ją piwem1, nie napawa optymizmem co do możliwości szybkiej zmiany nawyków żywieniowych.
Jak w takiej sytuacji zadbać o wątrobę, której właściwe funkcjonowanie jest niezwykle istotne dla całego organizmu? To od niej zależy przekształcanie węglowodanów i białek w tłuszcze, synteza lipoprotein, fosfolipidów i cholesterolu (wykorzystywanego w 80% do wytwarzania kwasów żółciowych), jak również rozkład lipidów do kwasów tłuszczowych2. Inną ważną funkcją wątroby jest odtruwanie organizmu poprzez neutralizowanie różnych toksyn, w tym alkoholu2.
Wątroba ma duże zdolności regeneracyjne2, jednak szkodzą jej nie tylko alkohol3 czy zła, tłusta dieta4, ale także nadmiar leków – szczególnie przeciwbólowych i uspokajających5. Bardzo negatywnie na stan wątroby wpływają zapalenia wirusowe typu A, B i C, do których może dojść poprzez kontakt z zakażonym pokarmem (wirus typu A), czy podczas różnych zabiegów, gdy naruszana jest ciągłość skóry (wirusy typu B i C)6.
Stosowanie produktów zawierających składniki wspomagające prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz poprawiających trawienie może korzystnie wpłynąć na regenerację komórek wątroby.
LIVEX 4TE® to suplement diety zawierający aż cztery składniki aktywne, tworzące unikalny 4 Liv Complex, w skład którego wchodzą:
- fosfolipidy (lecytyna sojowa) są składnikiem budulcowym błon komórkowych organizmu7,
- wyciąg z ziela karczocha – wspomaga prawidłowe procesy trawienne8,
- ekstrakt z ostropestu plamistego – sprzyja utrzymaniu zdrowej wątroby9,
- wyciąg z ostryżu długiego – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
4 Liv Complex został wzbogacony witaminy z grupy B, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Zastosowanie:
Zachowanie zdrowej wątroby. Wspomaganie prawidłowego procesu trawienia. Utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:
2 razy dziennie po 2 kapsułki. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Livex 4TE® – suplement diety – nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Sugerowana cena dla pacjenta – około 12,5 zł za opakowanie 60 kapsułek.
_________________
- Badanie zostało przeprowadzone przez TNS Polska na zlecenie Tesco Polska; w dniach 24-29 kwietnia 2015 r. metodą wywiadów bezpośrednich wspomaganych komputerowo (CAPI) na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 1000 Polaków w wieku 15 lat i więcej
- dr hab. Jacek Juszczyk, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, „Wątroba – budowa i funkcje”, gastrologia.mp.pl.
- dr hab. Tomasz Mach, dr med. Andrzej Cieślak, Katedra Gastroenterologii, Hepatologii
i Chorób Zakaźnych CMUJ Kraków, „Alkoholowe choroby wątroby”, gastrologia.mp.pl. - Dr n. med. Lucyna Pachocka, „Produkty zalecane I przeciwwskazane w chorobach wątroby”, www.dieta.mp.pl.
- dr hab. Anna Boroń-Kaczmarska, Katedra i Klinika Chorób Zakaźnych i Hepatologii Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, „Polekowe uszkodzenia wątroby”, gastrologia.mp.pl.
- dr hab. J. Juszczyk, prof. dr hab. M. Pawłowska, „Ostre wirusowe zapalenie wątroby (WZW)”, gastrologia.mp.pl.
- Küllenberg et al., „Health effects of dietary phospholipids”, Lipids in Health and Disease 2012, 11:3.
- Lattanzio V., Kroon P. et al., “Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients”, Journal of functional foods I(2009) 131-144.
- Sylibum marianum (Milk Thistle), Monograph Alternative Medicine Review Vol. 4, N˚4, 1999.