LIVEX 4TE – zabierz ze sobą na majówkę

31 marca 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


W tym roku pierwszy tydzień maja rozpieści nas wolnym czasem. Jeśli tylko pogoda dopisze, będziemy mogli spędzić dziewięć dni na oddawaniu się ulubionemu zajęciu większości Polaków, czyli grillowaniu – w przydomowym ogródku, na działce, czy nawet  w parkach – w wyznaczonych do tego celu miejscach.

A jak grill, to koniecznie kiełbasa i karkówka – te potrawy są wybierane przez nas najczęściej1. Ciągle jeszcze niewiele osób grilluje ryby, czy warzywa. Do picia lubimy wybierać piwo1 – zarówno w wersji klasycznej, jak i różnego rodzaju radlery. Taka dieta z pewnością jest pyszna, ale jest też poważnym obciążeniem dla naszej wątroby, szczególnie, że majówka jest tylko wstępem do letniego sezonu grillowego.

Możemy oczywiście próbować zmienić przyzwyczajenia nasze i naszych przyjaciół – z pewnością wyjdzie to nam na zdrowie. Jednak fakt, że 88% grillujących Polaków najczęściej wybiera kiełbasę, a 77% popija ją piwem1, nie napawa optymizmem co do możliwości szybkiej zmiany nawyków żywieniowych.

Jak w takiej sytuacji zadbać o wątrobę, której właściwe funkcjonowanie jest niezwykle istotne dla całego organizmu? To od niej zależy przekształcanie węglowodanów i białek w tłuszcze, synteza lipoprotein, fosfolipidów i cholesterolu (wykorzystywanego w 80% do wytwarzania kwasów żółciowych), jak również rozkład lipidów do kwasów tłuszczowych2. Inną ważną funkcją wątroby jest odtruwanie organizmu poprzez neutralizowanie różnych toksyn, w tym alkoholu2.

Wątroba ma duże zdolności regeneracyjne2, jednak szkodzą jej nie tylko alkohol3 czy zła, tłusta dieta4, ale także nadmiar leków – szczególnie przeciwbólowych i uspokajających5. Bardzo negatywnie na stan wątroby wpływają zapalenia wirusowe typu A, B i C, do których może dojść poprzez kontakt z zakażonym pokarmem (wirus typu A), czy podczas różnych zabiegów, gdy naruszana jest ciągłość skóry (wirusy typu B i C)6.

Stosowanie produktów zawierających składniki wspomagające prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz poprawiających trawienie może korzystnie wpłynąć na regenerację komórek wątroby.

LIVEX 4TE® to suplement diety zawierający aż cztery składniki aktywne, tworzące unikalny 4 Liv Complex, w skład którego wchodzą:

  • fosfolipidy (lecytyna sojowa) są składnikiem budulcowym błon komórkowych organizmu7,
  • wyciąg z ziela karczocha – wspomaga prawidłowe procesy trawienne8,
  • ekstrakt z ostropestu plamistego – sprzyja utrzymaniu zdrowej wątroby9,
  • wyciąg z ostryżu długiego – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby,

4 Liv Complex został wzbogacony witaminy z grupy B, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Zastosowanie:

Zachowanie zdrowej wątroby. Wspomaganie prawidłowego procesu trawienia. Utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:

2 razy dziennie po 2 kapsułki. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.

Livex 4TE® – suplement diety – nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Sugerowana cena dla pacjenta – około 12,5 zł za opakowanie 60 kapsułek.

 

­­­­­­­­­­­­_________________

  1. Badanie zostało przeprowadzone przez TNS Polska na zlecenie Tesco Polska; w dniach 24-29 kwietnia 2015 r. metodą wywiadów bezpośrednich wspomaganych komputerowo (CAPI) na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 1000 Polaków w wieku 15 lat i więcej
  2. dr hab. Jacek Juszczyk, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, „Wątroba – budowa i funkcje”, gastrologia.mp.pl.
  3. dr hab. Tomasz Mach, dr med. Andrzej Cieślak, Katedra Gastroenterologii, Hepatologii
    i Chorób Zakaźnych CMUJ Kraków, „Alkoholowe choroby wątroby”, gastrologia.mp.pl.
  4. Dr n. med. Lucyna Pachocka, „Produkty zalecane I przeciwwskazane w chorobach wątroby”, www.dieta.mp.pl.
  5. dr hab. Anna Boroń-Kaczmarska, Katedra i Klinika Chorób Zakaźnych i Hepatologii Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, „Polekowe uszkodzenia wątroby”, gastrologia.mp.pl.
  6. dr hab. J. Juszczyk, prof. dr hab. M. Pawłowska, „Ostre wirusowe zapalenie wątroby (WZW)”, gastrologia.mp.pl.
  7. Küllenberg et al., Health effects of dietary phospholipids”, Lipids in Health and Disease 2012, 11:3.
  8. Lattanzio V., Kroon P. et al., “Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients”, Journal of functional foods I(2009) 131-144.
  9. Sylibum marianum (Milk Thistle), Monograph Alternative Medicine Review Vol. 4, N˚4, 1999.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz