Sernik to ulubione ciasto w naszej rodzinie. Ten przepis bije na głowę wszystkie

24 maja 2024, dodał: Redakcja

Kiedy pierwszy raz próbowałam na rodzinnym przyjęciu sernik cioci Renatki byłam bardzo zaskoczona wyczuwalną, serową teksturą masy serowej. Okazało się, że ten sernik ciocia nie zrobiła z gotowej masy serowej z wiaderka, tylko po prostu pokruszyła całą kostkę sera półtłustego. Taki świeży ser, niczym nie przypomina w smaku nieco kwaśnego jak dla mnie sera z wiaderka. Od tej pory robię wyłącznie taki sernik, na bazie kruchego ciasta z dodatkiem brzoskwiń. Ciasto polewam lukrem lub polewą z białej czekolady. Najbardziej smakuje nam ta wersja z bezą i taki przepis znajdziecie poniżej.

sernik z bezą

Doskonałą bazą pod ser jest kruche ciasto, które wykonuje się stosunkowo szybko. Ciasto wychodzi zawsze i jest absolutnym hitem na naszych rodzinnych spotkaniach. Jego tajemnica, którą właśnie wam zdradzam jest ten pyszny ser, lekko granulowaty, cudownie połączony z bezą i ciastem kruchym z dodatkiem brzoskwiń, przyjemnie pieści nasze podniebienie. Jak dla mnie nie ma lepszej wersji sernika, owszem lubię sernik z rosą, nowojorski, krakowski itp, ale ten jest po prostu najlepszy! Ja robię to ciasto albo na dużą blachę albo na połowę dużej blachy, jeśli robię na mniejszy apetyt wtedy po prostu dodaję tylko 2 szklanki mąki, 4 jaja i 3/4 kostki margaryny. Sera nie żałuję – im więcej tym smaczniej!

składniki na ciasto kruche na dużą blachę:

3 szklanki mąki pszennej tortowej

margaryna do ciast

3 łyżki cukru lub ksylitolu, erytrytolu

5 żółtek (białka zostawiamy na pianę!)

3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

szczypta soli

kilka kropel aromatu cytrynowego

składniki na masę serową:

kg białego sera półtłustego w kawałku (jak będzie 1,5 kg to sernik się nie obrazi)

1 jajo

budyń waniliowy

połowa szklanki cukru (może być ciutkę mniej)

brzoskwinie z puszki

przygotowanie:

Ciasto szybko zagnieść, połowę włożyć do zamrażalnika, drugą połową wyłożyć spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

W dużej misce wyrabiamy masę serową z budyniem, cukrem i jajek – dosłownie można to zrobić dłońmi lub widelcem.

Ubijamy pianę z białek, która pozostała z jajek z dodatkiem odrobiny soli i 3 łyżkami cukru.

Na ciasto kładziemy masę serową, następnie kładziemy pokrojone w cząstki brzoskwinie, na to wykładamy bezę a na sam wierzch ścieramy ciasto z zamrażalki (lub po prostu skubiemy w formie kruszonki). Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pozostawiamy uchylone drzwiczki na 30 minut, i gotowe, smacznego!

 

UWAGA: można połowę ciasta wymieszać z kakao, wtedy uzyskamy fenomenalny kakaowy spód z ciasta kruchego, który świetnie komponuje się z delikatną serową i puszystą masą.

 

sernik puszysty