Biorę kurczaka i dodaję tę przyprawę. To danie to petarda

28 maja 2024, dodał: Dagmara Borucka

Pieczony kurczak, to danie przede wszystkim proste i szybkie w wykonaniu. Idealne dla całej rodziny, szczególnie z ulubionymi dodatkami. Zobaczcie moją propozycję podania. Ważny jest jeden składnik, który powoduje, że kurczak jest wyrazisty w smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Można wykorzystać całego kurczaka, ale też podudzia, pałeczki czy skrzydełka.

 

Co nieco o kurczaku

Kurczak, to popularne źródło białka, które jest niezbędne dla budowy i naprawy tkanek w organizmie. Jest to również stosunkowo niskotłuszczowe mięso, zwłaszcza pierś z kurczaka bez skóry, co może pomóc w kontroli masy ciała. Ponadto, kurczak dostarcza różnych witamin i minerałów, takich jak witamina B6, niacyna, fosfor i selen, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jego wszechstronność w kuchni sprawia, że jest popularnym wyborem na całym świecie. Dzięki wysokiej zawartości białka i innych składników odżywczych, kurczak może pomóc w prawidłowym wzroście i rozwoju, a także wspierać zdrowie mięśni i kości. Witaminy i minerały zawarte w kurczaku mogą również wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagając organizmowi w walce z infekcjami i chorobami. Ważne jest jednak, aby unikać nadmiernej ilości tłuszczu i soli podczas gotowania, aby zachować korzystne właściwości zdrowotne tego popularnego mięsa.

Przepis

Sekretem idealnego, pieczonego kurczaka jest marynata. To właśnie ona nadaje całego smaku i aromatu. W tym przepisie proponujemy, połączenie słodkiej papryki z wędzoną papryką, sosem sojowym, tymiankiem i odrobiną płatków chilli. Wędzona papryka dodaje wyjątkowego, dymnego smaku, sprawiając, że danie przypomina smak udka z grilla.

 

Składniki:

  • 7 udek lub podudzi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta płatków chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 6 ziemniaków
  • pół cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszajcie oliwę, sos sojowy, przyprawy, zioła oraz sok z cytryny. Dokładnie wysmarujcie kurczaka marynatą i odstawcie go do lodówki na kilka godzin. Warzywa pokrójcie na kawałki i skropcie oliwą. Wszystko pieczcie w 200 stopniach przez godzinę. Możecie co jakiś czas polać udka powstałym sosem z brytwanki lub naczynia żaroodpornego.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...