To danie wygląda cudownie, smakuje cudownie i pachnie cudownie. Jest kulinarnym majstersztykiem.Lasagne (lasagna) to rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa jest zapiekana.
Są różne teorie, najbardziej popularna to ta, która mówi o włoskim pochodzieniu tego dania, jest także taka, która twierdzi, jakoby lasagne była potrawą angielską. W XIV wieku na dworze króla Ryszarda II w Anglii jadano potrawę bardzo zbliżoną do lasagne, o nazwie „loseyns” (wymawiano ją „lasan”).
Przepis na tę siostrę bliźniaczkę włoskiej lasagne zapisany został w pierwszej książce kucharskiej Anglii. Mimo tych faktów historycznych, lasagne uważana jest za potrawę włoską. Rzymianie używali tej nazwy o wiele wcześniej i przypuszczamy, że to oni pierwsi wpadli na pomysł tego dania.
Lasagne tradycyjne
Składniki: – 200 g makaronu lasagne
– 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
– 2-4 ząbki czosnku
– 200 g koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki
– 200 g pieczarek
– 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
– kilka pomidorów do dekoracji
– sól
– suszone oregano
– suszony tymianek
– bazylia świeża lub suszona
– 150 – 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)
– 2 szklanki sosu beszamelowego
Przygotowanie:
Czosnek obrać, drobno posiekać lub rozdusić, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso i smażyć aż do wytopienia się tłuszczu (ok 10 – 15 min) pilnując by nie sklejało się. Kolejno dodać koncentrat lub pomidory. W przypadku koncentratu dusić 5 minut. Gdy dodajemy pomidory z puszki, musimy dusić całość nieco dłużej. Doprawić solą, oregano, tymiankiem, bazylią – według preferencji. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Według kuchni włoskiej pieczarki umieszczamy surowe. W Grecji zaleca się by pieczarki przyrumienić na łyżce oleju. W naczyniu układać warstwami: na samo dno pieczarki i sos lub sam sos a następnie na przemian: makaron lasagne, sos beszamelowy, sos bolognese, pieczarki (ewentualnie tarty ser). Wierzch posypać tartym serem, przyprawić przyprawami i ułożyć połówki pomidorów. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Lasagne z wołowiną
Składniki:
– 1/2 kg zmielonej wołowiny
– płaty makaronu
– 1/2 l przecieru pomidorowego
– sól, pieprz,
Wołowinę usmażyć na suchej patelni, używając do tego teflonowej patelni lub łyżki oliwy. Doprawić solą, pieprzem, dodać łyżkę natki pietruszki. Przecier doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem i posiekaną bazylią. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, zalać gotującym się mlekiem i doprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Dno ceramicznego lub żaroodpornego naczynia polać sosem pomidorowym, ułożyć warstwę surowego makaronu, na to nałożyć mięso, polać sosem pomidorowym, następnie ułożyć kolejną warstwę makaronu i mięsa. Na całość położyć ostatnią warstwę makaronu, polać beszamelem i piec w temp. ok. 180 stopni przez 40 min. Kiedy całość się upiecze (makaron będzie miękki a beszamel rumiany), na zapiekance można ułożyć plastry mozarelli i całość zapiec do rozpuszczenia się sera.
Lasagne z kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
– makaron lazania
– szpinak mrożony, rozdrobniony – 2 filety z kurczaka
– kwaśna śmietana (lub jogurt)
– czosnek, cebula
Na patelnię wylać trochę oleju, zrumienić delikatnie posiekaną cebulkę, wrzucić zamrożony (połamany na mniejsze kawałki) szpinak i dusić, jak się rozmrozi dodać przyprawy (dużo czosnku – 3 -4 ząbki), poddusić . Na drugiej patelni obsmażyć pokrojone w w kostkę filety z kurczaka, dodać przyprawy – sól, delikat do mięs, co kto lubi. Przesmażone mięso przełożyć do szpinaku, przemieszać, zestawić z ognia, żeby odrobinę przestygło, wlać kwaśną śmietanę lub jogurt i doprawić. Beszamel. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, razem delikatnie zrumienić, rondelek zdjąć z ognia, wlać mleko i energicznie wymieszać. Postawić na słabym ogniu. Dodać troszkę soli, troszkę gałki i mieszać. Formę wysmarować sosem beszamelowym, układać suche płaty lazanii, na nie warstwę sosu i kilka plasterków sera, lazania, sos i tak dalej. Ostatnią warstwę polać beszamelem i posypać serem. Postawić do piekarnika. Piec w temp. ok. 180 stopni C, aż się beszamel delikatnie nie zrumieni.
Lasagne z cukinią i pomidorami
Składniki:
– 1 opakowanie makaronu lasagne
– 4 cukinie pokrojone w półtalarki – 3 cebule pokrojone w kostkę
– 4- 6 ząbki czosnku drobno posiekane
– 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
– 200 g mozzarelli startej na tarce lub pokrojonej w plasterki
– świeża bazylia i tymianek (ewentualnie suszone)
– sól
– świeży pieprz Przygotowanie:
W dużym garnku na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem, (jeżeli używamy suszonych ziół) wsypać zioła, dodać cukinię i dusić do miękkości. Kiedy cukinia zmiękknie, dodać pomidory i doprawić solą, świeżym pieprzem oraz ziołami. Na dość sporą blaszkę wlać odrobinę powstałego sosu, układać makaron, płat obok płata, ponownie zalać sosem i posypać mozzarellą. Pamiętajmy, aby makaron przykryć dokładnie sosem. Suche zapieczone kawałki lasagne są twarde jak kamień. Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40-45 minut.
– 2 „kulki” mozzarelli
– olej do smażenia Przygotowanie: Na pateli rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić na niego kolendrę, szłwię i rozmaryn. Lekko podsmażyć (aby przyprawy oddały swój aromat), dodać cebulę, a następnie mięso, utartą marchewkę, seler oraz rozdrobniony czosnek. Po ok. 10 min. duszenia wlać sok pomidorowy. Doprawić do smaku. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę. Ciągle mieszając wlać ciepłe mleko. Gotować, aż płyn uzyska konsystencję dość gęstego sosu. Doprawić. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Każdy posmarować odrobiną oliwy. Usmażyć na patelni grillowej. Dno prostokątnej formy do zapiekania wyłożyć płatami makaronu (suchymi lub krótko sprzonymi w gorącej wodzie). Na nich ułożyć porcję mięsnej masy, sosu oraz kawłki mozzarelli i cukinii. Powtarzać dowolnie układanie warstw. Ostatnią warstwę obłożyć świeżymi liśćmi szpinaku, kiełkami i szałwią. Na samej górze pozostawić makaron pokryty beszamelem. Zapiekać ok. 50 minut w 150 st C (aż na wierzchu się przyrumieni).
Lasagne z dynią
Składniki:
– 1 kg pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę
– 1/2 puszki pomidorów krojonych
– 15 g masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 liście szałwii
– 1 cebula
– 30 ml białego wina
– 30 ml wody
– sól i pieprz
– 300 ml passaty (przecieru pomidorowego)
– 100 ml wody
– 1 łyżeczka cukru
– sól i pieprz – 150 g twarożku koziego Chevrissime blanc
– 250 g ricotty
– 1 duże jajko lub 2 małe
– mielona gałka muszkatołowa
– sól i pieprz
– płaty lazanii
– 1 kula mozzarelli z zielonymi oliwkami (lub zwykła) Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, a następnie podsmażyć liście szałwii. Dodać posiekaną cebulkę oraz czosnek i podsmażyć ok. 5 min. na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodać na patelnię kawałki dyni, zamieszać. Po 2-3 min. dodać wino, wodę oraz krojone pomidory. Dusić pod przykryciem przez 15 min. Doprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia. W dzbanku zmieszać ze sobą passatę i wodę, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. W misce utrzeć ser kozi z ricottą, dodać rozmącone jajka i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia do zapiekania wlać 1/2 sosu pomidorowego, wyłożyć na niego warstwę płatów lazanii, następnie warstwę 1/3 dyniowego farszu, na to warstwę 1/3 nadzienia serowego. Znów przykryć płatami lazanii i powtarzać. Polać całą lazanię pozostałym sosem pomidorowym, na wierzchu rozrzucić pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wstawić do piekarnika na ok. 60 min.
Lazania z dynią i szpinakiem
Składniki: – 750 g dyni
– 2 łyżki oliwy
– sól
– świeżo mielony pieprz
– gałka muszkatołowa
– 500 g szpinaku
– 1 łyżka masła
– 500 g gotowego sosu pomidorowego – ok. 10 płatów lazanii
– 100 g tartego parmezanu
Sos beszamelowy:
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 1/2 l mleka
– 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dynię obrać, przepołowić, usunąć pestki i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 min. W międzyczasie swieży szpinak opłukać, wrzucić do garnka, gotować, aż się rozpadnie. Wyłożyć szpinak na sitko, odcisnąć z nadmiaru wody. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić szpinak, krótko podsmażyć. Oprószyć solą, pieprzem i gałką. Przygotować sos beszamelowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć płaty lazanii. Wyłożyć część passaty pomidorowej i połowę upieczonej dyni. Ponownie ułożyć płaty lazanii, połowę sosu beszamelowego i szpinak, połowę tartego parmazanu, przykryć płatami lazanii. Na makaron wyłożyć resztę passaty pomidorowej, pozostałą dynię i ponownie przykryć. Na wierzchu rozsmarować pozostały sos beszamelowy, posypać parmezanem. Piec przez ok. 40 min.
Lasagne z grzybami
Składniki:
– ok. 12 płatów makaronu lasagne (w zależności od wielkości formy)
– 400 g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
– 1 cebula – 1 szklanaka tartego parmezanu (ew. żółtego sera)
– 2 szklanki sosu beszamelowego (po 3 łyżki masła i mąki i 1/2 l mleka)
– 3 łyżki oliwy
– sól
– pieprz
– suszony tymianek i majeranek
Przygotowanie:
Płaty makaronu gotować przez ok. 3 -4 minuty w dużej ilości osolonego wrzątku. Odsączyć, przelać zimną wodą i ułożyć w taki sposób, aby się nie sklejały (na osobnych talerzach). Grzyby dokładnie oczyścić, umyć. Pokroić na niewielkie kawałki. W rondelku o grubym dnie rogrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić posiekaną cebulę, którą zeszklić. Następnie wrzucić grzyby, suszone zioła, sól i pieprz i często mieszając dusić grzyby przez ok. 15 minut. Przygotować sos beszamelowy – 4 łyżki masła rozpuścić i dodać taką samą ilość mąki. Chwilę razem smażyć, aby powstała jasna zasmażka. Zdjąć z ognia z rozprowadzić połową litra mleka, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Prosotokątną formę do zapiekanek wysamrować oliwą. Ułożyć ściśle płaty makaronu, na nich warstwę grzybów, następnie wartwę beszamelu i posypać obficie parmezanem. postąpić tak samo z następną warstwą. Na wierzchu powinna znaleźć się jedynie warstwa grzybów, posypana serem (bez sosu beszamelowego). Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Lasagne z tuńczykiem
Składniki: – makaron lasagne
– 3 puszki tuńczyk w kawałkach
– 5 dużych pomidorów
– 50 g sera żółtego
– 50 g masła – 1 cebula
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć przez 5 minut, wsypać 3 łyżki mąki i chwilę gotować, jednocześnie mieszając. Wlać mleko, wymieszać i przyprawić. Dodać musztardę, ser żółty i tuńczyka (bez zalewy). Pogotować przez kilka minut. Na dno naczynia żaroodpornego wylać część masy, na to położyć warstwę lasagne, masę, pokrojone pomidory i tak dalej. Ułożyć liście i kiełki. Wierzch zalać sosem pomidorowym. Piec przez 30 minut w 180 st C.