Zapiekanka warzywna, ziemniaczana czy makaronowa to jedno z najszybszych dań, do tego bardzo sycące i proste do odgrzania.
Prosta zapiekanka z kilkoma warzywami to gwarancja udanego i prostego w przygotowaniu obiadu rodzinnego. Nie tylko zajmuje ono mało czasu, ale na dodatek bardzo często można do niego użyć różnych resztek znajdujących się akurat w lodówce. Im większa ich różnorodność tym lepiej. Okazuje się, że zapiekanka jest daniem, które można przygotować w bardzo krótkim czasie i która jednocześnie z całą pewnością będzie smakować każdemu. Jest daniem nie tylko szybkim w przygotowaniu, ale także daniem bardzo tanim i ekonomicznym. Z uwagi na te okoliczności coraz więcej Polaków decyduje się na przygotowywanie zapiekanek w swoich domach. Obecnie popularne są przede wszystkim zapiekanki, w których można wykorzystać bazę sosu beszamelowego, który świetnie nadaje się do związania poszczególnych składników sałatki. Sos ten w zasadzie jest obojętny smakowo, a ma jedynie posłużyć do tego, aby cała zapiekanka się nam nie rozpadła. Do zapiekanki można dodać dowolne rodzaje mięsa oraz dowolne rodzaje warzy, jakimi akurat dysponuje się w swojej lodówce, dzięki czemu koszty przygotowania zapiekanki będą naprawdę niskie. Do zapiekanki nadają się już nie tylko określone rodzaje makaronów, ale także ziemniaki.
Zapiekanka może być efektem naszej kulinarnej fantazji. Może być uzupełnieniem obiadu lub zaistnieć samodzielnie. Z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków smakuje wybornie. To jedna z potraw tzw. 'awaryjna’, mimo prostoty (a może właśnie dzięki niej) zachwycająca smakiem.
Zapiekanka cebulowa
Składniki:
– 1 butelka jasnego piwa
– 1 kg cebuli – 60 g masła
– 2 kg ziemniaków
– 2 śmietanki
– sól
– pieprz
– starta gałka muszkatołowa
– 100 g tartego sera żółtego
– masło
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ziemniaki po obraniu pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami cebulę i ziemniaki (dolną i wierzchnią warstwą powinny być ziemniaki). Piwo wymieszać ze śmietaną, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ser. Tak uzyskaną masą zalać potrawę. Na wierzch położyć dosyć grube wiórki masła. Piec 2 godziny w temperaturze 220 st.C. Podawać z surówką i kufelkiem piwa.
Zapiekanka ziemniaczano-śmietanowa
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 cebula
– 150 g boczku wędzonego
– 100 g kiełbasy
– 2 łyżki masła
– 200 ml śmietany 18%
– 200 g sera żółtego
– 1 jajko
– pieprz
– 1 ząbek czosnku
– natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, wrzucić do wrzącej wody, gotować 10 minut, odsączyć. Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni. Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko. Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15–20 minut. Podawać udekorowane świeżą natką pietruszki, szczypiorkiem lub tymiankiem.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie 10 minut. Przestudzone wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i posiekać. Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka. Przełożyć do ziemniaków. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilę smażyć. Mieszając, wlać wino, bulion i śmietanę. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, Gotować około 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Brokuły ułożyć wokół mięsa i polać sosem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyc potrawę. Zapiekać 30-40 minut.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
– 5 ziemniaków pokrojone w cienkie plastry
– 1 szklanka śmietany
– 1 szklanka mleka
– troszkę tartej gałki muszkatołowej – 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
– 1 szklanka utartego sera mozzarella
– łyżka masła
– 1 szklanka bułki tartej
– sól i pieprz
– świeży tymnianek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 1 80 stopni.W misce dobrze wymieszać ziemniaki ze śmietaną, gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem, serem, solą i pieprzem. Natłuść dobrze naczynie do zapiekania masłem i natrzeć ząbkiem czosnku. Przełożyć do niego ziemniaki i posypać tartą bułką. Dla smaku i aromatu posypać wierzch serem. Piec około godziny, najlepiej sprawdzić czy ziemniaki będą już miękkie i złote. Ziemniaki idealnie pasują do grillowanych i pieczonych mięs. Są niezłym dodatkiem podnoszącym potrawie jakość i smak.
Zapiekanka makaronowo-pomidorowa
Składniki:
– dowolny makaron
– 1/2 kulki mozzarelli
– 150 g serka ricotta (twarożku)
– 2 pełne łyżki mascarpone
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– 1 małe białko jaja
– 2 białe kiełbaski
Sos pomidorowy:
– 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek (pelati)
– 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty) lub bulionu
– 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
– świeża bazylia
– oliwa extra vergine do polania
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (2 łyżki odłożyć) oraz białko. Nadziać muszle i odłożyć. Pomidory z puszki wlać do miski, sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek. Pokroić nożyczkami kuchennymi lub nożem na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem pomidorowym lub bulionem, oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 – 2 łyżeczkami cukru. Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, dodać pokrojone kiełbaski, posypać resztą parmezanu, skropić 2 – 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 – 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać (można włączyć na chwilę opcję grilla jeśli lubimy zrumieniony i chrupiący makaron po brzegach). Posypać świeżą bazylią.
Zapiekanka z tuńczykiem
Składniki:
– 400 g makaronu – sól
– pieprz
– 2 puszki tuńczyka w oleju
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku – 1 łyżka oleju
– 5 łyżek śmietany kremówki lub mleka
– 150 g mrożonego groszku
– 200 g sera edamskiego
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Tuńczyka osączyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Nie rozmrożony groszek wsypać do wrzącej osolonej wody, pozostawić na ogniu 2 minuty licząc od czasu zagotowania wody. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Formę nasmarować masłem, warstwami układać makaron, tuńczyka i groszek. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez 35-40 minut w temperaturze 200°C.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju al’dente. Pierś pokroić w paseczki, przyprawić sola, pieprzem i przyprawą do kebabu i usmażyć na patelni na złoty kolor. Pokroić papryki w kwadraciki i cebulę w pióra. Wrzucić na patelnię wszystko łącznie z mrożonką. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie zrobić sos tj. czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć razem ze śmietaną i odrobinką soli. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać go z wcześniej zrobionym sosem, posiekaną natką pietruszki i 1 garścią żółtego sera. Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą i włożyć cały wcześniej wymieszany makaron. Na makaron rozłożyć upieczone w paski mięso i na sama górę warzywa. Posypać serem. Piec w piekarniku 180 stopni, ok. 30-40 min. Przed końcem pieczenia posypać dodatkowo serem i jeszcze zapiekać prze chwilkę.
Zapiekanka z pieczarkami
Składniki:
– 250-300 g makaronu
– oliwa z oliwek
– 1/3 małej cebuli
– 3 plastry wędzonej szynki
– 6-8 małych pieczarek – 150 g mrożonego groszku
– 1 średniej wielkości pomidor
– sól prowansalska
– zioła prowansalskie
– słodka papryka w proszku
– 100 g startego sera żółtego
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dorzucić pokrojoną w kosteczkę szynkę. Smażyć do zrumienienia. Szynkę zdjąć z patelni, a włożyć pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć od czasu do czasu mieszając, dodać groszek, posolić i obficie posypać ziołami prowansalskimi oraz papryką. Gdy groszek będzie miękki dodać pomidora i jeszcze chwilę trzymać na średnim ogniu. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Makaron, szynkę i warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego i dokładnie wymieszać. Posypać serem i ziołami prowansalskimi. Zapiekać 25 minut (piekę 15 minut pod przykryciem, a potem zdejmuję pokrywę naczynia i piekę jeszcze 10 minut). Jak każda zapiekanka, najlepsza jest po chwilowym ostygnięciu.
Zapiekanka z groszkiem
Składniki:
– makaron
– 2 cebule
– 20 dag zielonego groszku
– 20 dag sera z niebieską pleśnią
– szklanka śmietany
Makaron ugotować na półtwardo. Cebule obrać, pokroić na talarki, rozdzielić na pierścienie i wrzucić razem z groszkiem do osolonego wrzątku. Blanszować około 3 minut, osączyć. Podsmażyć boczek. Żaroodporną formę wysmarować masłem, obsypać tartą bułką. Włożyć makaron przesypując je groszkiem, cebulą, boczkiem oraz rozkruszonym serem pleśniowym i pokrojonymi na połówki oliwkami. Śmietanę roztrzepać z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sporą szczyptą pieprzu. Wszystko polać masą jajeczną i zapiekać 30 minut w temp. 180°C. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Zapiekanka z brukselką i indykiem
Składniki:
– 0,5 kg mielonej piersi indyczej
– 0,5 kg brukselki
– czerstwa bułka – 2 żółtka
– pół kubeczka jogurtu naturalnego
– mały kubeczek kwaśnej śmietany 12%
– 3/4 szklanki mleka
– łyżka masła
– 40 dag pieczarek
– 3/4 szklanki tartego żółtego sera
– pieprz, sól, cukier
– gałka muszkatołowa
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Brukselkę umyć i ugotować na pół-twardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (po pół łyżeczki soli i cukru). Odcedzić. Wyłożyć na formę do zapiekania. Namoczyć czerstwą bułkę w gorącej wodzie. Dodać do indyka razem z jednym żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Nakładać mięso łyżką bezpośrednio na patelnię z rozgrzanym olejem, tworząc małe kuleczki. Obsmażać ze wszystkich stron na złoty kolor. Włożyć do naczynia z brukselką. Dodać podsmażone pieczarki. Sos: w naczyniu wymieszać jogurt, śmietanę, mleko, żółtko, masło, ser oraz pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Polać mięso i brukselkę. Zapiekankę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć i również pokroić w plasterki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwę ziemniaków, warstwę plasterków marchewki, a na wierzchu warstwę cukinii. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i koperkiem oraz doprawioną do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać wiórkami z pozostałego masła. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.