Serdecznie dziękujemy za ogromną ilość nadesłanych komentarzy na portalu i facebooku oraz maili w związku z naszym konkursem wiosennym zorganizowanym wraz z marką AQUAPHOR! Miło nam ogłosić, że dzbanki ze szklaneczkami trafiają do:
Iga
AGNES
Mój przepis to kolorowa sałatka, idealna do zjedzenia przed treningiem. Robię ją w dwóch wersjach – warzywnej i owocowej, w zależności od nastroju. Jestem osobą aktywną, często ćwiczę, dbam również o swoją dietę, dlatego ta sałatka tak bardzo przypadła mi do gustu. Jej niska kaloryczność oraz zawartość witamin to dla mnie ogromny plus. Co najlepsze – jej przygotowanie zajmuje mi mniej niż 10 minut!
Składniki:
Baza do obu sałatek:
– mieszanka sałat
– orzechy włoskie
– ser feta lub mozzarella
Sałatka warzywna:
– pomidorki koktajlowe
– żółta papryka
– oliwki
Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, paprykę oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do miski wsypać zawartość paczki z sałatami, a następnie dodać pokrojone warzywa oraz oliwki. Ser feta/ mozzarellę pokroić w kostkę, orzechy przełamać na małe części i wrzucić do reszty. Wszystko delikatnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy do smaku.
Sałatka owocowa:
– truskawki
– arbuz
– granat
Przygotowanie:
Truskawki pokroić na małe kawałki, z arbuza wydrążyć kuleczki. Z granatu wyciągnąć pestki i razem z resztą owoców wrzucić na przygotowaną wcześniej w misce zawartość paczki sałat. Ser feta/mozzarellę pokroić w kostkę i dodać do owoców. Na koniec wrzucić rozdrobnione orzechy włoskie. Delikatnie wymieszać.
Smacznego! :)
Mam świetny pomysł na wiosenną sałatkę z kiełkami brokułu i rzodkiewki, kurczakiem, serem feta i dresingiem z pomelo. Pyszna, orzeźwiająca.
Składniki:
mix sałat ok 200 g
40 g kiełków warzyw np brokułu, rzodkiewki
chilli kolorowe: czerwone, żółte, zielone, pomarańczowe
1/4 owocu pomelo miąższ
5 pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
upieczona pierś lub udko z kurczaka
gruszka
dresing: sok z 1/2 cytryny, sok z 1/4 pomelo, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, oregano, tymianek, bazylia szczypta, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek
(proporcja 2:1 oliwa do soku)
Sposób:
Gruszkę pokroić w plastry i grillować na suchej patelni.
Sałatę rozłożyć na półmisku, dodać pokrojoną w kostkę fetę, kiełki, pomidorki i pomelo pokrojone, gruszkę w paski pokrojoną, chilli w plasterkach, na wierzchu ułożyć upieczone kawałki mięsa.
Zrobić dresing do sałatki, którym należy polać przed samym podaniem porcję. Wymieszać podane składniki.
Smacznego
serdeczne gratulacje! Redakcja wysyła nagrody w ciągu 7 dni na własny koszt
Nagrodami w konkursie byly zestawy zawierające dzbanek filtrujący Amethyst Aquaphor wraz z eleganckimi szklaneczkami.
Dzbanek filtrujący Amethyst
Wyjątkowo popularny dzbanek filtrujący o pojemności 2,8 l, wyposażony w żebrowaną pokrywkę umożliwiającą nalewanie wody bez konieczności jej zdejmowania oraz mechaniczny wskaźnik zużycia wkładu, który ułatwia codzienne korzystanie z dzbanka i przypomina o konieczności terminowej wymiany wkładów.
Uniwersalny wymienny wkład filtrujący B25 Maxfor skutecznie usuwa z wody wodociągowej wszelkie szkodliwe zanieczyszczenia, takie jak: związki organiczne, żelazo, ołów i chlor, usuwa osady i nieprzyjemny zapach. Wszystkie elementy dzbanka zostały wyprodukowane z wysokiej jakości bezpiecznych materiałów BPA free.
https://aquaphor.com/
Sałatka bez nazwy bo sama ją kiedyś wymyśliłam i bardzo wszystkim posmakowała a do tego jest bardzo zdrowa :)
SKŁADNIKI:
ananas – dobry na odchudzanie i nie tylko ;)
orzechy – zawierają zdrowe tłuszcze
pierś z kurczaka gotowana
sałata lodowa
pomidor
ogórek
awokado
kiełki z np rzodkiewki
jogurt naturalny
musztarda
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Orzechy prażymy i czekamy aż wystygną. Pierś gotujemy w lekko osolonej wodzie i kroimy w kostkę, czekamy aż wystygnie. Ananasa, pomidora i ogórka kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do miski. Sałatę lodową „rwiemy” i również dodajemy do pozostałych składników jak również wystudzone orzechy i pierś.
Dodajemy kiełki, awokado. Jogurt naturalny (ok. 2-3 łyżki) mieszamy z 1 łyżeczką musztardy i dodajemy do naszej sałatki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Polecam wszystkim! :D
Sałatka pachnąca wiosną:
Mieszanka sałat z rukolą
pęczek zielonych szparagów pokrojonych na surowo w cieniutkie plasterki
suszona żurawina
prażona mieszanka nasion słonecznika, dyni i orzeszków piniowych
ser typu feta pokrojony w kostkę
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku.
Sekretem tej sałatki są surowe szparagi, które w smaku przypominają młodziutki zielony groszek, przyjemnie chrupią i dodają charakteru całości. Do tego ostrość rukoli zbilansowana słodyczą żurawiny i słonością fety…pycha!
Moja propozycja to typowy klasyk sałatkowy u nas w domu przyrządzany na wiosnę, gdy warzywa pachną już słońcem.
Składniki:
– 4 pomidory
– ogórek zielony
– puszka kukurydzy
– świeży koperek
– papryka czerwona
– majonez/jogurt naturalny
Wszystkie składniki pokroić na drobno w kosteczke i wymieszać z majonezem zmieszanym z jogurtem naturalnym. Gotowe od razu.
Jak wiosenna to musi być zielona!
Składniki:
Pierś z kurczaka.
3-4 łodygi selera naciowego
2 jabłka
Garść orzechów włoskich, drobno posiekanych
Sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku, starte na drobno
3 łyżki majonezu
1 łyżka oliwy
Szczypiorek
Zioła prowansalskie
Sól, pieprz
Cynamon
Opcjonalnie:
grzanki
kilka liści sałaty, rodzaj wedle uznania i preferencji
Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać ziołami, usmażyć na łyżce oliwy. Selera pokroić w plasterki,oprószyć solą. Jabłko pokroić w grubsze słupki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, wymieszać i odstawić. Do miski z jabłkami dodać kurczaka, selera, posiekany szczypiorek i umytą i porwaną na mniejsze kawałki sałatę, jeśli jej używamy. Dodać majonez oraz czosnek. Wymieszać z orzechami. Posypać grzankami jeśli używamy.
Ulubiony przepis to sałatka ze szparagami wprost nie możemy się doczekać wiosny i rozpoczęcia sezonu szparagowego
1/2 pęczka zielonych szparagów ( ugotowanych przez 2 min w osolonym wrzątku)
4 jajka na twardo
2 kubki ulubionej sałaty posiekanej
pomidor
dymka
kilka łyżek tartego parmezanu
do tego ulubiony sos np cezar lub ziołowy
idealna na lunch lub lekki obiad.
Moja ulubiona wiosenna sałatka jest bardzo prosta i niezwykle sycąca – w sam raz do pudełka do pracy :-) jej dodatkową zaletą jest to, że za każdym razem można ją przygotować inaczej, wykorzystując sezonowe warzywa :-)
Gotuję 100g kaszy jęczmiennej pęczak, dodaję opakowanie (200g) serka wiejskiego (wraz ze śmietanką), 2 łyżki łuskanego słonecznika, trochę pieprzu do smaku i mnóstwo pokrojonych w kostkę rzodkiewek/ogórków małosolnych/papryki… Warzywa te – moim zdaniem – świetnie komponują się ze świeżym koperkiem i/lub szczypiorkiem :-) Smacznego!
Moja wiosenna sałatka składa się z samych pozytywnych myśli i jest pełna nadziei… Dominują w niej zielone odcienie nowalijek, zmieszane z głębokim smakiem dipu przyprawionego aromatyczną oliwą z oliwek z ziołami!
Carpaccio z buraka
3 buraki
Pół opakowania rukoli
1/2 sera feta
Garść orzechów włoskich
5 truskawek
Sos:
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżka miodu
1/2 łyżka soku z cytryny
Zioła prowansalskie
Sól i pieprz do smaku
Przepis:
Buraki myjemy dodajemy oliwy razem z ziołami prowansalskimi owijamy każdego w folię aluminiową i pieczemy w temp.180C około dwóch godzin po ostygnięciu kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu
Na buraki kładziemy rukolę A na nią fetę pokrojoną kostkę
Orzechy przesmazamy przez chwilę na patelni – bez tłuszczu układamy na rukoli dodajemy truskawki i całość polewamy sosem z składników które podałam wyżej
Smacznego :-)proste i pyszne
Przepis na pierś kurzą pod pierzynką curry. (1os.)
Składniki:
150 g piersi,
45 g marchewki,
20 g cebuli,
1 jajo
3 łyżki jogurtu,
przyprawa curry
Pierś rozbić, posypać pieprzem i solą. Marchew zetrzeć na tartce, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa usmażyć na łyżce oleju rzepakowego. Ostudzić. Roztrzepać jajo, dodać jogurt i warzywa. Polać masą pierś i upiec w piekarniku 180 stopni C przez 25 min.
SAŁATKA JARZYNOWA WIOSENNA Z WARZYW „STARYCH”,NOWALIJEK I JAJA.
pęczek rzodkiewek, 3-4 łyżki posiekanego szczypioru, 3-4 liście sałaty, 2 ziemniaki, 2 marchwie, pietruszka, mały seler, jajo, sól, pieprz, 1/2 szklanki majonezu lub 1/2 szklanki zaprawy ze śmietany, żółtka i łyżka musztardy.
Warzywa dokładnie oczyścić, obrać i umyć. Ugotować jaja (Na twardo) ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i pokroić je w kostkę. Sałatę pokroić w paski . Posiekać szczypior, rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić w talarki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić i połączyć z majonezem lub zaprawą ze śmietany z żółtkiem na twardo roztartym z musztardą. Życzę smacznego!:)