Kociołek grochowy – grochówka z grzankami

13 grudnia 2017, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

 

Gęsta zupa-krem z grochu czyli popularna grochówka to nie tylko obowiązkowa pozycja w menu w koszarach dla całego pułku wojska. Również chętnie będzie ją pałaszować  cała Twoja rodzina, tym bardziej, że gotujemy ją z dużą ilością warzyw i serwujemy z ciepłymi sycącymi grzankami. Ta zupa to naprawdę ulga i pieszczota dla Twojego żołądka, na dodatek zdrowa i treściwa, zobacz naszą propozycję:

składniki:

  • 200 gram grochu łuskanego
  • puszka groszku zielonego lub mrożonego
  • cebula
  • por
  • 50 gram słoniny  lub boczku
  • marchew
  • 500 gram ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • litr wywaru warzywnego
  • 100 ml piwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba lub bagietki
  • 400 gram kiełbasy np. myśliwskiej
  • sól, pieprz

Groch gotować w wywarze wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz marchewką, boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę, dodać cebulkę pokrojoną w paseczki oraz por i podsmażyć, dodać do zupy. Wlać piwo na samym końcu oraz groszek dodać, pod koniec dodać czosnek sprasowany. Zrobić grzanki z bagietki lub chleba: opiec pokrojone kawałki w piecyku

Zobacz również:

  1. Diabelski kociołek
  2. Jesienny kociołek z zacierkami
  3. Gorący kociołek meksykański
  4. Rozgrzewający kociołek na zimę
  5. Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
  6. Pyszne zupy czytelników
  7. Zupa a’la meksykańska
  8. Zupa meksykańska z kiełbasą
  9. Kociołek cygański



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz