Kociołek grochowy – grochówka z grzankami
Artykuł zewnętrzny
Gęsta zupa-krem z grochu czyli popularna grochówka to nie tylko obowiązkowa pozycja w menu w koszarach dla całego pułku wojska. Również chętnie będzie ją pałaszować cała Twoja rodzina, tym bardziej, że gotujemy ją z dużą ilością warzyw i serwujemy z ciepłymi sycącymi grzankami. Ta zupa to naprawdę ulga i pieszczota dla Twojego żołądka, na dodatek zdrowa i treściwa, zobacz naszą propozycję:
składniki:
- 200 gram grochu łuskanego
- puszka groszku zielonego lub mrożonego
- cebula
- por
- 50 gram słoniny lub boczku
- marchew
- 500 gram ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- litr wywaru warzywnego
- 100 ml piwa
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki chleba lub bagietki
- 400 gram kiełbasy np. myśliwskiej
- sól, pieprz
Groch gotować w wywarze wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz marchewką, boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę, dodać cebulkę pokrojoną w paseczki oraz por i podsmażyć, dodać do zupy. Wlać piwo na samym końcu oraz groszek dodać, pod koniec dodać czosnek sprasowany. Zrobić grzanki z bagietki lub chleba: opiec pokrojone kawałki w piecyku
Zobacz również:
- Diabelski kociołek
- Jesienny kociołek z zacierkami
- Gorący kociołek meksykański
- Rozgrzewający kociołek na zimę
- Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
- Pyszne zupy czytelników
- Zupa a’la meksykańska
- Zupa meksykańska z kiełbasą
- Kociołek cygański