składniki:
– 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 30 dag pieczarek
– 2 cebule
– 2 słoiki gotowego sosu meksykańskiego (z kukurydzą i groszkiem)
– jajo
– olej
– ulubione przyprawy (papryka, pieprz, chili, bazylia)
przygotowanie:
Cebulkę podsmażyć z pieczarkami na oleju, do garnka wlać sos meksykański, dodać pieczarki oraz cebulę, zalać 2 litrami wody. Do mięsa mielonego dodać jajko, przyprawy, uformować małe kuleczki i smażyć na oleju. Dodać do zupy, przyprawić do smaku. Można ewentualnie dodać puszkę czerwonej fasoli. Zupy wychodzi olbrzymi gar dla około 10 osób. Zamiast mięsa mielonego można tez dodać podsmażone kawałeczki surowej kiełbasy lub kiełbaski chorizo. Jeśli nie masz gotowego sosu meksykańskiego, zamiast niego dodaj puszkę pomidorów z puszki, puszkę groszku (może też być mrożony) i kukurydzę.
Ja robiłam tę zupkę, dodałam jeszcze czerwoną fasolkę jest lepsza, ale groszku już nie dodawałam. Ta zupa jest przepyszna: bardzo treściwa, gęsta idealna na wieczory zimowe.