Pieczone jabłka nadziewane orzechami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pieczone jabłka nadziewane orzechami

19 grudnia 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Mieszanka zapachów i smaków z pieczonego jabłka to chyba najlepszy sposób na wprowadzenie świątecznego nastroju. Musicie koniecznie spróbować tego tradycyjnego i ciekawego deseru.

Co kupić?

  •  6 dużych jabłek
  •  50g
  •  25g orzechów włoskich
  •  50g rodzynki
  • 1 łyżka posiekanych nasion dyni
  •  ½ łyżeczka cynamonu
  •  ½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  •  2 łyżki jasnego brązowego cukru
  •  50g masła
  • 200ml wody

Przygotowanie:

Na początku nagrzej piekarnik do 180 stopni. W miseczce wymieszaj orzechy, nasiona, rodzynki oraz przyprawy. Teraz należy umyć jabłka i wydrążyć w nich otwór na 3/4 wysokości. Uważaj, aby nie podziurawić wnętrza, ponieważ potem może wypadać nadzienie. Spód jabłka odetnij tak, aby mogło stać prosto.

smażone jabłka

Teraz napełnij jabłka nadzieniem, a na wierch połóż plaster masła. Ułóż je w blaszce bądź naczyniu żaroodpornym i dodaj 200 ml wody. Piecz jabłka ok 40 minut. Najlepiej smakują podawane ciepłe z greckim jogurtem, bitą śmietaną lub lodami.

pieczone jabłka

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...