Jak wykorzystać arbuza – właściwości i super przepisy! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jak wykorzystać arbuza – właściwości i super przepisy!

7 czerwca 2021, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Arbuz to świetny owoc, który orzeźwia w upalne dni. Wszystko za sprawą jego składu czyli 92 % wody. Poza tym znajdziecie również witaminy i składniki mineralne, czyli samo dobro. Arbuz posiada szereg właściwości zdrowotnych a nawet może zastąpić viagrę ! Zobacz co warto wiedzieć o arbuzie i jakie jeszcze skrywa ciekawostki.

Na serce i ciśnienie

Arbuz zawiera substancje kontrolujące poziom trójglicerydów we krwi dzięki czemu odpowiednio reguluje ciśnienie tętnicze. Karotenoidy to nic innego jak antyoksydanty oraz naturalne pigmenty. To właśnie dzięki nim arbuz ma tak cudowny czerwony kolor. Dodatkowo zapobiegają one utlenianiu się cholesterolu tym samym obniżając ciśnienie w żyłach oraz tętnicach.

Jedzenie arbuza zmniejsza również  ryzyko zachorowania na serce oraz wzbogaca organizm o witaminy A oraz C i przeciwutleniacze. Z kolei likopen chroni Cię przed nowotworami szczególnie raka prostaty. Pamiętaj, że im jaśniejszy miąższ posiada arbuz tym mniej zawiera karotenoidów.

Roślinna viagra

Arbuz posiada cytrulinę, która zwiększa popęd seksualny i działa podobnie jak Viagra.

Powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych oraz usprawnia przepływ krwi. Najlepiej, aby mężczyźni spożywali co najmniej sześć plasterków arbuza, aby zadziałał jak viagra. Arbuz działa więc jako profilaktyka w leczeniu problemów jak i naturalny lek.

Dla sportowców

Składniki arbuza rozszerzają naczynia krwionośne i działają jak pompa mięśniowa, a co za tym idzie zwiększają objętość mięśni przy ćwiczeniach. Cytrulina dodatkowo pozwala na wydłużenie treningu, ponieważ neutralizuje toksyczny amoniak, który powoduje zmęczenie mięśni.

Arbuz polecany jest przede wszystkim sportowcom, ale również i osobom aktywnym i ćwiczącym na siłowniach. Regularne jedzenie arbuza zdecydowanie poprawi Waszą wytrzymałość fizyczną i siłową. 

Z kolei spora dawka wody w arbuzie oraz potas i wapń w szybki sposób ugaszą pragnienie i uzupełnią niedobory elektrolitów.

Na cerę

Kolejną zaletą arbuza jest zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się skóry. Dodatkowo chronią ją przed promieniami UV oraz wspomagają leczenie stanów zapalnych skóry.

Składniki arbuza powodują zwiększanie się naczynek krwionośnych dzięki czemu do skóry wraz z krwią trafia więcej tlenu oraz substancji odżywczych i witaminy C.

Arbuz pikantny z białym serem

Co kupić?

  • 1 szklanka obranego i pokrojonego w dużą kostkę arbuza
  • 10 dag twardego białego sera pokrojonego w kostkę
  • szczypta zielonej czubricy
  • szczypta czarnuszki do dekoracji
  • szczypta soli
  • szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu

Przygotowanie:

Arbuz i ser ( zimne – wyjęte z lodówki )  pokroić w kostkę. Posypać przyprawami. Ułożyć ozdobnie na listkach sałaty lub pucharkach.

arbuz

Sałatka z arbuza z oliwkami

Co kupić?

  • 1,5 kg słodkiego arbuza
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 limonki
  • 250 g sera feta
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • pęczek świeżej mięty
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić bardzo cienko w półksiężyce, włożyć do miseczki i zalać sokiem wyciśniętym z limonek. Odstawić. Miąższ arbuza pokroić w kostkę, tak samo ser feta. Dodać oliwki, posiekaną miętę i natkę. Dodać cebulę i polać sokiem z limonki. Na koniec skropić sałatkę oliwą i oprószyć świeżo zmielonymi pieprzem.
arbuz

Lemoniada z arbuza

Co kupić?

  • 0,5 kg cytryn
  • 0,5 kg limonek
  • 1 średni arbuz
  • ok. 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki wody (może być gazowana)

Przygotowanie:

Arbuza włożyć do blendera, dodać sok z cytrusów i po łyżeczce skórek z cytryny i limonki. Następnie dodać cukier. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać wodę i ponownie zamieszać. Cukier powinien się rozpuścić. Przelać do dzbanka i włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła.

Arbuz faszerowany

Co kupić?

  • 1 mały arbuz
  • ananasy z puszki
  • winogrona
  • gruszka
  • banan
  • mandarynka
  • inne dostępne owoce
  • 1 lub 2 galaretki, w zależności od wielkości arbuza.

Przygotowanie:

Arbuza zciąć na 3/4 wysokości, wydrążyć miąższ i usunąć pestki. Rozdrobnić, dodać pokrojone w kostkę owoce i zalać czerwoną galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

arbuz

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz