Gotuj o wszystko zwycięzca!

25 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Mamy zwyciężczynię pierwszej edycji konkursu „Gotuj o wszystko” KAMIS i telewizji DDTVN!


Nie było łatwo, było śmiesznie, a czasami nawet było płaczliwe – tak finał programu „Gotuj o wszystko” podsumował jeden z jurorów, Andrzej Polan. Finał odbył się 19 maja w warszawskiej restauracji Boathouse podczas specjalnego wydania Dzień Dobry TVN. O zwycięstwo walczyły: Anna Starmach z Krakowa,  Małgorzata Przedrzymirska i Olga Głębicka z Warszawy.  O wyjatkową atmosferę finału i doskonały smak potraw zadbały przyprawy KAMIS.

Jury w składzie Andrzej Polan, Maciej Nowak i gość specjalny – aktorka Daria Widawska oceniało zmagania kulinarne finalistek. Dziewczyny miały zadanie niełatwe, bo gośćmi finału były wszystkie uczestniczki programu, które również próbowały przygotowywanych dań. Uczestniczki programu podkreślały, że mimo iż nie wygrały, program stał się dla nich inspiracją, by rozwijać swoje umiejętności kulinarne.
Zadania finałowe były trudne i różnorodne. Przede wszystkim chodziło o gotowanie i dziewczyny przygotowywały potrawy, pokazując widzom i jury swoje osobowości kulinarne. Anna Starmach okazała się kulinarną arystokratką, Małgorzata Przedrzymirska zabrała jury w kulinarną podróż po kuchniach świata, a Olga Głębicka zaprezentowała tradycyjne smaki domowej kuchni. Poza potrawami, jury oceniało poczucie humoru i inteligencję uczestniczek. Panie odpowiadały na „dziwne” pytanie, m. in., do jakich warzyw i owoców można porównać Darię Widawską, Jolantę Pieńkowską, Macieja Nowaka i Wojtka Jagielskiego. Dowiedzieliśmy się, że Daria to …dostojny por, Jolanta Pieńskowska to sałata karbowano, Maciej Nowak to duży bakłażan, a Wojtek Jagielski to wykwintny szparag:- )
Wszystkie dziewczyny wykazały się talentem kulinarnym, poczuciem humoru i inteligencją. Ale wygrać mogła tylko jedna. To Ania Starmach, która zdobyła uznanie jurorów oraz sympatię widzów – osobowością, przebojowością i ujmującym uśmiechem. Okazało się również, że niesamowicie potrafi się cieszyć z wygranej.
Prócz zasłużonego miana ‘wschodzącej gwiazdy kulinarnej’ Ania otrzymała półroczny kontrakt w programie Dzień Dobry TVN, gdzie poprowadzi swój Kącik Kulinarny ze smakiem oraz staż w restauracji ekskluzywnego hotelu.
Ania pokonała rywalki…. delikatną doradą w sosie szparagowym
z pierożkami szałwiowymi i chrupkami z ziemniaków  (przepisy Ani poniżej) oraz przebojową postawą w konfrontacji z jury.

Od początku programu Ani i innym kandydatkom do tytułu telewizyjnej Gwiazdy Kulinarnej towarzyszyły przyprawy KAMIS, które zadbały nie tylko o doskonały smak konkursowych potraw, ale również o gorącą atmosferę programu i cenne nagrody.

Zwycięskie przepisy Ani Starmach:

Dorada w sosie szparagowym z pierożkami szałwiowymi i chrupkami z ziemniaków (dla 4 osób)

składniki:

2 dorady
2 pęczki zielonych szparag
2 pomidory
2 ziemniaki
1 cebula
1 koper włoski
Śmietanka 300ml
Białe wino
Czarny pieprz
Szałwia
Tymianek
250g ricotty

Ciasto na pierogi:
200 g mąki pszennej
100 grysiku
100 wrzątku

1.Doradę wyfiletuj.
2.Kręgosłup ryby przepłucz w zimnej wodzie, pokrój. Przygotuj sos: do garnka daj odrobinę oliwy, przysmaż korpusy ryb, dodaj cebule i koper włoski wcześniej pokrojoną w kostkę, zdeglasuj białym winem. Poczekaj aż odparuje, dodaj wodę. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Przelej przez sitko.
3.Ugotuj szparagi. Oddziel 12 (po 3 na porcję/na osobę). Resztę pokrój na małe kawałki. Dodaj do bulionu rybnego.
4.Sos zmiksuj, dodaj śmietankę i dopraw do smaku.
5.Przygotuj ciasto na pierogi, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 20 minut do lodówki. W międzyczasie przygotuj farsz. Ricotte pomieszaj z ziołami cienko pokrojonymi, dopraw, dodaj odrobinę oliwy.
6.Ciasto cienko rozwałkuj, wykrajaj kółka/kwadraty (to zależy, jaki chcesz mieć kształt ravioli), nakładaj farsz. Gotuj w lekko osolonej wodzie.
7.Ziemniaki obierz, pokrój na plastry a następnie na cienkie paseczki (taki makaron ziemniaczany:-). Smaż na głębokim tłuszczu, posól.
8.Pomidory obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę.
9.Doradę przysmaż na patelni od strony skóry, następnie włóż do piekarnika na około 6 minut w temp. 180 stopni.
10.Filet połóż na talerzu posyp wiórkami ziemniaczanymi, polej sosem, obok połóż szparagi, pierożki, udekoruj pomidorami i czarnym pieprzem
11.Smacznego!

Millefeuille z ciasta kruchego z kremem waniliowym, truskawkami z dodatkiem sosu rabarbarowego i świeżej mięty

składniki:

Ciasto kruche:

250g mąki
125g drobnego cukru
1 jajo
Sól

Krem waniliowy:

1mleka
2 jaja
4 żółtka
150g drobnego cukru
125g maki
2 laski wanilii

6 lasek rabarbaru
Cukier(2,3 łyżki)
Świeża mięta
Porto
100 ml śmietanki 36%
1 jajo
500g truskawek

1.Wymieszaj składniki na ciasto, uformuj w kulę, odstaw na 30 minut do lodówki
2.Zagotuj mleko z laskami wanilli. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę.
3.Gorące mleko dodaj do jajek, masę przelej do garnka i zagotuj. Przelej do miski, przykryj folią i odstaw do lodówki.
4.Rabarbar pokrój w mała kostkę. Na patelni zrób karmel, dodaj rabarbar, zdeglasuj porto, gotuj na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę.

1.Ciasto bardzo cienko rozwałkuj, pokrój na prostokąty, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp cukrem. Piecz na złoty kolor w temp 170 stopni.
2.Truskawki pokrój na plasterki
3.Kruche prostokąty posmaruj kremem waniliowym, połóż na nim truskawki potem ciasto, krem, truskawki, ciasto. Udekoruj truskawkami.
4.Millefeuille połóż na środku talerza, naokoło daj odrobinę sosu, udekoruj świeżą miętą.
5.Smacznego!




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

5 komentarzy do Gotuj o wszystko zwycięzca!

  1. avatar fanka pisze:

    Ta Pani Przedrzymirska to chyba nie z tej bajki……

  2. avatar fanka pisze:

    Ta Pani Przedrzymirska to chyba nie z tej bajki……….

  3. avatar Gość pisze:

    skomplikowane dania,ale pewno pychota

  4. avatar Barbie pisze:

    bardzo fajny program, szkoda, że nie był emitowany o normalnej porze na znanych stacjach

  5. avatar ewka_sak pisze:

    strasznie trudne potrawy, poprosimy o foty!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺