Wody smakowe – różne przepisy na orzeźwiające napoje | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wody smakowe – różne przepisy na orzeźwiające napoje

25 maja 2010, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

 

Kiedy robi się ciepło, wszyscy chętnie sięgamy po szklankę wody, jeszcze lepiej gdy zawiera ona orzeźwiające owoce i warzywa, jest bogata w witaminy i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Domową wodę przygotowuje się na bazie owoców, ziół, warzyw i przefiltrowanej wody. To wspaniały specjał nie tylko na lato.

Woda smakowa działa zbawiennie na nasze organizmy. Przede wszystkim oczyszcza i pomaga w pozbyciu się toksyn. Szczególnie pomagają w tym cytryna czy ogórek. Efekty detoksykacyjne mają swoje granice, lecz na pewno picie tej wody przyniesie wiele korzyści.

Do przygotowania wody smakowej nie potrzebujemy wiele: dzbanek, owoce, warzywa, zioła, przyprawy, świeżo filtrowaną wodę i opcjonalnie lód który wykonujemy sami (przepis znajdziecie na kolejnej stronie). Po zrobieniu napoju należy odstawić go do lodówki aby wydobyć całe bogactwo smaku i aromatów. Napój można przechowywać do 24 godzin. Aby uzyskać jeszcze więcej wartościowych składników z wód owocowych to przechowuj wodę szczelnie zamkniętą w słoiku.

Po wypróbowaniu przepisów , pozwól ponieść się fantazji i wymyślaj własne kombinacje smaków.

 

Jabłko zielone z limonką

Składniki:

½ Jabłka zielonego

½ limonki

Ok. 400 ml świeżo przefiltrowanej wody

 

Przygotowanie:

Umyj jabłko i wyszoruj limonkę.

Za pomocą tarki pokrój jabłko i limonkę na cienkie plastry.

Ułóż plastry jabłka na dnie słoika/dzbanka. Wrzuć kostki lodu i doduś do ścianek naczynia plasterki limonki. Nalej wody świeżo przefiltrowanej do pełna.

Słoik możesz zamknąć i przechowywać w lodówce o następnego dnia. Możesz wówczas pić prosto ze słoika przez słomkę.

Owoce leśne z miętą

Składniki:

Owoce leśne (jagody, jeżyny, borówki, maliny)

Gałązka mięty

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Opłucz wszystkie składniki, ułóż owoce leśne na dnie naczynia. Na owoce wrzuć kostki lodu, następnie nalej świeżo przefiltrowanej wody do pełna.

Słoik możesz zakręcić i wstawić na noc do lodówki.

 

Lemoniada limonkowo-miętowa

Składniki:

dwie limonki

kilka gałązek mięty

lód

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z limonki, do wysokiego dzbanka wlej wodę, dodaj sok oraz umyta miętę. Podawaj z lodem.

 

Lemoniada cytrynowo – imbirowa

Składniki:

1 cytryna

Kawałek imbiru

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z 1 cytryny, imbir obierz i pokrój na plasterki.  Do wysokiego dzbanka dodaj sok, imbir oraz lód  i dolej litr świeżo przefiltrowanej wody. Wlej do szklanki, udekoruj plasterkiem cytryny. Podawaj ze słomką i mieszadełkiem.

 

Cytryna z grejpfrutem i mięta

 

Składniki:

½ cytryny

½ grejpfruta

Gałązka mięty

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Umyj owoce i opłucz miętę. Cytrynę i grejpfruta pokrój w plasterki i ułóż na dnie naczynia. Zgnieć w palcach listki mięty po czym wrzuć na plastry cytrusów. Dodaj kostki lodu i zalej świeżo przefiltrowaną wodą.

 

Cytrusowe orzeźwienie

Składniki:

Owoce cytrusowe: limonka, pomarańcza, grejpfrut, cytryna

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Owoce sparzyć i dokładnie umyć skórkę. Do wysokiego naczynia wlać wodę, dodać pokrojone w cząstki owoce, podawać z lodem.

Mandarynkowa woda

Składniki:

Skórka z 2 mandarynek

Kilka kawałków mandarynki

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Zagotować skórkę w świeżo przefiltrowanej wodzie i schłodzić. Przed podaniem warto dodać kilka kostek lodu.

 

Bazylia z miętą i cytryną

Składniki:

2 gałązki bazylii

2 gałązki mięty

cytryna

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Do gotującej się wody dodaj zioła. Po dwóch minutach zgaś ogień i odczekaj, aż mięta i bazylia zagotują się obdarowując wodę pięknym zapachem i magicznymi właściwościami. Poczekaj aż napar wystygnie i dodaj cytrynę, wstaw do lodówki i przed podaniem dodaj kostki lodu.

Woda wieloowocowa

Składniki:

Świeżo przefiltrowana woda

ulubione owoce sezonowe

Przygotowanie:

Pozwól aby wyobraźnia Cię poniosła i dodaj to – na co masz ochotę!  Łącz jak chcesz, to co najbardziej Ci smakuje. Dodawaj: maliny, truskawki, nektarynki, groszki  porzeczki, borówki i ciesz się przepyszną wodą przez cały dzień.

Rozmaryn i jagody

Składniki:

4-5 gałązek rozmarynu

dwie cytryny

kilka łyżek jagód

Łyżeczka miodu

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Zagotuj rozmaryn w świeżo przefiltrowanej wodzie.  Kiedy wystygnie do naparu dodaj wyciśnięty sok z dwóch cytryn i łyżeczkę miodu. Zalej wodą mineralną, dodaj jagody, podawaj z kostkami lodu.

Cynamon i jabłko

Składniki:

½ jabłka

1 łyżeczka cynamonu

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Zagotuj świeżo przefiltrowaną wodę dodając do niej pokrojone jabłko. Nie obieraj skórki i nie wykrajaj pestek.  Od razu kiedy zacznie wrzeć odstaw i dodaj łyżeczkę cynamonu. Odstaw do ostygnięcia, przed podaniem dodaj lód.

Woda ogórkowa z jabłkiem i miętą

Składniki:

½ ogórka

jabłko

mięta

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Obierz jednego ogórka ze skórki Pozostaw kilka plasterków w skórce. Do wysokie dzbanka wlej wodę, dodaj pokrojone w cząstki jabłka i liście mięty, wymieszaj. Przed podaniem dodaj lodu.

Domowa woda truskawkowa

Składniki:

Świeżo przefiltrowana woda (1,5 l)

Kilka listków mięty

Świeże truskawki (50 g)

Limonka

Lód

Przygotowanie:

Do dzbanka wrzucić pokrojone truskawki oraz kilka plasterków cytryny. Dodać świeże listki mięty.

Całość zalać wodą, dosłodzić odrobiną miodu do smaku.

Napój schłodzić w lodówce. Podawać z kostkami lodu.

Pomarańcza z cytryną

Składniki:

pół pomarańczy

cytryna

maliny lub kawałki granatu

świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Wyciśnij z połówki pomarańczy sok i dodaj do szklanki świeżo przefiltrowanej wody. Dodaj pozostałe składniki tj. maliny lub inne wedle uznania oraz kostki lodu.

 

Maliny z limonką

Składniki:

Maliny

Limonka

Świeżo przefiltrowana woda

Mięta

Przygotowanie:

Umyj limonkę i pokrój w plastry, ułóż na dnie naczynia, następnie dodaj resztę składników i zalej świeżo przefiltrowaną wodą.

 

Kostki lodu z owocami

Składniki:

świeżo przefiltrowana woda

ulubione owoce i zioła

Przygotowanie:

Do foremek na lód włóż ulubione owoce i zioła, następnie zalej je świeżo przefiltrowaną wodą.

Wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.

Tak przygotowane kostki lodu możesz zalewać bezpośrednio świeżo przefiltrowaną wodą i nie musisz dodawać dodatkowej porcji owoców.

 

Kiwi z miętą

Składniki:

3 kiwi

3 gałązki mięty

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Obrać kiwi i razem z miętą wrzucić do dzbanka. Zblendować kiwi z miętą. Dolać wody do pełna i podawać z kostkami lodu.

 

Arbuz z miętą

Składniki:

Arbuz pocięty w kostkę

Listki mięty

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Arbuza pokrojonego w kostkę (z usuniętymi pestami) wrzuć na dno naczynia i wrzuć na to zgniecione listki mięty. Wrzuć lód i zalej świeżo przefiltrowaną wodą.

 

Arbuz z limonką

Składniki:

Kawałek arbuza

¼ limonki

Listki mięty

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Umyj limonkę pod bieżącą wodą, pokrój ją w plasterki. Arbuza pokrój w trójkąty (mogą być takie mniejsze) usuń pestki z arbuza. Wrzuć arbuza i limonkę na dno naczynia, na to wrzuć listki mięty i lód. Zalej wszystko świeżo przefiltrowaną wodą.

Jeżeli chcesz przechować w lodówce do dnia następnego to koniecznie obierz limonkę.

 

Lemoniada cytrynowa

Składniki:

1 kg cytryn

2 l świeżo przefiltrowanej wody

12 łyżeczek cukru

kostki lodu

Przygotowanie:

Sparzone wrzątkiem cytryny pokroić i wycisnąć z nich sok. Przecedzić go przez sitko i dolać do niego wodę mineralną. Część wody wymieszać z cukrem, aż się rozpuści, a potem wlać do wody z cytryną. Wymieszać. Podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryny. Szklankę lemoniady można ozdobić gałązką mięty.

 

Lemoniada malinowa

 

Składniki:

2 szklanki świeżych malin

2/3 szklanki szklanki soku z cytryny lub limonki

1 szklanka cukru

3 szklanki  świeżo przefiltrowanej wody

1/2 szklanki świeżych (lub mrożonych) malin do dekoracji

Przygotowanie:

Zasypać maliny 1/2 szklanki cukru i odstawić, by puściły sok. W międzyczasie przygotować syrop z reszty cukru i 1/2 szklanki wody. Odstawić syrop do wystudzenia. Zmacerowane maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, odzyskując jak najwięcej soku. W dzbanku połączyć syrop malinowy, syrop z cukru, sok z cytryny oraz wodę, dokładnie wymieszać. Podawać z kostkami lodu i świeżymi malinami.

 

Lemoniada malinowo-waniliowa

Składniki:

100 g cukru pudru

150 g malin

2 cytryny

kilka kropel olejku waniliowego

lód

świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Końcówki cytryn odkroić, wydrążyć miąższ, posiekać i wrzucić do miksera. Dodać cukier, maliny, olejek i lód. Miksować przez kilka minut, aż nie będzie grudek. Przecedzić do wysokich szklanek lub innych do drinków, wrzucić kostki lodu i uzupełnić wodą.

 

Czerwony napój z malin, ananasa i pomarańczy

Składniki:

szklanka malin

dwa plasterki ananasa świeżego

pół pomarańczy

świeżo przefiltrowana woda

kostki lodu

 

Przygotowanie:

Maliny i ananasa zmiksować, do dzbanka z wodą dodać miks z malin oraz cząstki pomarańczy, serwować z kostkami lodu.

Melonowy przysmak z ananasem

Składniki:

kilka plasterków ananasa

pół melona

świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie

Ananasa obrać ze skóry, z melona usunąć pestkę. Do wysokiego naczynia wlać około litr wody. Owoce zmiksować, dodać do dzbanka z wodą, podawać w szklaneczkach udekorowanych cukrem.

Lemoniada brzoskwiniowa

Składniki:

1 szklanka jasnego brązowego cukru

1 szklanka soku z cytryny

4 dorodne brzoskwinie, umyte

świeżo przefiltrowana woda

lód

Przygotowanie:

Do średniego rondelka wlać 2 szklanki wody, dodać cukier i pokrojone w kawałki brzoskwinie. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż owoce będą zupełnie miękkie. Odstawić do ostudzenia. Przestudzone owoce w syropie zmiksować na gładkie puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Do przecieru z brzoskwiń dodać sok z cytryny, wodę i dokładnie wymieszać. Podawać z lodem.

Lemoniada ananasowa

Składniki:

 

cukier lub miód do słodzenia

1 puszka ananasa lub ananas świeży

imbir

sól himalajska

świeżo przefiltrowana woda

 

Przygotowanie:

Ananasa zmiksować w blenderze dodając 1/3 szklanki wody. Dodać sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru, starty imbir, sól, 2 szklanki zimnej wody i miksować dalej, kilka minut. Gotowy płyn przetrzeć przez sitko, by lemoniada stała się klarowna. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Schłodzić przed podaniem.

 

Lemoniada z rabarbaru i gruszki

Składniki:

1,5 kg różowego rabarbaru

gruszka

100 g cukru

3 litry wody

2 gałązki mięty

2 gałązki melisy

3 duże paski skórki z wyparzonej cytryny

sok z 1 cytryny

świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Rabarbar umyć i bez obierania pokroić na małe kawałki. Do garnka z wrzątkiem dodać cukier, połowę melisy i połowę mięty i gotować przez 5 minut. Wrzucić pokrojony rabarbar i ruszkę i gotować kolejne 5 minut. Ostudzić. Do chłodnego napoju wlać sok z cytryny i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przelać całość przez sito. Odstawić do sklarowania – na dnie powstanie ok 1 cm osadu. Przelać raz jeszcze do innego naczynia, dodać całe listki mięty, melisy i zimną świeżo przefiltrowaną wodę. Dodać kostki lodu.

Lemoniada jeżynowa + maliny

Składniki:

1 szklanka cukru

1/4 szklanki przebranych jeżyn i malin

1 gałązka mięty

dwie łyżki soku z cytryny

4 szklanki wody świeżo przefiltrowanej wody

lód

cytryna

Przygotowanie:

Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Jeżyny i maliny dodać do reszty wody. Dopełnić syropem. Dodać lód, listki mięty, ozdobić cytryną.

Pomarańczowy miks z cynamonem

Składniki:

4 czerwone pomarańcze

litr świeżo przefiltrowanej wody

listki mięty lub melisy

cztery laski cynamonu

łyżka miodu

 

Przygotowanie:

Z pomarańczy wycisnąć sok i dodać do dzbanka z wodą,  dodać miód oraz zioła. Podawać z kostkami lodu i laską cynamonu.

 

Lemoniada z owocami

Składniki:

1 szklanka wody

3 i 1/2 dużej brzoskwini

1 szklanka jagód

5 szklanek świeżo przefiltrowanej wody

2 łyżki stewii

lód

Przygotowanie:

Do szklanki wody wrzucić umyte i pokrojone owoce. Wymieszać ze stewią. Dopełnić wodą sodową i lodem. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Lemoniada z mlekiem

Składniki:

10 truskawek

1 szklanka cukru

6 szklanek zimnej, przegotowanej wody

6 łyżek słodzonego mleka skondensowanego

Przygotowanie:

Umyć truskawki i pokroić je na ćwiartki.  Do mleka dodać cukier, całość zmiksować. Dodać skondensowane mleko i truskawki i dokładnie wymieszać.  Podawać zaraz po przygotowaniu z kostkami lodu.

Lemoniada z ogórkiem

Składniki:

2 długie ogórki

2 szklanka świeżo przefiltrowanej wody

1/2 szklanki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Z ogórków odciąć około 12 plasterków, aby potem nimi ozdobić lemoniadę. Resztę ogórków obrać, pokroić na kawałki. Włożyć je do blendera, dodać rozmaryn i zmiksować na papkę. Otrzymaną masę przecedzić przez sitko. Dokładnie wycisnąć ogórki, aby uzyskać jak najwięcej soku. Do soku z ogórków dodać wodę. Wymieszać energicznie, aby wszystkie składniki się idealnie połączyły. Włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła. Podawać z kostkami lodu.

Ananas z miętą

Składniki:

¼ ananasa

3 łyżki wody kokosowej

Listki mięty

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Pokrój ananasa na plastry. Ułóż plastry na dnie naczynia.

Wrzuć do naczynia kostki lodu i miętę. Wlej trzy łyżki wody kokosowej i dolej świeżo przefiltrowanej wody do pełna.

 

Wiśniowo-pomarańczowy duet

Składniki:

dwie pomarańcze

litr świeżo przefiltrowanej wody

garść wiśni

łyżka miodu

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do dzbanka z wodą. Wsypać umyte i wydrążone wiśnie, podawać schłodzony napój z kostkami lodu.

 

Ogórek z miętą i limonką

Składniki:

Świeżo przefiltrowana woda (1,5 l)

listki mięty (10)

plastry limonki (3-4 sztuki)

plastry ogórka (3-4 sztuki)

kostki lodu

Przygotowanie:

Do dzbanka wkroić limonkę oraz kilka plastrów ogórka. Dodać świeże listki mięty.

Całość zalać wodą.

Napój schłodzić w lodówce.

 

Tropikalna lemoniada

Składniki:

mały arbuz

ananas

mango

świeżo

świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Owoce umyć, arbuza wydrążyć i oczyścić z pestek, zmiksować, do napoju dodać pokrojone w kawałki mango, ananasa oraz zalać wodą, udekorować i podawać z kostkami lodu.

 

Napój z ogórka i świeżego tymianku

 

Składniki:

kilka gałązek świeżego tymianku

¼ ogórka

świeżo przefiltrowana woda

Lód

 

Przygotowanie:

Opłucz ogórka i tymianek. Pokrój ogórek na cienkie plastry. Ułóż składniki na dnie naczynia i zmiksuj wraz z tymiankiem, po czym wrzuć kostki lodu. Nalej świeżo przefiltrowanej wody.

Jeżeli przygotowaliście napój w słoiku możecie szczelnie go zakręcić i wstawić na noc do lodówki. Rano smak będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

 

Dwukolorowa lemoniada z jabłek i truskawek

Składniki:

jabłko

10 truskawek

kilka plasterków cytryny

kiść winogron

litr świeżo przefiltrowanej wody

Przygotowanie:

Sok z jabłka i winogron przygotować w sokowirówce, do soku dodać pokruszony lód, na wierzchu ułożyć truskawki, udekorowac cytryną.

 

Lemoniada ogórkowo koperkowa

 

Składniki:

1/3 ogórka

Kilka gałązek koperku

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

 

Przygotowanie:

Umyć ogórka i pokroić w plasterki. Włożyć na dno naczynia, po czym podusić widelcem aby puścił soki i dołożyć kilka gałązek koperku. Zalać świeżo przefiltrowaną wodą i podawać z kostkami lodu.

 

Natka + cytryna

Składniki:

½ pęczka natki pietruszki

Sok z ½ cytryny

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Umyj natkę pietruszki i włóż do dzbanka, wyduś sok z połowy cytryny – tak aby nie dostały się pestki. Zblenduj całość aż powstanie konsystencja jak w pesto. Wrzuć kostki lodu i do pełna zalej świeżo przefiltrowaną wodą.

źródło zdjęć: pixabay.com

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...