Flaki cielęce

17 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

składniki:

50 dkg cielęcych flaków

5 dkg marchewki

1 średnia cebula

1 średnia pietruszka

5 dkg korzenia selera

1 łyżeczka otartego majeranku

¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

1 kostka bulionowa Bulion Cielęcy

½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

½ łyżeczki maggi

1 liść laurowy

5 kulek ziela angielskiego

1 łyżka mąki

1 łyżka klarowanego masła

Flaki dokładnie płuczemy, kroimy w paseczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Wodę odlewamy, czynność powtarzamy. Przecedzamy flaki i zalewamy je wrzącą wodą. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do flaków wraz z obraną (całą) cebulą, liściem i zielem. Gotujemy do momentu, aż flaki będą miękkie. Następnie dodajemy majeranek, gałkę, kostkę rosołową, pieprz i maggi. Na patelni delikatnie rumienimy mąkę, dodajemy masło i robimy jasną zasmażkę. Zostawiamy ją do ostygnięcia. Zimną zasmażkę rozprowadzamy gorącym płynem, rozpuszczamy ewentualne grudki i wlewamy do flaków.

Smacznego!

file1258473920

Zobacz również:

Flaki z kurczaka w/g Babcigramolki

Flaki po polsku

Flaki po algiersku

Flaki po liońsku

Flaki po nicejsku

Flaki po portugalsku

Flaki po warszawsku z pulpetami

Flaczki z boczniaków

Flaczki rybne



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz