Drobiowe żołądki – przepisy na różne dania | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Drobiowe żołądki – przepisy na różne dania

25 października 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Żołądki raczej kojarzą nam się z czymś obrzydliwym i nie smacznym. Jednak pozory potrafią mylić. Postanowiliśmy przedstawić Wam dowody na to, że nawet z takiego składnika można wyczarować cuda. Przekonajcie się sami!

Podobny obraz

Gulasz

Co kupić?

  • 500-700 g żołądków drobiowych
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka łyżek zagęstnika do sosów
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • sól ,pieprz

Przygotowanie:

Żołądki należy oczyścić i ugotować w bulionie. Co jakiś czas zbieraj powstałą pianę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i sól. Pozostaw na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmij żołądki i pokrój je w paseczki. Cebulę natomiast obierz i posiekaj w dużą kostkę. Dodaj ją do bulionu i gotuj przez 15 minut. Teraz z powrotem wrzuć żołądki do bulionu i dorzuć jeszcze posiekaną natkę pietruszki, sól i świeżo zmielony pieprz. Na koniec zagęszczamy sos i gotowe.

Znalezione obrazy dla zapytania poultry gizzards food

Flaczki

Co kupić?

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 opakowanie gotowych flaczków wieprzowych
  • 2 średnie marchewki
  • 2 kostki rosołowe
  • woda
  • przyprawa do flaczków
  • majranek
  • pół kostki margaryny
  • mąka 5 łyżek
  • pieprz
  • vegeta
  • czosnek granulowany
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

Żołądki oczyść, opłucz i pokrój w paski. Następnie zalej gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu. Do tego dorzuć marchewkę pokrojoną w kostkę oraz flaczki wieprzowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości, a z margaryny oraz mąki przygotuj zaprawkę. Dodaj do flaczków razem z majerankiem, kostką rosołową i resztą przypraw dla smaku. Gotuj jeszcze chwilę i odstaw.

Znalezione obrazy dla zapytania tripe

Zupa

Co kupić?

  • żołądki z kurcząt 40 dag
  • Cebula biała 2 szt
  • Marchew 2 szt
  • Kasza jęczmienna 25 dag
  • ogórki kwaszone 5 szt
  • sól do smaku
  • majeranek do smaku
  • Natka pietruszki
  • pieprz ziarnisty
  • listek laurowy 2 szt

Przygotowanie:

Żołądki należy oczyścić,zalać zimną wodą i postawić na ogniu. Od czasu do czasu zdejmuj powstałą pianę- szumowinę. Cebulę pokrój w plasterki, obsmaż na patelni do zarumienienia i dodaj do żołądków. Dorzuć jeszcze pokrojoną marchewkę, liść laurowy oraz przyprawy. Kiedy wszystko zacznie dochodzić do miękkości dodaj posiekane ogórki oraz kaszę. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z majerankiem i pieczywkiem.

Znalezione obrazy dla zapytania poultry gizzards soup

Sałatka

Co kupić?

  • żołądki z kurcząt 30 dag
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • Natka pietruszki
  • Majonez 250 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • kukurydza 1 puszka

Przygotowanie:

Żołądki tak jak poprzednio czyścimy, płuczemy i gotujemy w wodzie. Po zagotowaniu przepłucz je na sitku, ponownie zalej wodą i znowu ugotuj. Następnie po ostudzeniu pokrój je w paski i wymieszaj z groszkiem i kukurydzą.  Dopraw pieprzem, solą i natką pietruszki.Całość wymieszaj z majonezem.

Znalezione obrazy dla zapytania poultry gizzards salad

Z imbirem

Co kupić?

  • 3 cebule
  • olej
  •  ziele angielskie
  •  korzeń imbir
  •  liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • szczypta czerwonej papryki w proszku
  • 1 kg żołądków drobiowych

Przygotowanie:

Standardowo żołądki czyścimy, płuczemy i gotujemy do miękkości.  Na patelni smażymy pokrojoną cebulę oraz już gotowe żołądki. Pod koniec smażenia dodaj starty imbir, liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem ok 30 minut.  Jeżeli sos sam się nie zagęścił to dodaj zaprawkę.

Podobny obraz

Z pomidorami

Co kupić?

  •  300 g – 400 g żołądków drobiowych
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 listek laurowy
  • 1 cebula – drobno posiekana
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 8 dużych pieczarek-pokrojonych w grubsze plasterki
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • maggi

Przygotowanie:

Żołądki przygotuj tak jak wyżej. Do garnka dodaj marchewkę, pietruszkę oraz liść laurowy. Dodaj łyżkę soli i chwilę pogotuj. Gotowe żołądki ostudź, pokrój w paski. Osobno podsmaż z cebulką, pieczarkami i szczyptą soli. Kiedy płyn odparuje dodaj żołądki. Całość podsmaż z pomidorami oraz ketchupem. Pod koniec smażenia dodaj natkę pietruszki  oraz maggi. Podsmaż chwilkę i gotowe.

Podobny obraz

 

Zalety podrobów

Przede wszystkim można je kupić za naprawdę niską cenę.

Dodatkowo są źródłem witamin i składników mineralnych ( cynk, żelazo ).

Posiadają dużą ilość białka, które jest przydatne dla naszego organizmu.

Żeby korzystać z wszystkich dobroci żołądków wato je jeść nie częściej niż raz  w tygodniu.

Do podrobów najcenniejszych pod względem odżywczym należą: wątroba, mózgi, nerki, ozory, serca i płuca.

Zawierają cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę.

Zawartość w nich  choliny reguluje  funkcjonowanie wątroby oraz układu nerwowego.

zobacz również:

Czy warto jeść podroby – wątróbka inaczej – różne przepisy

Duszone podroby drobiowe

Co jeść, aby mieć zdrowe paznokcie?

Dieta Kwaśniewskiego – jadłospis i na czym polega

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz