Drobiowe żołądki – przepisy na różne dania
Żołądki raczej kojarzą nam się z czymś obrzydliwym i nie smacznym. Jednak pozory potrafią mylić. Postanowiliśmy przedstawić Wam dowody na to, że nawet z takiego składnika można wyczarować cuda. Przekonajcie się sami!
Gulasz
Co kupić?
- 500-700 g żołądków drobiowych
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pęczek natki pietruszki
- kilka łyżek zagęstnika do sosów
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- 800 ml bulionu drobiowego
- 2 cebule
- sól ,pieprz
Przygotowanie:
Żołądki należy oczyścić i ugotować w bulionie. Co jakiś czas zbieraj powstałą pianę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i sól. Pozostaw na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmij żołądki i pokrój je w paseczki. Cebulę natomiast obierz i posiekaj w dużą kostkę. Dodaj ją do bulionu i gotuj przez 15 minut. Teraz z powrotem wrzuć żołądki do bulionu i dorzuć jeszcze posiekaną natkę pietruszki, sól i świeżo zmielony pieprz. Na koniec zagęszczamy sos i gotowe.
Flaczki
Co kupić?
- 1 kg żołądków drobiowych
- 1 opakowanie gotowych flaczków wieprzowych
- 2 średnie marchewki
- 2 kostki rosołowe
- woda
- przyprawa do flaczków
- majranek
- pół kostki margaryny
- mąka 5 łyżek
- pieprz
- vegeta
- czosnek granulowany
- ziele angielskie
Przygotowanie:
Żołądki oczyść, opłucz i pokrój w paski. Następnie zalej gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu. Do tego dorzuć marchewkę pokrojoną w kostkę oraz flaczki wieprzowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości, a z margaryny oraz mąki przygotuj zaprawkę. Dodaj do flaczków razem z majerankiem, kostką rosołową i resztą przypraw dla smaku. Gotuj jeszcze chwilę i odstaw.
Zupa
Co kupić?
- żołądki z kurcząt 40 dag
- Cebula biała 2 szt
- Marchew 2 szt
- Kasza jęczmienna 25 dag
- ogórki kwaszone 5 szt
- sól do smaku
- majeranek do smaku
- Natka pietruszki
- pieprz ziarnisty
- listek laurowy 2 szt
Przygotowanie:
Żołądki należy oczyścić,zalać zimną wodą i postawić na ogniu. Od czasu do czasu zdejmuj powstałą pianę- szumowinę. Cebulę pokrój w plasterki, obsmaż na patelni do zarumienienia i dodaj do żołądków. Dorzuć jeszcze pokrojoną marchewkę, liść laurowy oraz przyprawy. Kiedy wszystko zacznie dochodzić do miękkości dodaj posiekane ogórki oraz kaszę. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z majerankiem i pieczywkiem.
Sałatka
Co kupić?
- żołądki z kurcząt 30 dag
- groszek konserwowy 1 puszka
- Natka pietruszki
- Majonez 250 ml
- sól i pieprz do smaku
- kukurydza 1 puszka
Przygotowanie:
Żołądki tak jak poprzednio czyścimy, płuczemy i gotujemy w wodzie. Po zagotowaniu przepłucz je na sitku, ponownie zalej wodą i znowu ugotuj. Następnie po ostudzeniu pokrój je w paski i wymieszaj z groszkiem i kukurydzą. Dopraw pieprzem, solą i natką pietruszki.Całość wymieszaj z majonezem.
Z imbirem
Co kupić?
- 3 cebule
- olej
- ziele angielskie
- korzeń imbir
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- vegeta
- szczypta czerwonej papryki w proszku
- 1 kg żołądków drobiowych
Przygotowanie:
Standardowo żołądki czyścimy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Na patelni smażymy pokrojoną cebulę oraz już gotowe żołądki. Pod koniec smażenia dodaj starty imbir, liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem ok 30 minut. Jeżeli sos sam się nie zagęścił to dodaj zaprawkę.
Z pomidorami
Co kupić?
- 300 g – 400 g żołądków drobiowych
- 1 marchew
- 1 pietruszka korzeń
- 1 listek laurowy
- 1 cebula – drobno posiekana
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- 8 dużych pieczarek-pokrojonych w grubsze plasterki
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- maggi
Przygotowanie:
Żołądki przygotuj tak jak wyżej. Do garnka dodaj marchewkę, pietruszkę oraz liść laurowy. Dodaj łyżkę soli i chwilę pogotuj. Gotowe żołądki ostudź, pokrój w paski. Osobno podsmaż z cebulką, pieczarkami i szczyptą soli. Kiedy płyn odparuje dodaj żołądki. Całość podsmaż z pomidorami oraz ketchupem. Pod koniec smażenia dodaj natkę pietruszki oraz maggi. Podsmaż chwilkę i gotowe.
Zalety podrobów
Przede wszystkim można je kupić za naprawdę niską cenę.
Dodatkowo są źródłem witamin i składników mineralnych ( cynk, żelazo ).
Posiadają dużą ilość białka, które jest przydatne dla naszego organizmu.
Żeby korzystać z wszystkich dobroci żołądków wato je jeść nie częściej niż raz w tygodniu.
Do podrobów najcenniejszych pod względem odżywczym należą: wątroba, mózgi, nerki, ozory, serca i płuca.
Zawierają cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę.
Zawartość w nich choliny reguluje funkcjonowanie wątroby oraz układu nerwowego.
zobacz również:
Czy warto jeść podroby – wątróbka inaczej – różne przepisy
Duszone podroby drobiowe
Co jeść, aby mieć zdrowe paznokcie?
Dieta Kwaśniewskiego – jadłospis i na czym polega